Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Η Τουρκία είναι απομονωμένη τελικά ή όχι;


Ανακατεύεται χωρίς κόστος στις “δουλειές” των μεγάλων δυνάμεων…

Μήπως τελικά στην Ελλάδα βλέπουμε τις σχέσεις της Τουρκίας με τον υπόλοιπο κόσμο, από λάθος οπτική; Μήπως τελικά, η υπόθεση ότι η Τουρκία είναι απομονωμένη από την Διεθνή κοινότητα, είναι απλά μια υπόθεση;

Γιατί τα δεδομένα, προς το παρόν διαψεύδουν το γεγονός ότι η Τουρκία είναι μόνη της. Μήπως το γεγονός ότι δεν διστάζει να συγκρουστεί με όλους και με όλα, την βάζει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, αντί να την βγάζει;

Οι κόντρες της γειτονικής χώρας είναι πάμπολλες, καθώς κατά καιρούς έχουμε δει να τα βάζει ακόμα και με ισχυρά κράτη και να μην διστάζει να συγκρουστεί μαζί τους. Οι συγκρούσεις ίσως να μην είναι διαρκείας ή να είναι σε διπλωματικό επίπεδο, αλλά αυτό φαίνεται πως ευνοεί τους γείτονες μας και τον Τούρκο Πρόεδρο, παρά να τους απομονώνει όπως πολλοί πιστεύουν.
Πολλές φορές οι ειδήσεις που βλέπουν το φως της δημοσιότητας δεν είναι θετικές για εκείνους, αλλά ο κ. Ερντογάν, φαίνεται να διαχειρίζεται τις καταστάσεις και να τα φέρνει όλα στα μέτρα του, με ταχυδακτυλουργικές κινήσεις.

Ο Τούρκος Πρόεδρος στην πρώτη διμερή συνάντηση του με τον Αμερικανό Πρόεδρο κ. Μπάιντεν, είπε πως ‘’δεν υπάρχει πρόβλημα με τις ΗΠΑ που δεν μπορούμε να λύσουμε’’. Αν θέλετε μια προσωπική εκτίμηση, η Τουρκία θα βρει τρόπο και θα λύσει τα θέματα που την έχουν σε απόσταση με τον Λευκό Οίκο.

Πως θα επιτευχθεί κάτι τέτοιο; Αρχικά με την φύλαξη του αεροδρομίου της Καμπούλ από Τουρκικές δυνάμεις, αφού τα στρατεύματα των ΗΠΑ, αποχωρούν και έπειτα με μια λύση με τους S-400. Το θέμα όμως που θα πρέπει να απασχολεί την Ελλάδα και την Κύπρο, είναι το πως οι Τούρκοι καταφέρνουν να είναι πάντα στο προσκήνιο μετά από τόσες προκλήσεις προς όλες τις κατευθύνσεις.
Η Τουρκία, έχει καταλάβει τον πόσο σημαντικό ρόλο παίζει στην περιοχή. Έχει βρει τον μοχλό πίεσης που θα πρέπει να ασκήσει προς συμμάχους και μη, για να κάθεται στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Ποιοι τρόποι είναι αυτοί;

Για την Ευρώπη είναι το μεταναστευτικό και για τις ΗΠΑ είναι η συμμαχία με την Ρωσία. Προσωπική εκτίμηση είναι ότι οι Τούρκοι δεν θέλουν την “φιλία” των Ρώσων, όσο των Αμερικανών. Ποντάρουν στο γεγονός ότι οι ΗΠΑ την θέλουν για σύμμαχο λόγω της θέσης της στον χάρτη και έτσι κοιτούν προς την Ρωσία, για να κοιτάξει η Αμερική προς αυτούς και όχι προς την Ελλάδα.

Τι κάνει όμως την Τουρκία τόσο διακαή πόθο για συνομιλίες και για διαπραγματεύσεις;

Το γεγονός ότι ανακατεύεται στις “δουλειές” των μεγάλων δυνάμεων την βάζει τελικά στο παιχνίδι. Το ότι ο κ. Ερντογάν έστελνε όπλα και μισθοφόρους στην Λιβύη ήταν ένα σπάσιμο νεύρων όπως αποδείχθηκε προς την Γαλλία. Το ότι υποστήριξε το Αζερμπαϊτζάν ανοιχτά στην σύγκρουσή του με την Αρμενία, ίσως ήταν ένα μήνυμα προς την Ρωσία.

Ακόμα το γεγονός ότι πήγε κόντρα στις ΗΠΑ αγοράζοντας τους S-400 από την Ρωσία, ίσως τελικά την ευνοήσει. Γιατί όμως οι ΗΠΑ συνεχίζουν να μιλούν μαζί τους Γιατί προφανώς προτιμούν η Τουρκία να εξυπηρετεί τα συμφέροντα του ΝΑΤΟ στην περιοχή, παρά να δρα υπέρ της Ρωσίας.

Και από την άλλη, τι και αν όλοι φωνάζουν για να φύγουν οι ξένες δυνάμεις από την Λιβύη; Η Τουρκία έστειλε τις προηγούμενες ώρες άλλους 200 μισθοφόρους!

Και αν νομίζουμε ότι αυτό θα λειτουργήσει τελικά εναντίον της, ας το ξανασκεφτούμε.

Αργύρης Σταθόπουλος
HellasJournal






Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]