Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Ένα "στημένο" πραξικόπημα κήδεψε την δημοκρατία στην Τουρκία

Γράφει ο Γεωργίου Μιχαήλ

Ένα πραξικόπημα που έστησε ο Ερντογάν με την βοήθεια της ΜΙΤ (τουρκικές μυστικές υπηρεσίες) και σχεδιάστηκε προσεκτικά, για να «προσφέρει» στον Ερντογάν όσα δεν μπορούσε να αποκτήσει: Την απόλυτη εξουσία.

Δεν είναι, δυστυχώς, λίγοι, εκείνοι που υποστηρίζουν πως όσα συνέβησαν στην Τουρκία ήταν μία καλοστημένη επιχείρηση του Ερντογάν, μία εξαπάτηση, μια τεράστια φθηνή παραγωγή, που εκμεταλλεύτηκε το πάθος ορισμένων χαμηλόβαθμων αξιωματικών, που εξαπάτησε συντονισμένα κάποιους άλλους υψηλόβαθμους και που κατόρθωσε το ακατόρθωτο! Να υλοποιηθεί ένα πραξικόπημα υπό την παρουσία τηλεοπτικών καμερών, με τη χρήση βιντεοσκοπημένων μηνυμάτων, με τη χρήση σχετικής βίας και με νεκρούς, οι οποίοι –πιθανότατα- εξυπηρέτησαν στον απόλυτο βαθμό την ματαιοδοξία του τούρκου «σουλτάνου».

Εάν προσεγγίσουμε «αιρετικά» ή και συνωμοσιολογικά τα όσα συνέβησαν με το «ορφανό» (χωρίς πολιτική στήριξη) τουρκικό πραξικόπημα, θα διαπιστώσουμε πως δεν ήταν τόσο δύσκολο για τον Ερντογάν να στήσει ένα πραξικόπημα εκμεταλλευόμενος τον απόλυτο έλεγχο και πληροφόρηση που του παρείχε το σύστημα διακυβέρνησης της χώρας, κυρίως μέσω της ΜΙΤ, του τεράστιου δικτύου πληροφοριοδοτών που έχει και της πρόσβασής της στον απόλυτο έλεγχο των τηλεπικοινωνιών…

Το να προσπαθούμε να κατανοήσουμε τι πραγματικά συνέβη στην Τουρκία τις τέσσερις (4) περίπου ώρες που διήρκεσε το πραξικόπημα, είναι ίσως το κρίσιμο λάθος που θα μας οδηγήσει σε εξ ορισμού εσφαλμένα συμπεράσματα. Το να «ακούσουμε» όμως την άποψη ενός επαγγελματία δημοσιογράφου που μένει μόνιμα στην Τουρκία και που κατανοεί τον τρόπο σκέψης των πολιτών, αλλά, κυρίως, έχει αποκτήσει μία σειρά επαφών και πληροφοριών, είναι ίσως η καλύτερη προσέγγιση (εάν υποθέσουμε πως ο επαγγελματίας δημοσιογράφος δεν εξυπηρετεί συμφέροντα εντός ή εκτός Τουρκίας).

Έτσι, άξιο προβληματισμού είναι όσα έγραψε ο δημοσιογράφος της Politico, Ράιαν Σμιθ, υποστηρίζοντας πως «η όλη κατάσταση στην Τουρκία μοιάζει περισσότερο με θέατρο παρά με πραξικόπημα».

Στην ανάρτησή του στο Twitter ο δημοσιογράφος του Politico αναφέρει:
«Για όσους δεν είναι εξοικειωμένοι με την παράλογη πραγματικότητα της Τουρκίας, θα ήθελα να μοιραστώ μαζί τους την άποψή μου για όσα έγιναν χθες βράδυ: Δεν επρόκειτο για ένα πραγματικό στρατιωτικό πραξικόπημα! Στήθηκε από τον εκλεγμένο ισλαμιστή δικτάτορα και τις μυστικές υπηρεσίες σε συνεργασία.
Ηταν μια μεγάλη παραγωγή αλλά και ένα φθηνό παιχνίδι, κανένας πολιτικός ή επίσημος δεν παραδόθηκε πουθενά!
Δεν κόπηκε το Ιντερνετ, δεν απαγορεύτηκε το Facebook και το Τwitter (παρά το γεγονός ότι αυτά είναι ρουτίνα για τον Ερντογάν ακόμη και για το πιο λάιτ περιστατικό) μόνο μια φθηνή στρατιωτική επίδειξη, πιθανότατα κάποιων εξαπατημένων χαμηλόβαθμων αξιωματούχων οι οποίοι μάλλον θα θανατωθούν για ένα ψεύτικο πράγμα που εκείνοι πίστεψαν! Φτωχοί μου...

Κάτι τέτοια τα συνηθίζει ο πρόεδρος για να κάνει τον εαυτό του να μοιάζει με «ήρωα και υπερασπιστή της δημοκρατίας», ενώ στην πραγματικότητα είναι το αντίθετο. Όχι μόνο θα πάρει τις απαραίτητες ψήφους αλλά θα κάμψει και ψυχολογικά τους ψηφοφόρους, κάτι που δεν μπορούσε να κάνει με άλλο τρόπο, με σκοπό να γίνει ο «δικτάτορας» ενός ψευδούς προεδρικού συστήματος που προσπαθεί να επιβάλλει και να υποκινήσει ενάντια στην πλειοψηφία.

Καλεί τον κόσμο να βγει έξω, ανθρώπους που θέλει να τους κάνει να πιστέψουν ότι είναι ο μοναδικός άνδρας στην Τουρκία, η μόνη αρχή, ο νομοθέτης, ο δικαστής, ο προφήτης (δεν κοροϊδεύω)! Οι πολιτικοί ισλαμιστές που τον υποστηρίζουν είναι στους δρόμους ενάντια στο στρατιωτικό πραξικόπημα! Καλούν για προσευχή από τα τζαμιά, ενώ δεν είναι ώρα για προσευχή. Και αυτό το κάνει για να προκαλέσει τους ισλαμιστές υποστηρικτές να βγουν στους δρόμους! Έτσι, είναι πολύ πιθανό να δούμε μια περισσότερο απολυταρχική, ισλαμιστική Τουρκία και ένα διαιρεμένο έθνος! Και την Τουρκία στο χείλος του εμφυλίου πολέμου! Γράφω την άποψή μου για όσα έγιναν, για αυτό το ψεύτικο πραξικόπημα που στήθηκε γελοία για να χρησιμοποιηθεί ώστε να ακολουθήσει μια νέα απολυταρχική, αναμφισβήτητη εντολή στον Ταγίπ Ερντογάν.

Και ακόμη τώρα, μέσα από αυτό το ψεύτικο πραξικόπημα, εξορθολογίζει τις απαράδεκτης, μη δημοκρατικές ενέργειές του και τη στάση του ως ένας ψεύτης υπερασπιστής της δημοκρατίας.

Και πιθανότατα θα πάμε σε πρόωρες εκλογές το φθινόπωρο (κάτι που πολλοί αναλυτές προέβλεπαν) που εγγυημένα θα του εξασφαλίσει την πλειοψηφία των ψήφων. Και αυτό πιθανότατα θα του εξασφαλίσει ακόμη 10 με 15 χρόνια νομιμοποιημένης, εκλεγμένης δικτατορίας. Είναι πιθανό να δούμε μια αλλαγή των θεσμών προς το χειρότερο, όπου θα κυριαρχεί ο λαϊκισμός και ο ισλαμισμός. Και μια περίοδος όπου οι ισλαμιστές και οι τζιχαντιστές θα επικρατήσουν. Αυτή, κατά την άποψή μου είναι η αλήθεια, η οποία δεν έχει ακόμη ξεδιπλωθεί. Αλλά πολλοί άνθρωποι είναι υποψιασμένοι. Το «θέατρο όχι πραξικόπημα» γίνεται hashtag.

Και αυτός τώρα στέλνει sms σε όλους στην Τουρκία! Τι οργάνωση! Και εξακολουθεί να μιλά ακόμη στην τηλεόραση (πραξικόπημα;) για αυτό που συνέβη και αποτέλεσε μια ευκαιρία να καθαρίσει τον τουρκικό στρατό και να κάνει τα πράγματα καλύτερα! Η τουρκική δημοκρατία είναι ακόμη νεκρή κάτω από την εξουσία του. Οποιεσδήποτε και αν είναι οι συνέπειες, σήμερα άρχισε η κηδεία!».

Ο δημοσιογράφος της Politico μπορεί να γράφει ό,τι θέλει. Όμως ο απόλυτος έλεγχος που ασκεί η ΜΙΤ (και το πλήθος κρατικών και παρακρατικών οργανώσεων που διαθέτει) στην Τουρκία είναι ένα αδιαμφισβήτητο γεγονός. Αν προσθέσουμε και την εμπειρία της συγκεκριμένης υπηρεσίας στην χειραγώγηση προσώπων (έως και πληθυσμών) για την ικανοποίηση των σχεδιασμών της, τότε θα διαπιστώσουμε πως ο Ταγίπ Ερντογάν έχει στα χέρια του ένα εργαλείο – όπλο που μπορεί να κάνει τα αδύνατα δυνατά, τουλάχιστον μέσα στα όρια της τουρκικής επικράτειας.

Όλα αυτά, βέβαια, μπορούν να χαρακτηριστούν φαντασιώσεις και συνωμοσιολογικές προσεγγίσεις. Κι αυτό, με το σκεπτικό πως δεν είναι δυνατόν να εξαπατηθούν χιλιάδες άνθρωποι ή να συνεργαστούν σε μία ενέργεια η οποία θα τους καταστρέψει τη ζωή… Θα μπορούσε να ισχύει αυτή η εκδοχή, εάν, φυσικά, μπορούσε προηγουμένως να απαντηθεί η ερώτηση: Αφού είναι αδύνατον να εξαπατηθούν μερικές χιλιάδες ιδεολόγοι για να συμμετέχουν σε ένα πραξικόπημα που δεν μπορεί να επιτευχθεί, τότε πως είναι δυνατόν να εξαπατώνται εκατομμύρια πολίτες όταν ψηφίζουν κυβερνήσεις που δεν μπορούν να πετύχουν;
Συμπληρωματικά, πρέπει να καταγράψουμε πως οι ευκολότεροι στην χειραγώγηση είναι οι ιδεολόγοι και οι φανατικοί… Και οι χειραγωγούμενοι γίνονται αντικείμενα υλοποίησης ακραίων ή επικίνδυνων ενεργειών που ο χειραγωγός τους δεν είναι σε θέση ή φοβάται να εκτελέσει...

Το μόνο βέβαιο γεγονός που προέκυψε από το πέμπτο και αποτυχημένο τουρκικό στρατιωτικό πραξικόπημα, είναι πως ο Ερντογάν είναι πλέον ο μοναδικός και ο απόλυτος άρχοντας στην Τουρκία. Και αυτό δεν έχει καμία απολύτως σχέση με την δημοκρατία...
Αν θέλουμε να είμαστε αντικειμενικοί, θα λέγαμε πως το πραγματικό πραξικόπημα στην Τουρκία μόλις ξεκίνησε και γίνεται από τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν...


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 


Post A Comment
  • Blogger Comment using Blogger
  • Facebook Comment using Facebook
  • Disqus Comment using Disqus

10 σχόλια :

  1. ακριβως! το πραξικοπημα πετυχε! δεν απετυχε οπως λενε! και πετυχε γιατι πραξικοπημα εκανε ο ιδιος ο ερντογαν..
    μονο που μετραει απο χθες αντιστροφα,για το τελος του! και θα ειναι πολυ ασχημο!..παρα πολυ ασχημο!
    τοσες μαναδες που εστειλαν τα παιδια τους στα εικοσι και στα δεκαοκτω τους,και τα παιρνουν σακατεμενα,σε καιρο ειρηνης,δεν ειναι κατι απλο! τοσα φανταρακια τα καημενα να βλεπεις την απορια τους,και τον τρομο στα ματια τους ειναι σοκαριστικο! ηταν μαζικη δολοφονια,ενος αδιστακτου δολοφονου,που εχει κατω απο την "σκεπη" του,και δηθεν τα προστατευει!
    αυτο ειναι μεγαλος εμπεγμος! οσο ανοητος και αγραματος να ειναι καποιος ,αυτο ηταν πολυ χοντρο! ..εκλεισε στα σπιτια τους τους "κοσμικους",και επεβαλε την σαρια-το βαθυ ισλαμ! σε μια χωρα,που ολα πανω της θυμιζουν δυση..
    μολις ξεκινησε το τελος της τουρκιας,το κοματιασμα της,και αυτο καποιοι δεν θα το αφησουν ετσι...
    ο "σουλτανος" θα γινει λαμπατερ ,η θα τελειωσει οπως ο κανταφι και χειροτερα..
    ειναι μεγαλος ο πονος! σοκαριστηκαμε εμεις! τα εσφαξαν σαν προβατα!
    και αποψε στην πλατεια ταξιμ ,αλλαλιαζουν οι φανατικοι! με την "νικη" τους,,,και δεν βλεπουν το αιμα που θα πνιξει την τουρκια!
    ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Εις επίρρωσιν:
      https://kauilapele.wordpress.com/2016/07/16/ian-greenhalgh-vt-7-16-16-turkey-coup-attempt-is-highly-dubious-and-suspicious-and-a-kp-comment/

      Διαγραφή
  2. Κι εχε γουστο ο "μεγαλοκαρδος" σουλτανος, αντι να εκτελεσει τους

    "πραξικοπηματιες", να τους βαλει απλως στη φυλακη και μετεπειτα να

    τους δωσει "χαρη"!!

    Αλλα ταυτοχρονως να θεσμοθετηθει η θανατικη ποινη για να δωσει μηνυμα

    στους μελλοντικους αντιφρονουντες!!

    ΓΜ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Κύριε Γεωργίου ποια η θέση σας για το θέμα της έκδοσης ή μη των 8 Τούρκων Αξιωματικών;
    http://attikanea.blogspot.gr/2016/07/8_11.html?m=1

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ο Κ. Γεωργιου ειναι αυτος που θα βοηθησει τον καρατσατουμπα να σωσει την Πατριδα ;
    ΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑ ! ΚΑΥΜΕΝΗ ΕΛΛΑΣ !

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σίγουρα η Ελλάς είναι καϋμένη όταν κυκλοφορούν καμμένοι εγκέφαλοι σαν τον δικό σου που δεν έχουν ούτε μία πρόταση ή ένα επιχείρημα να προτάξουν. Που θέλουν να μην υπάρχουν λύσεις για να διαιωνίζεται το είδος τους. Προσκυνημένο ανώνυμο τρολάκι...

      Διαγραφή
    2. Κλάσεις ανώτερος και τον προτιμώ χωρίς δεύτερη σκέψη, τον κ. Γεωργίου που σκέπτεται κα επιχειρηματολογεί, από περιφερόμενους χαχανούληδες του διαδικτύου που αρέσκονται να ειρωνεύονται γενικώς και αορίστως και δεν έχουν να ψελίσουν ούτε μία ολοκληρωμένη πρόταση στα όσα συμβαίνουν

      Διαγραφή
    3. Το οτι ειστε ΣΚΛΑΒΟΙ σας το ειπε κανενας Γεωργιου ; Σας ειπε ακομη οτι ειστε ανεπεθυμητοι σε τουτο τον χωρο που καποτε λεγοταν Ελλας ; Σας ειπε ακομη οτι εσεις θα πεινασετε και θα γινετε τουμπανο ενω κατι σαν και αυτον εχουν κανει τα κουμαντα τους τοσα χρονια που υπηρετουσαν το ξευτιλισμενο κυνοβουλιο ΣΑΣ με τους δηδεν αντιπροσωπους ΣΑΣ ;
      Μαγκες ζουμε σε Ιστορικες στιγμες και εαν δεν αντισταθουμε ολοι , οχι μονο μερικοι σαν εμενα πχ , τοτε τα παιδια σας , εαν τα καταφερουν και ζησουν , να ειστε σιγουροι οτι θα φτυνουν στους ταφους σας . ( Εαν σας θαψουν και δεν σας φανε τα σκυλια ).
      Σαν πολλοι ψευτογραμματιζουμενοι μαζευτηκαν εδω .

      Την προταση δεν στην ειπε ακομη αυτος που θαυμαζεις ;

      Διαγραφή
    4. Τον ξέρεις τον Γεωργίου; Είμαι σίγουρος πως όχι. Εγώ πάντως έχω διαβάσει την πρότασή του πολύ πριν τεθεί το θέμα των 8 τούρκων που αιτούνται άσυλο. Έχει γράψει ξεκάθαρα πως η λύση είναι η εφαρμογή του νόμου

      Διαγραφή
    5. Ακου φιλε και τελος .
      Εγω σου μιλαω για Εθνοκτονια και Γενοκτονια και συ μου λες 8 τουρκους και λοιπα παραμυθια του Θεατρου που σας παιζουν για να μην δουμε την καταδικη μας .
      ΟΛΟΙ οσοι υπηρετησαν , ειδικα , σε υψηλα ποστα του κρατους , ειναι υπευθυνοι της καταστροφης που καταφεραν τοσα χρονια και κανενας τσιτσιφιογκος διορισμενος δεξια και αριστερα δεν εκανε ΤΙΠΟΤΑ παρα τσεπωνε τις υψηλες αμοιβες βλεποντας που μας οδηγουσαν σαν Εθνος .
      Τωρα κατοπιν εορτης ....μονο μια βαθυα συγχνωμη να ζητησουν απο τους ΕΛΛΗΝΕΣ και να κανουν στην ακρη . Προσφεραν αρκετα δεινα στις πλατες μας με την σιωπη τους οι ΙΟΥΔΕΣ κατ'εμε .

      Διαγραφή

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]