Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Μία πλούσια υπερχρεωμένη χώρα...!

  • Μερικά απλά μαθήματα Πολιτικής Οικονομίας. Μέρες που είναι…
* Στις δεκαετίες του ’50 του ’60 και του ’70, η ελληνική Ανάπτυξη στηρίχθηκε στην «αντιπαροχή»!Πού ήταν, στην ουσία, η κεφαλαιοποίηση της ιδιωτικής ακίνητης περιουσίας. Στα αστικά κέντρα…Και κεφαλαιοποίηση σημαίνει ότι παίρνω ένα περιουσιακό στοιχείο ανενεργό, και το μετατρέπω σε «κεφάλαιο», δηλαδή στοιχείο του «Ενεργητικού» μου. Σε κάτι που αποδίδει εισόδημα ή παίρνει υπεραξία (ή και τα δύο).Η αντιπαροχή, πήρε χαμόσπιτα στις παρυφές των αστικών κέντρων τότε και τα μετέτρεψε οριζόντιες και κάθετες ιδιοκτησίες, σε διαμερίσματα ιδιοκατοίκησης, σε ενοικιαζόμενα διαμερίσματα, σε μαγαζιά, σε εισόδημα, αγοραστική δύναμη, καταθέσεις, τραπεζικό χρήμα, επενδύσεις, αυτό-απασχόληση και θέσεις εργασίας.
* Στη δεκαετία του ’80 είχαμε νέα πηγή εσόδων, τα Ολοκληρωμένα Μεσογειακά Προγράμματα ή ΜΟΠ. Πηγή εξωγενών πόρων, μεγάλο μέρος των οποίων κατασπαταλήθηκε, αλλά μέρος τους «κεφαλαιοποιήθηκε»…
* Στη δεκαετία του 90 κυριάρχησαν τα Κοινοτικά Προγράμματα. Που κι αυτά τροφοδότησαν τονπλουτισμό πολλών και το εισόδημα πολύ περισσότερων.
* Στα τέλη της δεκαετίας του ’90 και στο πρώτο μισό της δεκαετίας του 2000 είχαμε τα Ολυμπιακά έργα, που κι αυτά με τη σειρά του «τάϊσαν» πολλούς, «χόρτασαν» αρκετούς και «βόλεψαν»περισσότερους.Οι διαφορές ανάμεσα σε αυτά τα μεγάλα «Ελντοράντο» του παρελθόντος, είναι ότι ενώ η αντιπαροχή προκάλεσε διάχυση του Πλούτου και τους εισοδήματος παντού, όλα τα επόμενα διοχετεύτηκαν σε «κυκλώματα ημετέρων, από τα οποία επωφελούνταν πολλοί περισσότεροι, ασφαλώς. Αλλά όλο και λιγότεροι «πλούτιζαν».Έτσι δημιουργήθηκε μια οικονομική ελίτ που αναδείχθηκε από όλες αυτές τις «μεταβιβάσεις» (Κοινοτικά Προγράμματα και Ολυμπιακά έργα) και μια μεσαία τάξη που στηρίχθηκε σε αντιπαροχή, και στο «πολλαπλασιαστικό» αποτέλεσμα των Κοινοτικών κονδυλίων και των Ολυμπιακών έργων.
* Το επόμενο μεγάλο «Ελντοράντο» είναι η ακίνητη περιουσία του Δημοσίου, όχι των ιδιωτών πια…Γι’ αυτό και μέχρι τώρα μπλοκαρίστηκε από διάφορα «κυκλώματα» που την νέμονται, την καταπατούν σιωπηλά ή τη σφετερίζονται. Και δεν επιτρέπουν καμία συζήτηση για την «αξιοποίησή» της…Ίσως το Κτηματολόγιο (από τα μεγαλύτερα σκάνδαλα των τελευταίων δεκαετιών, που όμως, κρατήθηκε στην αφάνεια… «περιέργως») δεν προχώρησε ποτέ, γι’ αυτό ακριβώς: για να μην αναδειχθεί το ύψος και οι αναπτυξιακές δυνατότητες της δημόσιας ακίνητης περιουσίας…
Η γνωστή Περιουσία του Δημοσίου αθροίζεται κατ’ ελάχιστο σε αντικειμενική αξία 350-360δισεκατομμυρίων σήμερα! Φυσικά ένα μικρό μέρος όλων αυτών των ακινήτων είναι «υπηρεσιακώς ενεργά». Κι ένα μέρος από το υπόλοιπο είναι |μη εκμεταλλεύσιμα» ή «μη άμεσα εκμεταλλεύσιμα». Κι ένα μέρος από τα υπόλοιπα είναι «μη άμεσα εμπορεύσιμα»…Αλλά υπάρχει ένα «υπόλοιπο» ακίνητης περιουσίας του Δημοσίου αντικειμενικής αξίας 90-100 δισεκατομμυρίων, τα οποία είναι και γνωστά και άμεσα εκμεταλλεύσιμα και εμπορεύσιμα. Και τα οποία σήμερα «κάθονται»!
Δεν συντηρούνται και συχνά απαξιώνονται κι όλα (γι’ αυτό και δεν θεωρούνται «ασημικά»)…
Η Ελλάδα είναι, πράγματι, η πιο πλούσια…υπερχρεωμένη χώρα!Πνίγεται, αυτή τη στιγμή, στα χρέη και βυθίζεται σε ύφεση «δίχως πάτο», ενώ έχει τεράστιους πόρους αδρανείς!Ένα μικρό μέρος τους θα την ξελάσπωνε πλήρως. Κι αν εκμεταλλευόταν (χωρίς να πουλήσει) ένα άλλο, επίσης μικρό μέρος των ακινήτων της, θα μπορούσε να καλύπτει τους μισούς τόκους από τα χρέη της.
Αυτή η περιουσία είναι κατακερματισμένη, στη δικαιοδοσία διαφορετικών ασυντόνιστων και ανεξέλεγκτων υπηρεσιών, που συχνά τη… «δωρίζουν» ο ένας στον άλλο! Ή δεν ελέγχονται οι ίδιοι ούτε ελέγχουν ποιός την εκμεταλλεύεται.
Και γίνεται «της τρελής». Εκεί να δείτε σκάνδαλα. Αληθινά σκάνδαλα…Για τα οποία δεν μιλάει κανείς!
Πολύ συχνά τα υπουργεία νοικιάζουν πανάκριβα γραφεία για να στεγάσουν τις υπηρεσίες του, ενώ τα ιδιόκτητα ακίνητά τους, κάθονται αδειανά ή τα μισθώνουν με εξευτελιστικά ενοίκια σε τρίτους.
Καθόμαστε σε ένα βουνό «χρυσάφι» και… ζητιανεύουμε λεφτά για να ξεπληρώσουμε τα χρέη μας!Και όποιος τολμά να θέσει το ζήτημα της ακίνητης περιουσίας του Δημοσίου, δέχεται συντονισμένες«δημόσιες επιθέσεις» από παντού…
– Σαν κάποιοι να θέλουν να χρεοκοπήσει η χώρα, ενώ μπορεί άνετα να το αποφύγει.
– Σαν κάποιοι να θέλουν να μείνει η Ελλάδα δέσμια του Μνημονίου και υπό τον ασφυκτικό έλεγχο της «τρόϊκας», ενώ μπορεί απαλλαγεί από τα δεσμά τους.
Μετατρέποντας την ανεκμετάλλευτη περιουσία της σε Εθνικό Ενεργητικό.Και υποκινώντας πρωτοφανή αναπτυξιακή έκρηξη.
Η «ελίτ» μας έμαθε να καταναλώνει, αλλά δεν έμαθε να παράγει.Έμαθε να μοιράζει εισροές, αλλά δεν έμαθε να δημιουργεί ευκαιρίες και πλούτο.Έμαθε να απαξιώνει, αλλά δεν έμαθε να αξιοποιεί.Έμαθε να οικειοποιείται εισπράξεις και υπεραξίες, αλλά δεν έμαθε να δημιουργεί αξίες.
Η αξιοποίηση της Δημοσίας περιουσίας μπορεί να μας σώσει. Αν χρειαστεί να θυσιάσουμε την ελίτ μας, δεν χάθηκε ο κόσμος. Πάντα είναι λογικό και φρόνιμο, να θυσιάζεις τα… «σκουπίδια» σου για να ανακτήσεις την Ελευθερία σου.
Γιατί όλη αυτή η συζήτηση γι’ αυτό γίνεται: Για το πώς θα ανακτήσει η Ελλάδα την Ελευθερία της, πρωτίστως. Και πως θα αναπτυχθεί στη συνέχεια…



Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]