Ο Εφραίμ της Αριζόνα για τον Άγιο Ιωάννη Βατάτζη (video)
- Συγκλονιστική μαρτυρία του αγιορίτη γέροντα Εφραίμ (της Αριζόνα) για τον ερχομό του Ιωάννη Βατάτζη
Την παρέθεσε με μορφή βίντεο στις 4 Νοεμβρίου 2011, ανήμερα της εορτής του Αγίου Ιωάννη Δούκα Βατάτζη του Ελεήμονος, Αυτοκράτορος Νικαίας:
" ...Υπάρχει κοιμώμενος Στρατηγός ονόματι Ιωάννης, ο οποίος, τότε ο Αρχάγγελος Μιχαήλ θα υποδείξει εις τους Χριστιανούς ότι αυτός θα βασιλεύσει τώρα. Θα τους υποδείξει με το δάχτυλό του τον τόπο και θα τον καλέσουν να ηγηθεί και να βασιλεύσει εις τον ελληνικό και ορθόδοξο λαό. Και θα γίνει αυτό.
Πριν από χρόνια εις το Άγιον Όρος ήταν ένας Αρχιερέας ονόματι Ιερόθεος. Αυτός ήρθε από την Μικρά Ασία. Και το Οικουμενικό Πατριαρχείο τον έβαλε στο Άγιον Όρος να κάνει χειροτονίες, μνημόσυνα, Λειτουργίες, κλπ.
Ήταν ένας άγιος Αρχιερέας, στον τύπου του Αγίου Νικολάου. Από αυτόν τον άγιον Αρχιερέα αξιώθηκα της Ιεροσύνης. Από την Μικρά Ασία. Ευλογημένος άνθρωπος του Θεού!
Ένα θα σας πω. Αγρυπνίες που κάμναμε! Δεκαπέντε ώρες αγρυπνία, αυτός ο άνθρωπος, ογδοηκοντούτις γέρων, δεν εκάθετο καθόλου στο κάθισμα. Από το θρόνο κατέβαινε στο στασίδι πάλι όρθιος. Και στην Λειτουργία τρεις ώρες που ακολουθούσε μετά την πολύωρη Ακολουθία του Όρθρου, όρθιος! Τον βάζαμε μια καρέκλα να καθίσει και δεν ήθελε. Έλεγε «ακόμη η Παναγία μας δεν με κούρασε» και ας έτρεμε όλος από την κούραση.
Αυτός ο άγιος Αρχιερέας, αυτός μας είπε. Αυτός είδε τον κοιμώμενο αυτόν Στρατηγό Ιωάννη, που θα αναστηθεί όταν θα γίνει ο 3ος μεγάλος αυτός Παγκόσμιος Πόλεμος! Τον είδε!. Διότι χείλη αρχιερέως και ιερέως ου ψεύδονται.
Λοιπόν μας είπε την αλήθεια. Και τον ρωτήσαμε. Διότι ζούσε τότε και ο μακαριστός μου και ο άγιος γέροντάς μου (σ.σ. ο περίφημος Ιωσήφ Ησυχαστής και Σπηλαιώτης) και όλοι μαζί συνοδεία, τον είχαμε πάρει στο εκκλησάκι μας και εκεί καθίσαμε και τον κάμναμε τις ερωτήσεις. Και μας τα έλεγε. Τα ακούσαμε με τα αυτιά μας.
Λέει «υπάρχει αυτός ο κοιμώμενος βασιλεύς και θα αναστηθεί»!
Του λέμε «ποτέ Γέροντα; Πότε άγιε Αρχιερέα του Θεού»; Λέει, «όταν θα γίνει ο 3ος Παγκόσμιος Πόλεμος»!
Και επίσης μας είπε ότι «το δεξί του χέρι είναι στη λαβή του σπαθιού! Το οποίο σπαθί είναι μες στην θήκη».
Και μας έλεγε «όταν το σπαθί βγει από τη θήκη του, τότε θα αρχίσει ο 3ος Παγκόσμιος Πόλεμος».
Και εμείς από την περιέργεια μας του λέγαμε:
«Σεβασμιότατε πόσο απέχει το σπαθί από την θήκη»;
«Ολίγοι πόντοι εναπέμειναν για να βγει» λέει..."!
Η αποκάλυψη αυτή του Αρχιερέως Ιεροθέου έγινε λίγο πριν τα γεγονότα του Πογκρόμ του 1955 σε Κωνσταντινούπολη και Σμύρνη, ζώντος του οσίου Γέροντος Ιωσήφ Ησυχαστή του Σπηλαιώτη, ο οποίος κοιμήθηκε στις 15 Αυγούστου του 1959 μ.Χ..
Nα δώσει ο Θεός να ψηλώσουμε μέσα από τα δύσκολα. Έτσι θα ξαναβρούμε τον εαυτό μας, θα ξαναβρούμε την Αγάπη και θα κοιτάξουμε και πέρα από εμάς. Εκεί θα βρούμε τη λύση για όλα.
ΑπάντησηΔιαγραφήΠρόκειται (για όσους δε γνωρίζουν) για τον Ιωάννη τον Γ' Δούκα Βατάτζη (1193-1254 διάδοχο και γαμπρό του Θεοδώρου Α΄ Λάσκαρη), Αυτοκράτορα του κράτους της Νικαίας, συνεχιστή της δυναστείας των Λασκαριδών και αναμορφωτή του σπουδαιότερου ελεύθερου Βυζαντινού κράτους μετά την κατάληψη της Κων/πολης απο τους Σταυροφόρους το 1204. Ο Αυτοκράτορας αυτός υπήρξε ένας από τους πιο σπουδαίους βασιλείς της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας κι αν δεν τον προλάβαινε ο θάνατος, θα ήταν σίγουρα αυτός που θα ανακαταλάμβανε τη Κων/πολη και όχι ο Μιχαήλ Η΄ Παλαιολόγος, ο οποίος την ανακατέλαβε 7 χρόνια αργότερα απο το θάνατό του Ιωάννη.
ΑπάντησηΔιαγραφήΟ Ιωάννης Δούκας-Βατάτζης, αν και δεν ήταν νόμιμος διάδοχος του θρόνου, εν τούτοις ο Θεόδωρος Λάσκαρις τον επέλεξε για διαδοχό του διότι γνώριζε τον σπάνιο χαρακτήρα του, την εντιμότητά του και τη φιλολαική του δράση. Αυτό δεν άρεσε καθόλου στους αδελφούς του Λάσκαρη, οι οποίοι και συνομότησαν αργότερα για να τον ανατρέψουν, αλλά απέτυχαν.
Ο Ιωάννης Δούκας Βατάτζης επέδειξε τεράστιες διπλωματικές ικανότητες και με την πανέξυπνη εξωτερική του πολιτική, κατόρθωσε να υπερδιπλασιάσει την έκταση του κράτους της Νίκαιας και να γίνει σεβαστός σε εχθρούς και φίλους της Αυτοκρατορίας. Ομως έμεινε περισσότερο γνωστός για την εσωτερική του πολιτική, η οποία είχε να κάνει περισσότερο με τη διοίκηση του κράτους και μέσα απο ειδικά αναμορφωτικά προγράμματα, να πετύχει την καλύτερη φιλολαική πολιτική, χωρίς ποτέ να ενδώσει σε πρακτικές παραχώρησης προνομίων σε λαικούς με τη μορφή επιχορηγήσεων, οι οποίες αργότερα μπορεί να επέφεραν σοβαρούς κινδύνους για την οικονομία του κράτους.
Ακολουθώντας ένα πρόγραμμα οικονομικής ανόρθωσης, έδειξε ιδιαίτερο ενδιαφέρον για ευημερία των υπηκόων του και κυρίως των χαμηλών και μεσαίων κοινωνικών στρωμάτων. Αναζωογονήθηκαν η γεωργία και η κτηνοτροφία, το εμπόριο γνώρισε σπουδαία άνθηση, ενώ παράλληλα υπήρξε ιδιαίτερα αυστηρός απέναντι στις καταχρήσεις και σπατάλες που παρατηρούντο από την μεριά της διοίκησης. Έτσι μπόρεσε να εφαρμόσει πολιτική ελαφριάς φορολογίας, χωρίς να παρατηρηθεί ποτέ έλλειψη οικονομικών πόρων. Περιόρισε τις εισαγωγές ειδών πολυτελείας και με το προσωπικό του παράδειγμα προέτρεψε τον λαό να αποφεύγει την πολυτέλεια και τη χλιδή χάριν της λιτότητας. Αναφέρεται δε ότι επέπληξε τον ίδιο τον γιο και διάδοχό του Θεόδωρο Β' Λάσκαρη, όταν κάποια μέρα τον είδε ντυμένο με ακριβά ενδύματα.
Στην ιστορία έμεινε το «Ωάτον» στέμμα που πρόσφερε στην γυναίκα του, αυγούστα Ειρήνη Λασκαρίνα! Επρόκειτο για ένα στέμμα κατασκευασμένο από μαργαριτάρια, το οποίο χρηματοδοτήθηκε αποκλειστικά από τις πωλήσεις αυγών του κτήματός του. Μ’ αυτόν τον τρόπο ήθελε να δείξει που μπορεί να φτάσει κάποιος με συνετή και συνεπή διαχείριση. Μάλιστα, αναφέρεται ότι ασχολείτο και ο ίδιος με αγροτικές εργασίες στα κτήματά του, όταν του το επέτρεπαν οι κρατικές υποθέσεις.
Επίσης, η μείωση των εισαγωγών ακολουθήθηκε από αύξηση των εξαγωγών. Ειδικά μετά την επιδρομή των Μογγόλων του Ταμερλάνου, το καταστραμμένο Σουλτανάτο του Ικονίου εισήγαγε από την Νίκαια είδη διατροφής έναντι χρυσού, ακριβών υφασμάτων και άλλων πολυτελών ειδών.
Σπουδαία άνθηση, επίσης, γνώρισαν τα γράμματα και οι τέχνες. Ο Βατάτζης έδειξε προσωπικό ενδιαφέρον για την παιδεία και τις επιστήμες.
Σημαντικές προσωπικότητες, όπως ο ιστορικός Γεώργιος Ακροπολίτης και ο μοναχός και λόγιος Νικηφόρος Βλεμμύδης, έδρασαν την εποχή εκείνη στην Νίκαια. Ακόμη, με ειδική μέριμνα του Ιωάννη και της πρώτης συζύγου του Ειρήνης, ιδρύθηκαν μοναστήρια, ναοί, νοσοκομεία και άλλα φιλανθρωπικά ιδρύματα.
ΑπάντησηΔιαγραφήΌλα αυτά διασφαλίστηκαν με την ισχυρή φρούρηση των συνόρων, που επετεύχθη με μια σειρά αποτελεσματικών μέτρων που ελήφθησαν προς αυτήν την κατεύθυνση. Συγκεκριμένα χτίστηκαν ή και επανδρώθηκαν ισχυρά φρούρια κατά μήκος των συνόρων και χορηγήθηκαν ατέλειες και πρόνοιες σε συνοριακούς πληθυσμούς. Ουσιαστικά αναβίωσε ο θεσμός των ακριτών, χάρις στην επανίδρυση των στρατιωτικών αγροκτημάτων. Η άμυνα και προστασία των συνόρων ήταν αποτελεσματική όσο λίγες φορές, ακόμα και εναντίον των τουρκομανικών φυλών που ζούσαν στις παρυφές της βυζαντινοσελτζουκικής μεθορίου και από τις οποίες η Μικρά Ασία υπέφερε από τα μέσα σχεδόν του 11ου αιώνα.
Ο Ιωάννης Γ΄ Δούκας Βατάτζης πέθανε στις 3 Νοεμβρίου του 1254 στο Νυμφαίο και ενταφιάστηκε με μεγάλες τιμές και λαϊκό πένθος στην Μονή Σωσάνδρων, που ο ίδιος είχε χτίσει προς τιμήν της Παναγίας. Έπασχε τελευταία από επιληψία, που με τον καιρό εκδηλωνόταν όλο και πιο έντονα. Ωστόσο η βασιλεία του υπήρξε ιδιαίτερα επιτυχημένη και η δράση του υμνείται ομόφωνα από όλους τους ιστορικούς, σύγχρονους ή μεταγενέστερους, κάτι εξαιρετικά σπάνιο στην Ιστορία. Υπήρξε πολύ αγαπητός στον λαό του και αρκετά χρόνια μετά το θάνατό του αναγνωρίστηκε ως άγιος με το όνομα Άγιος Ιωάννης Βατάτζης ο Ελεήμων.
Ο θρύλος αναφέρει οτι ο Ιωάννης Βατάτζης επελέγη απο την Υπέρμαχο Στρατηγό Παναγία μας, να κυβερνήσει το ελληνικό κράτος κατά τις έσχατες μέρες και γι αυτό το λόγο, Αγγελος Κυρίου άρπαξε το σώμα του Βατάτζη λίγο μετά την ταφή του και το μετέφερε σε ασφαλές μέρος έως ότου έλθει η ώρα που ο Κύριος θα τον καλέσει να κυβερνήσει και πάλι το Εθνος Του.
Ως Άγιος Ιωάννης Βατάτζης ο Ελεήμων, η μνήμη του ετιμάτο με ιδιαίτερη ευλάβεια από τους μικρασιατικούς πληθυσμούς μέχρι και τις αρχές του 20ου αιώνα. Η λατρεία του αγίου-αυτοκράτορα διατηρήθηκε μέχρι τους νεότερους χρόνους, κυρίως στη μητρόπολη της Εφέσου. Το 14ο αιώνα ο επίσκοπος Πελαγονίας Γεώργιος συνέγραψε το Βίον του αγίου Ιωάννου βασιλέως του Ελεήμονος σε μορφή συναξαρίου, ενώ του αποδόθηκαν πολλά θαύματα. Στον επίσκοπο Γεώργιο πιθανόν βασίστηκε και ο Νικόδημος ο Αγιορείτης (1749-1809), ο οποίος κατά παραγγελία του μητροπολίτη Εφέσου συνέταξε ακολουθία προς τιμήν του αγίου-Αυτοκράτορα.
Η Εκκλησία δεν αναγνώρισε επίσημα ως άγιο τον Ιωάννη Βατάτζη, ωστόσο στα μηναία αναφέρεται η μνήμη του «Ιωάννη Δούκα Βατάτζη» στις 4 Νοεμβρίου....