Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Τρόικα: Πιθανότητα επιμήκυνσης του δανείου ή επέκταση με νέο πακέτο


Συμφώνησε σε νέα μέτρα
η κυβέρνηση Παπανδρέου

Τα σενάρια που εξετάζει η τρόικα για το τέλος του μνημονίου αποκάλυψαν οι ελεγκτές των δανειστών μας σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν το πρωί. Μίλησαν για πιθανότητα επιμήκυνσης του χρόνου αποπληρωμής των 110 δισ. ευρώ ή και για επέκταση του προγράμματος στήριξης της ελληνικής οικονομίας με νέα δάνεια.

Οι δηλώσεις αυτές επιβεβαιώνουν τις πληροφορίες που έχουμε μεταδώσει εδώ και καιρό και μάλιστα η πραγματοποίηση ενός εξ αυτών των σεναρίων ενισχύεται από το γεγονός ότι οι ελεγκτές της τρόικας είπαν ότι περιμένουν στην επίσκεψη που θα πραγματοποιήσουν τον ερχόμενο Μάρτιο συγκεκριμένες λεπτομέρειες για το πώς θα περιοριστεί το προσωπικό στις ΔΕΚΟ και πως θα αναδιαρθρωθεί ο δημόσιος τομέας.

Σχετικά με το ενδεχόμενο αναδιάρθρωσης του χρέους της Ελλάδας είπαν ότι συμφωνούν με την ελληνική κυβέρνηση ότι το όποιο βραχυπρόθεσμο όφελος θα είναι μικρότερο από το κόστος που θα προκύψει για την Ελλάδα, λόγω της έλλειψης εμπιστοσύνης που θα προκαλέσει η κίνηση αυτή.

«Το θέμα είναι πώς η ελληνική οικονομία θα γίνει ανταγωνιστική μέσα στην ευρωζώνη», σημείωσαν χαρακτηριστικά. Πάντως εξέφρασαν την εκτίμηση και είπαν ότι επιθυμούν η Ελλάδα να γυρίσει στις αγορές κατά την περίοδο εκτέλεσης του μνημονίου ούτως ώστε κατά αυτό τον τρόπο να αρχίσει να αποπληρώνει και τους υπόλοιπους δανειστές της, αλλά και μέρος των 110 δισ. ευρώ.

Εξέφρασαν επίσης την ικανοποίησή τους για την εκτέλεση του προγράμματος μέχρι το Σεπτέμβριο, τονίζοντας όμως ότι αυτό βρίσκεται σε σταυροδρόμι και ότι θα απαιτηθεί περαιτέρω προσαρμογή μέχρι το 2014 η οποία θα φτάσει το 5% του ΑΕΠ, αλλά δεν θα προέλθει ούτε από αυξήσεις φόρων ούτε από μειώσεις μισθών, αλλά από δημοσιονομικές διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις τις οποίες ωστόσο δεν κατονόμασαν.

Σε ό,τι αφορά τους εργαζομένους στις ΔΕΚΟ, είπαν ότι υπάρχει πληθώρα εργατικού δυναμικού στο δημόσιο τομέα, το οποίο και πρέπει να μειωθεί. «Θα υπάρξει μείωση εργαζομένων, αλλά σε εθελοντική βάση» υποστήριξαν, χωρίς όμως κι εδώ να δώσουν περαιτέρω λεπτομέρειες.

Είπαν ακόμη ότι από τις αλλαγές στα εργασιακά δεν θα θιγούν οι κατώτατοι μισθοί. Προανήγγειλαν επίσης, σημαντική μείωση της σπατάλης και των δαπανών και αναδιάρθρωση του συστήματος υγείας.

Παράλληλα, σε κοινή ανακοίνωση, η τρόικα σημειώνει πως η Ελλάδα έχει συμφωνήσει στη λήψη νέων μέτρων. «Νέα μέτρα έχουν συμφωνηθεί για τη διεύρυνση των φορολογικών βάσεων και για το μηδενισμό των σπαταλών,» υπογραμμίζεται χαρακτηριστικά.

To κοινό ανακοινωθέν ΕΚΤ, Κομισιόν, ΔΝΤ

"Η συνολική μας αξιολόγηση είναι ότι το πρόγραμμα παραμένει σε γενικές γραμμές σε καλό δρόμο. Όλα τα ποσοτικά κριτήρια που είχαν τεθεί για το τέλος Σεπτεμβρίου πληρούνται. Παρά τις προκλήσεις που παραμένουν, σημαντική πρόοδος έχει συντελεστεί κυρίως όσον αφορά στη δημοσιονομική προσαρμογή.

Όσον αφορά στις προοπτικές, αναμένεται ότι η κατάσταση της οικονομίας θα αρχίσει να αναστρέφεται εντός του 2011. Οι πληθωριστικές πιέσεις από τιμές και μισθολογικό κόστος αρχίζουν να μετριάζονται, θέτοντας τις βάσεις για βελτίωση της ανταγωνιστικότητας.

Όσον αφορά στο δημοσιονομικό τομέα, η μείωση του ελλείμματος κατά 6 ποσοστιαίες μονάδες είναι μεγαλύτερη από τον αρχικά επιδιωκόμενο στόχο. Ταυτόχρονα, η ασθενέστερη από την προβλεπόμενη είσπραξη εσόδων και η πρόσφατη αναθεώρηση των δημοσιονομικών στοιχείων του 2009, σημαίνουν ότι θα χρειαστεί περαιτέρω προσπάθεια προκειμένου να επιτευχθεί ο στόχος για ένα έλλειμμα 7,5% του ΑΕΠ το 2011, γεγονός το οποίο επαναβεβαιώθηκε από την κυβέρνηση. Συμφωνήθηκαν νέα μέτρα για την διεύρυνση της φορολογικής βάσης και την εξάλειψη της σπατάλης από την πλευρά των δαπανών, ιδιαίτερα στους τομείς :
  • Δαπάνες Υγείας, που είναι αναποτελεσματικές σε σύγκριση με άλλες χώρες της ευρωζώνης
  • Δημόσιες επιχειρήσεις, πολλές των οποίων αποτελούν δυσβάσταχτο βάρος για την οικονομία με πολυετείς ζημίες για τον Έλληνα φορολογούμενο
  • Φορολογική διοίκηση η οποία τώρα θέτει σε εφαρμογή μέσα που ενισχύουν την φορολογική συμμόρφωση και δικαιοσύνη
Η δημοσιονομική πολιτική της κυβέρνησης συνεχίζει να αποσκοπεί στην μείωση του ελλείμματος κάτω του 3% του ΑΕΠ το 2014. Το σχέδιο μεσοπρόθεσμης δημοσιονομικής στρατηγικής της κυβέρνησης, το οποίο θα συζητηθεί κατά την επόμενη αξιολόγηση θα προσδιορίζει τα χρονικά όρια δράσης για καίριες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που είναι αναγκαίες για να επιτευχθεί η υπολειπόμενη δημοσιονομική προσαρμογή, και τούτο με ένα κοινωνικά ισορροπημένο τρόπο.

Στον χρηματοπιστωτικό τομέα, το πρόγραμμα υπήρξε αποτελεσματικό στο να στηρίξει την σταθερότητα. Η ενεργοποίηση της επέκτασης κατά 25 δις ευρώ του κυβερνητικού προγράμματος εγγύησης των τραπεζικών ομολόγων, που εγκρίθηκε τον Αύγουστο, θα συμβάλλει στην στήριξη της ρευστότητας των Ελληνικών τραπεζών. Μερικές ιδιωτικές τράπεζες κατάφεραν πρόσφατα με σχετική επιτυχία να αυξήσουν την χρηματοδότηση τους και να αντλήσουν κεφάλαια από τις αγορές. Παρόλο που το τραπεζικό σύστημα παραμένει υπό πίεση, τα κεφάλαια είναι επαρκή και όπως προβλέπεται στο πρόγραμμα, το Ταμείο Χρηματοοικονομικής Σταθερότητας είναι τώρα διαθέσιμο να παρέχει στήριξη εάν υπάρξει ανάγκη. Η κυβέρνηση έχει εξετάσει διάφορες επιλογές για τις τράπεζες υπό τον έλεγχό της και επινόησε ένα πρόγραμμα αντιμετώπισης της σταθερότητας και της αποτελεσματικότητας των τραπεζών.

Χρειάζονται διαρθρωτικές αλλαγές για τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας, την αναζωογόνηση της παραγωγής και την αύξηση της απασχόλησης. Παρά την σημαντική πρόοδο που επετεύχθη ως σήμερα σε τομείς μεταρρυθμίσεων, με κεντρικό σημείο αναφοράς την μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος, το πρόγραμμα έχει φτάσει σε κρίσιμη καμπή. Πολλές από τις μεταρρυθμίσεις που είναι αναγκαίες για να μετατρέψουν την Ελλάδα σε μία δυναμική και εξαγωγική οικονομία απαιτούν επιδέξιο σχεδιασμό και πολιτική βούληση προκειμένου να ξεπεραστούν εδραιωμένα συμφέροντα. Η τωρινή πρόκληση είναι να εφαρμοστεί ένα φιλόδοξο χρονοδιάγραμμα για αυτές τις επόμενες μεταρρυθμίσεις, οι οποίες μεταξύ των άλλων αφορούν,
  • Ευθυγράμμιση των μισθών με την παραγωγικότητα στο επίπεδο της επιχείρησης, επίσης μέσω μεταρρύθμισης των συστημάτων συλλογικών διαπραγματεύσεων και διαιτησίας
  • Άνοιγμα της πρόσβασης σε υπηρεσίες, εμπόριο και επαγγέλματα
  • Ξεκλείδωμα του δυναμικού της ελληνικής βιομηχανίας μέσω της μείωσης της γραφειοκρατίας και των φραγμών εισόδου στην αγορά
Οι μεταρρυθμίσεις που είναι αναγκαίες για να επιστρέψει η Ελλάδα σε αυτοδύναμους ρυθμούς ανάπτυξης είναι σε εξέλιξη, όμως οι μέχρι σήμερα εξελίξεις αποκαλύπτουν ότι πρέπει να αντιμετωπιστούν τα διαρθρωτικά θέματα προκειμένου η προσαρμογή να γίνει βιώσιμη.

Επόμενα βήματα: η έγκριση των συμπερασμάτων της δεύτερης αξιολόγησης θα επιτρέψει την εκταμίευση 9 δις ευρώ (6.5 δις ευρώ από τις χώρες της ευρωζώνης και 2.5 δις ευρώ από το ΔΝΤ). Η επόμενη αποστολή έχει προγραμματιστεί για τον Φεβρουάριο του 2011."
Post A Comment
  • Blogger Comment using Blogger
  • Facebook Comment using Facebook
  • Disqus Comment using Disqus

1 σχόλιο :

  1. η επιμηκυνση ειναι χειρότερη από τη χρεοκοπία!Καλυτερα να χρεοκοπήσουμε κ να βγούμε από την ευρωζώνη!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]