Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Ο εφιάλτης της Άγκυρας είναι τα υποβρύχια 214


Η τορπίλη του «ΠΙΠΙΝΟΣ» βυθίζει τις αξιώσεις της Τουρκίας

Υλικό για ανάλυση και δεύτερες σκέψεις έχει πάρει το Τουρκικό Επιτελείο, μετά την έκρηξη που δημιούργησε η τορπίλη του 214 «Πιπίνος», τον πίδακα δεκάδων μέτρων, αλλά και την βύθιση μέσα σε χρόνο ρεκόρ του πλοίου που ήταν στόχος του υποβρυχίου «φάντασμα» καθώς και των μονάδων επιφανείας.

Και μπορεί η τορπίλη που ρίχτηκε στο πλοίο μεταφοράς πυρομαχικών «ΕΒΡΟΣ» να ήταν από τις παλιές, ωστόσο το θέμα των νέων τορπιλών που έχει προχωρήσει, δίνει την ελπίδα στους «υποβρύχιους» να περιμένουν σε σχετικά εύλογο διάστημα τις πρώτες νέες και σύγχρονες τορπίλες βαρέως τύπου να κουμπώσουν στις φαρέτρες των υποβρυχίων κλάσης «Παπανικολής».

Καιρό τώρα έχουμε επισημάνει ότι η παρουσία υποβρυχίων κυρίως από τα τύπου 214, δηλαδή την αιχμή του δόρατος της Διοίκησης Υποβρυχίων, είναι πάντοτε στο νοτιοανατολικό τμήμα της Ελληνικής επικράτειας, έτοιμο πάντοτε να κάνει την μεγάλη διαφορά και να προκαλέσει πανικό.

Η συγκεκριμένη πάντως βολή τορπίλης και το αποτέλεσμα που έφερε ήταν σαν στη θέση του «ΕΒΡΟΣ» να βρίσκονταν όλα εκείνα τα μεγαλεπήβολα Τουρκικά σχέδια περί μετατροπής της Μεσογείου σε Τουρκική λίμνη.

Ο «Πιπίνος» ήταν το υποβρύχιο που είχε αποσπάσει τα εύσημα των Συμμάχων, όπως στη συνέχεια και άλλα τύπου 214 Ελληνικά. Στην διασυμμαχική άσκηση Dynamic Manda του 2016, το «Πιπίνος» είχε καταφέρει να εξουδετερώσει με εικονική Βρετανικό πυρηνικό υποβρύχιο ενώ το πλήρωμά του πρώτευσε απέναντι σε όλες τις μονάδες που είχαν λάβει μέρος στην άσκηση.


Από τότε η Τουρκία, η οποία λαμβάνει κι εκείνη μέρος ως μέλος της Συμμαχίας στη συγκεκριμένη άσκηση, αποφεύγει συστηματικά ν’ αντιπαρατεθεί με τα Ελληνικά υποβρύχια που δίνουν πάντοτε δυναμικό παρόν.

Το να γίνει η άσκηση δεκάδες ναυτικά μίλια νότια από την Κάρπαθο, εκεί ουσιαστικά που είχε προκληθεί η Ελλάδα, όπως θυμίσαμε και χθες με την «τυχαία» παρουσία του ερευνητικού «Oruc Reis» πρόσφατα, μπορεί ως σχεδίαση να είναι μια επιχειρησιακή απόφαση Επιτελικών Αξιωματικών του Στόλου, του ΓΕΝ και του ΓΕΕΘΑ. Όμως υπήρχε και η πλήρης πολιτική στήριξη.

Φάνηκε αυτό και χθες βράδυ μέσω του Twitter με την ανάρτηση «τορπίλης» του υπουργού Εθνικής Άμυνας.

Στοχοποίηση σε αέρα και θάλασσα από την Πολεμική Αεροπορία

Παράλληλα, οι σχεδόν ταυτόχρονες βολές των F-16 Block 52 plus από τις «Αλεπούδες» της 340 Μοίρας με πυραύλους Maverick όπως και με Hellfire από τα S-70 του Πολεμικού Ναυτικού ανέδειξαν την άψογη συνεργασία.

Ειδικά στην Πολεμική Αεροπορία επαναλαμβάνουν οι ιπτάμενοι, ότι «μπορούμε να πλήξουμε ότι πετά ή ότι πλέει με ιδιαίτερα μεγάλη ακρίβεια» και δεν έχουν άδικο σ’ αυτό που λένε.

Η πολυεπίπεδη εκπαίδευση των Ελλήνων αεροπόρων κυρίως άνωθεν του θαλασσίου περιβάλλοντος αποτελεί ένα πολύ ιδιαίτερο και ποιοτικό ατού, το οποίο μέρα με τη μέρα δημιουργεί την εμπειρία που αναζητά τόσο ο ίδιος ο ιπτάμενος, όσο και το επιτελείο στο πρόσωπο του κάθε πιλότου.

Σίγουρα η Ελλάδα διαθέτει και άλλου τύπου αντιπλοϊκούς αεροπορικούς πυραύλους, ωστόσο το Επιτελείο αποφάσισε να χρησιμοποιήσει συγκεκριμένα πυρομαχικά. Και αυτό, όπως έλεγαν Αξιωματικοί, έγινε για πολύ συγκεκριμένους λόγους, οι οποίοι περισσότερο έχουν να κάνουν με την απορία που μένει σε κάποιους «ενδιαφερόμενους» που έχουν ήδη σπεύσει ν’ αναλύσουν τα όσα έγιναν στη Μεσόγειο.

Η πρώτη φορά που έγινε αυτή η πολύ σημαντική άσκηση σχεδόν στα μισά από το όριο του FIR και της υφαλοκρηπίδας έδωσε πολλές απαντήσεις στην Τουρκία.

Στην γειτονική χώρα κατάλαβαν πως με ότι έχει διαθέσιμο, με αυτό θ’ αμυνθεί η Ελλάδα. Μπορεί οι φρεγάτες να είναι από 35 ετών μέχρι και 44 αλλά τα πληρώματά τους έχουν τόση ψυχή και θέληση που τις κάνουν να μοιάζουν (και δεν εννοούμε εμφανισιακά) με 20χρονα πλοία.

Μπορεί ορισμένα από τα συστήματα που διαθέτουν οι μονάδες επιφανείας του στόλου να έχουν παλαιότερου τύπου συστήματα, κυρίως ηλεκτρονικά, αλλά τα πληρώματα έχουν ναυτοσύνη και μυαλό, στοιχεία που κάνουν τη διαφορά στην επιχειρησιακή ικανότητα.

Άλλωστε οι ίδιοι οι Αξιωματικοί τονίζουν εμφατικά πως κάθε βράχος κι ένα φλάμπουρο (σημαία) και ταυτόχρονα το «λημέρι» του κάθε πολεμικού πλοίου.

Τα πλοία του Στόλου γύρισαν στο Ναύσταθμο της Σαλαμίνας, όχι όμως όλα. Κάποια από τη ναυτική αρμάδα αποσπάστηκαν κατά την επιστροφή και έπιασαν τα δικά τους βράχια ή νησιά για να παραμείνουν στο νοτιοανατολικό τμήμα του Αιγαίου.

Καιρό τώρα το επιχειρησιακό πλάνο του Στόλου έχει αλλάξει και η προσοχή έχει στραφεί στο νότο, εκεί δηλαδή που η Τουρκία απειλεί ότι θα δημιουργήσει τετελεσμένα…


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]