Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Στις ευρωεκλογές θα ψηφίσουμε αν θέλουμε τις Ηνωμένες Πολιτείες Ευρώπης!

Οι Ηνωμένες Πολιτείες, η διελκυστίνδα ευρώ, δολαρίου και λοιπών νομισμάτων, καθώς επίσης ο μύθος της ανάπτυξης της Λετονίας – η οποία αντικατέστησε την Κύπρο, ως πύλη εισόδου των Ρώσων στην Ευρωζώνη, όπως ακριβώς είναι η Ιρλανδία για τους Αμερικανούς

Το όραμα της Ευρώπης

Γράφει ο Βασίλης Βιλιάρδος

Στις ευρωεκλογές του Μαΐου, οι πολίτες θα ψηφίσουν ουσιαστικά υπέρ ή κατά των Ηνωμένων Πολιτειών της Ευρώπης – όπου μελλοντικά τα διάφορα κράτη της θα μετονομασθούν σε Πολιτείες (για παράδειγμα, η Πολιτεία της Γερμανίας, η Πολιτεία της Ελλάδας κοκ.), με την Κομισιόν στη θέση της κυβέρνησης, με το Ευρωκοινοβούλιο από τη μία πλευρά, καθώς επίσης με τη Γερουσία των χωρών-μελών από την άλλη.

Η εκλογή του προέδρου της Κομισιόν κάποια στιγμή στο μέλλον απ’ ευθείας από τους ευρωπαίους πολίτες, η ψήφιση των βασικών νόμων από τους ίδιους, καθώς επίσης η συμμετοχή τους στην επιλογή των μελών των δύο κεντρικών νομοθετικών εξουσιών, η σταδιακή υιοθέτηση δηλαδή της άμεσης δημοκρατίας σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, δεν αποκλείεται από κανέναν – αν και θα έπρεπε να προηγηθούν οι επί μέρους «Πολιτείες» στο εσωτερικό τους.

Υπέρ της πολιτικής ένωσης της Ευρώπης έχει τοποθετηθεί «ηχηρά» τόσο η Γαλλία, όσο και η Ιταλία – περισσότερο δε από όλους, ο σημερινός πρόεδρος της Κομισιόν (ας ελπίσουμε πως ο στόχος τους δεν είναι η αύξηση των εισοδημάτων τους – όπως στις Η.Π.Α., στο γράφημα που ακολουθεί). Εν τούτοις, εν μέσω της κρίσης χρέους, καθώς επίσης της πολιτικής λιτότητας που επιβάλλει η Γερμανία, χωρίς αναπτυξιακά μέτρα, δεν είναι απίθανο να επικρατήσουν τα εθνικιστικά κόμματα – τα οποία θα «έστελναν» ίσως στην Ευρωβουλή οι ευρωπαίοι πολίτες, ως δείγμα διαμαρτυρίας.
.
Αύξηση-αξίας
.
Συνεχίζοντας, εάν δεν ενωθεί πολιτικά η Ευρώπη, κινδυνεύει να διαλυθεί – αφού είναι αδύνατη η λειτουργία μίας μη ολοκληρωμένης νομισματικής ένωσης. Το ενδεχόμενο αυτό θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο την ειρήνη στην ήπειρο μας, με δεδομένες τις ομοιότητες με την εποχή πριν από τον 1ο Παγκόσμιο Πόλεμο. Από την άλλη πλευρά, μέσα στα ίδια τα κράτη ελλοχεύουν κίνδυνοι εκφασισμού τους – κάτι που συμπεραίνεται σίγουρα από το ισπανικό «παράδειγμα».

Σε κάθε περίπτωση, οφείλει κανείς να γνωρίζει ότι, η ειρήνη, η δημοκρατία και η ελευθερία που έχουν επιτευχθεί στην Ευρώπη, δεν είναι αυτονόητα αγαθά – ενώ το κοινό νόμισμα αποτελεί σήμερα ένα ηφαίστειο που βράζει, με κίνδυνο να εκραγεί ανά πάσα στιγμή. Ίσως οφείλουμε να σημειώσουμε εδώ ότι το ευρώ, μετά την εισαγωγή του το 1999, απέκτησε ένα μερίδιο της τάξης του 18% των παγκοσμίων συναλλαγματικών αποθεμάτων - με ζενίθ το 2009, όπου έφτασε σχεδόν στο 28%.
Μετά ξέσπασε η κρίση χρέους της Ευρωζώνης, με πολλούς να αποσύρονται από το νόμισμα – υπό το φόβο κατάρρευσης του. Σήμερα (τρίτο τρίμηνο του 2013), το ευρώ βρίσκεται στο 24,16% (1,496 τρις), το δολάριο στο 61,43% (3,803 τρις), η βρετανική στερλίνα στο 3,91% (0,242 τρις), το γεν στο 3,86% (0,239 τρις) και το ελβετικό φράγκο στο 0,27% (0,017 τρις) – ενώ όλα τα υπόλοιπα (δολάριο Αυστραλίας, Καναδά κλπ.) είναι πολύ χαμηλότερα.

Οι κεντρικές τράπεζες διαθέτουν παγκοσμίως συναλλαγματικά αποθέματα ύψους 11,4 τρις $ – αριθμός που αποτελεί νέο ρεκόρ, αφού είναι περίπου δεκαπλάσιος σε σχέση με το 1999. Οι δε ετήσιες συναλλαγές σε νομίσματα ξεπερνούν τα 4 τετράκις $ – γεγονός που αποτελεί μία ακόμη ωρολογιακή βόμβα στα θεμέλια του συστήματος.

Περαιτέρω, σε μία τόσο προβληματική εποχή για το νόμισμα και την Ευρωζώνη, η είσοδος της Λετονίας (1.1.2014), της μικρής αυτής χώρας πρώην μέλους της σοβιετικής ένωσης η οποία, μετά τη μαζική μετανάστευση που συνόδευσε την κρίση του 2008, έχει μόλις 3 εκ. κατοίκους, προκαλεί έκπληξη – πόσο μάλλον όταν το 58% των πολιτών της δεν ήθελαν το ευρώ. 

Ειδικότερα, κατά τη διάρκεια της κρίσης του 2008, η Λετονία κατέρρευσε όσο καμία άλλη χώρα μέχρι τότε στον πλανήτη – αφού μόλις μέσα σε δύο περίπου χρόνια, το ΑΕΠ της μειώθηκε κατά 25% (όσο της Ελλάδας από τότε μέχρι και σήμερα). Η αιτία ήταν η μαζική απόσυρση των «καυτών χρημάτων», τα οποία είχαν εισρεύσει στη χώρα, σαν αποτέλεσμα της πολιτικής χαμηλών επιτοκίων εκ μέρους των Η.Π.Α. (διάγραμμα που ακολουθεί).
.
ΑΕΠ Λετονίας, σε δις δολάρια
ΑΕΠ Λετονίας, σε δις δολάρια
.
Στα πλαίσια αυτά, η Λετονία ενισχύθηκε από το ΔΝΤ με δάνειο της τάξης των 7,5 δις $ – αναλαμβάνοντας την υποχρέωση να μειώσει τις δημόσιες δαπάνες της, σε ποσοστό που αντιστοιχούσε με το 16% του ΑΕΠ της. Αμέσως μετά εγκατέλειψαν  την πατρίδα τους χιλιάδες Λετονοί, ως επί το πλείστον υψηλής μόρφωσης και νέοι. Έμειναν λοιπόν λιγότεροι στη χώρα, οπότε η παραγωγή διαμοιράσθηκε σε μικρότερο αριθμό εργαζομένων – με αποτέλεσμα να αναφέρεται το ΔΝΤ σε (δήθεν) μεγάλη αύξηση της παραγωγικότητας, χειραγωγώντας ως συνήθως την κοινή γνώμη.

Περαιτέρω, η κυβέρνηση της χώρας αρνήθηκε να υποτιμήσει το νόμισμα της, όπως πρότεινε το ΔΝΤ, για να αυξηθούν οι εξαγωγές και να μειωθούν οι εισαγωγές – επιλέγοντας την υιοθέτηση των πλέον θανατηφόρων προγραμμάτων λιτότητας που έχουν εφαρμοσθεί ποτέ μαζικά στην ιστορία, με την ανεργία να εξακοντίζεται στα ύψη (διάγραμμα που ακολουθεί).
.
Ποσοστό ανεργίας στη Λετονία, από το 2008 έως και σήμερα
Ποσοστό ανεργίας στη Λετονία, από το 2008 έως και σήμερα
.
Στη συνέχεια, τα μέτρα λιτότητας μειώθηκαν στο 4% του ΑΕΠ – ενώ το ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 5% το 2010 και κατά 4% το 2013, με την ανεργία να περιορίζεται στο 12%. Εν τούτοις, οι αριθμοί δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα – αφού ο πληθυσμός της χώρας μειώθηκε μέσα σε πέντε μόλις έτη κατά 8,5% (φυλετική εκκαθάριση).
Εκτός αυτού, κατά την τραγωδία της Κύπρου, όπου δημεύθηκαν οι τραπεζικές καταθέσεις, τα δισεκατομμύρια των Ρώσων, τα οποία εγκατέλειψαν το νησί λίγο πριν κατασχεθούν, αναζητώντας έναν νέο, πιο ασφαλή προορισμό, θεωρείται πως τοποθετήθηκαν στη Λετονία. Σύμφωνα με πολλούς Λετονούς, Ρώσοι δισεκατομμυριούχοι περιφέρονται στους δρόμους της πρωτεύουσας (Ρήγα), με πανάκριβα αυτοκίνητα, «σκορπώντας» παντού τεράστιες ποσότητες χρημάτων.
Ο νόμος στη Λετονία επιτρέπει σε πλούσιους Ρώσους την εγκατάσταση τους εκεί, υπό την προϋπόθεση της αγοράς ενός ακινήτου - το οποίο κοστίζει μεταξύ 70.000 € και 140.000 €. Η ταυτότητα των ξένων ιδιοκτητών ακινήτων, οι οποίοι έχουν το δικαίωμα διαμονής, καθώς επίσης ελεύθερης διακίνησης στις χώρες της «Schengen» χωρίς βίζα, παραμένει μυστική – επειδή έχει ψηφισθεί ένας τέτοιος νόμος.
Μετά την ψήφιση του νόμου, περίπου 70.000 Ρώσοι, κυρίως από τη Μόσχα, αγόρασαν κάποιο ακίνητο ή έκαναν επενδύσεις στη Λετονία – αυξάνοντας σημαντικά το ΑΕΠ της χώρας. Εκτός αυτού, πολίτες και άλλων χωρών εκμεταλλεύθηκαν επίσης τη συγκεκριμένη νομοθεσία – από την Ουκρανία, το Καζακστάν, το Ουζμπεκιστάν, την Κίνα κλπ.
Περαιτέρω, η ΕΚΤ προειδοποίησε τη Λετονία, σε σχέση με το ρίσκο των υψηλών ρωσικών καταθέσεων στο χρηματοπιστωτικό σύστημα της – ενώ οι τράπεζες της χώρας έχουν εμπλακεί σε μεγάλα σκάνδαλα ξεπλύματος μαύρου χρήματος. Σύμφωνα με υπολογισμούς, οι καταθέσεις των Ρώσων που έχουν δικαίωμα διαμονής στη χώρα είναι της τάξης των 10 δις $ – περίπου το 50% των συνολικών τραπεζικών καταθέσεων λοιπόν, καθώς επίσης ανάλογες με τα χρήματα που εγκατέλειψαν την Κύπρο. Η αύξηση της ποσότητας χρήματος Μ2 φαίνεται στο γράφημα που ακολουθεί:
.
Τάση αύξησης της ποσότητα χρήματος Μ2 (απόθεματικό κεντρικών + εμπορικών Τραπεζών) της Λετονίας
Τάση αύξησης της ποσότητα χρήματος Μ2 (αποθεματικό κεντρικών + εμπορικών Τραπεζών) της Λετονίας
.
Ολοκληρώνοντας, σύμφωνα με αναφορά του υπουργείου εξωτερικών των Η.Π.Α., η σκιώδης οικονομία της Λετονίας, η οποία παραμένει αφορολόγητη, είναι της τάξης του 30% του ΑΕΠ – ενώ η διαφθορά του δημοσίου τεράστια. Ουσιαστικά δε λέγεται πως η Λετονία αντικατέστησε την Κύπρο, ως πύλη εισόδου των Ρώσων στην Ευρωζώνη – όπως ακριβώς είναι η Ιρλανδία για τους Αμερικανούς.
Δυστυχώς η Ελλάδα παραμένει το ανόητο θύμα, για τον παραδειγματισμό των υπολοίπων χωρών της Ευρώπης – με την οικονομική γενοκτονία σε πλήρη εξέλιξη, καθώς επίσης με το ένα πόδι στην έξοδο από το κοινό νόμισμα.
Πηγή Analyst.gr



Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]