Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Η δηλητηριώδης συνταγή – ιδεοληψία ή ιδιοτέλεια;


Γράφει ο Κώστας Βεργόπουλος

Κάθε πρόταση για ελάφρυνση του ελληνικού χρέους βλάπτει την Ελλάδα, αφού αυτή θα αποθάρρυνε το «μεταρρυθμιστικό έργο»! Παρά τα όσα έχουν μεσολαβήσει και με τη Λαγκάρντ και τον Ντράγκι να τον πιέζουν, ο Σόιμπλε επιμένει στην ιδιοτελή ιδεοληψία του.

Το μήνυμα που συνεχίζει να εκπέμπει είναι ότι το ελληνικό χρέος θα εξεταστεί μετά τη λήξη του 3ου μνημονίου και θα ελαφρυνθεί μόνο εάν κριθεί αναγκαίο. Με άλλα λόγια, έβαλε στην ελάφρυνση ένα ερωτηματικό, έστω και αν αυτό αποδίδεται σε προεκλογικές σκοπιμότητες.

Το ελληνικό πρόβλημα, λοιπόν, -κατά τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών- δεν είναι η βιωσιμότητα του χρέους, αλλά το έλλειμμα ανταγωνιστικότητας της οικονομίας. Δεν χάνει ευκαιρία, μάλιστα, να τονίζει ότι το επίπεδο διαβίωσης των Ελλήνων παραμένει ανώτερο των δυνάμεών τους και γι’ αυτό πρέπει να κατεβεί.

Παρά τα όσα καταμαρτυρούν τα γεγονότα και τα στατιστικά στοιχεία, ο Σόιμπλε θεωρεί ότι οι ελληνικές κοινωνικές παροχές και συντάξεις παραμένουν ανώτερες από τις αντίστοιχες γερμανικές και από αυτές των άλλων ευρωπαϊκών χωρών(!) πράγμα που οδηγεί τη χώρα σε αδιέξοδο.

Το πρακτικό συμπέρασμα είναι ότι η δραστική φτωχοποίηση των Ελλήνων είναι όχι μόνον αναγκαία, αλλά και ευεργετική. Μόνο έτσι -κατ’ αυτόν- η ελληνική οικονομία θα ανακτήσει ανταγωνιστικότητα για να καλύπτει χωρίς υπερχρέωση τα κενά των ασφαλιστικών και συνταξιοδοτικών της ταμείων.

Είναι θλιβερό τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών να τον χωρίζει χάσμα από την πραγματικότητα, την οικονομική εμπειρία και την επιστήμη. Εκτός και εάν αποδώσουμε όλες αυτές τις κατά καιρούς δηλώσεις στο κράμα πολιτικάντικης ιδιοτέλειας και αλαζονικής ισχύος.

Βαθαίνει το χάσμα

Είναι γεγονός ότι η κατανάλωση στην Ελλάδα απορροφά μεγαλύτερο μέρος του εισοδήματός της από ό,τι στη Γερμανία. Αυτό, όμως, δεν οφειλόταν σε κάποια δήθεν ελληνική υπερκατανάλωση. Παρατηρείται σε όλες τις χώρες με αισθητά χαμηλότερο εθνικό εισόδημα από το γερμανικό.

Από τον 19ο αιώνα, η οικονομική επιστήμη έχει επισημάνει ότι η ροπή προς κατανάλωση είναι υψηλότερη στις χώρες με χαμηλό εισόδημα από ό,τι σε αυτές με υψηλό. Ας υποθέσουμε προς στιγμή ότι το ελληνικό πρόβλημα δεν είναι το χρέος, αλλά το έλλειμμα ανταγωνιστικότητος. Ας υποθέσουμε ακόμη ότι στην Ελλάδα το βιοτικό επίπεδο παραμένει ανώτερο των παραγωγικών δυνάμεων της χώρας. Πώς άραγε αντιμετωπίζεται αυτό;

Η πολιτική λιτότητας που εφαρμόζεται στην Ελλάδα από το 2009-2010 συμβάλλει άραγε στην άνοδο των παραγωγικών ικανοτήτων της χώρας, ώστε να καλύπτεται το υποθετικό χάσμα σε σχέση με το βιοτικό επίπεδο; Μήπως βαθαίνει το χάσμα;

Η εμπειρία 2010-17 δείχνει ότι με τη φτωχοποίηση των Ελλήνων το πρώτο που αποτρέπεται είναι οι επενδύσεις. Αυτές, όμως, αποτελούν την απαρέγκλιτη προϋπόθεση για τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας και την άνοδο των παραγωγικών ικανοτήτων.
Με τις περικοπές δαπανών και εισοδημάτων, η παραγωγική ικανότητα της χώρας σκοτώνεται ταχύτερα από ό,τι η καταναλωτική. Άμεση συνέπεια από τη συνεχή συρρίκνωση του βιοτικού επιπέδου στην Ελλάδα είναι ότι αυτή υποβιβάζεται συνεχώς στους πίνακες της διεθνούς ανταγωνιστικότητος.

Σε μια αδιάκοπα συρρικνούμενη οικονομία, νέες επενδύσεις όχι μόνον δεν προσέρχονται, αλλά και όσες προϋπήρχαν αποχωρούν. Με τη λιτότητα δεν κλείνει η ψαλίδα μεταξύ βιοτικού επιπέδου και παραγωγικής ικανότητας, αφού η τελευταία απαξιώνεται χωρίς τέλος. Ούτε βελτιώνεται η ανταγωνιστικότητα της χώρας, αφού οι επενδύσεις αντί να εισρέουν εκρέουν.

Διαβάστε τη συνέχεια εδώ "Η δηλητηριώδης συνταγή – ιδεοληψία ή ιδιοτέλεια;"


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]