Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Γερμανικό έδαφος 14 σημεία της Ελλάδας

Πριν ακόμη υπογραφεί η Συμφωνία, πριν δεσμευτεί για το Μνημόνιο 3, η ελληνική κυβέρνηση παραχώρησε 14 ελληνικά αεροδρόμια στην Γερμανία για μόλις 1,23 δισ.

Γράφει ο Ξενοφώντας Ερμείδης 

Στη Γερμανία παρέδωσε η κυβέρνηση τα ελληνικά τα αεροδρόμια της Θεσσαλονίκης, Κέρκυρας, Χανίων, Κεφαλλονιάς, Ζακύνθου, Ακτίου, Καβάλας, Ρόδου, Σάμου, Μυτιλήνης, Μυκόνου, Σαντορίνης και Σκιάθου. 

Με απόφαση η ελληνική κυβέρνηση παραχώρησε τα 14 Περιφερειακά Αεροδρόμια στην γερμανική Fraport υλοποιώντας τον σχετικό διαγωνισμό που ολοκληρώθηκε πριν μήνες και μετά την εισήγηση της διοίκησης του ΤΑΙΠΕΔ στις 3 Ιουλίου.

Η σχετική απόφαση ελήφθη κατά την διάρκεια του Κυβερνητικού Συμβουλίου Οικονομικής Πολιτικής (ΚΥΣΟΙΠ) που συνεδρίασε στις 13 Αυγούστου και χθες δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης. Οι υπουργοί που υπέγραψαν την παράδοση των ελληνικών αεροδρομίων είναι: Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γ. Δραγασάκης και οι υπουργοί Οικονομικών Ευκλ. Τσακαλώτος, Οικονομίας Γ. Σταθάκης και Παραγωγικής Ανασυγκρότησης Π. Σκουρλέτης.

Πρόκειται για την πρώτη αποκρατικοποίηση που υλοποιείται από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. Όπως προκύπτει από το ΦΕΚ δεν υπάρχει κάποια αλλαγή και η σύμβαση θα γίνει βάση των όρων του διαγωνισμού που είχε κατακυρωθεί στην γερμανική εταιρία. Το τίμημα που θα καταβάλει η Fraport ανέρχεται σε 1,23 δισ.

Το ξεπούλημα των αεροδρομίων ήταν όρος του Μνημονίου που έγινε νόμος του κράτους στις 14 Αυγούστου. Αυτό σημαίνει ότι η κυβέρνηση νομιμοποίησε το ξεπούλημα μία ημέρα πριν να δεσμευτεί μέσω του 3ου Μνημονίου. 

Στον διαγωνισμό του ΤΑΙΠΕΔ για την παραχώρηση 14 περιφερειακών αεροδρομίων για 40+10 χρόνια πλειοδότης ανεδείχθη η ελληνογερμανική κοινοπραξία Fraport - Slentel Ltd, η οποία προσέφερε εφάπαξ τίμημα 1,2 δισ. ευρώ, ετήσιο μίσθωμα 22,9 εκατ. ευρώ κατ' έτος, ποσοστό 25% από τα από τα προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων έσοδα και τέλη υπέρ ΥΠΑ, που φτάνουν 1,2 δισ. ευρώ για όλη την περίοδο της παραχώρησης. 

Η αστειότητα είναι ότι η Fraport δεσμεύθηκε για επενδύσεις 330 εκατ. στην πρώτη τετραετία και συνολικά 1,4 δισ. ευρώ για τα επόμενα 40 χρόνια που θα έχει στην κατοχή της τα σημαντικότατα περιουσιακά στοιχεία της χώρας, που πέρα των άλλων, είναι στρατηγικής και εθνικής σημασίας εφόσον βρίσκονται σε βορά, νότο, ανατολή και δύση της χώρας.

Κύριος μέτοχος της Fraport είναι το γερμανικό ομόσπονδο κρατίδιο της Έσσης (31,35%), ενώ ακολουθούν το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο της Έσσης (20,2%), η αεροπορική εταιρεία Lufthansa (8,45%), η αυστραλιανή επενδυτική εταιρεία Rare Infrastructure Limited (5,27%) και οι λοιποί μέτοχοι (34,91%).

Το γερμανικό δημόσιο είναι ελληνικό δημόσιο
Θα μείνει αξέχαστη στην ελληνική ιστορία η δήλωση του υπουργού Σπρίντζη που αφορούσε στο χάρισμα των αεροδρομίων στην Fraport: "Δεν είναι ιδιωτικοποίηση όταν πωλείται εθνικός δημόσιος πλούτος και δε μπαίνει ένας ιδιώτης αλλά μπαίνει μια εταιρεία που είναι το Γερμανικό Δημόσιο"

Ήταν ο ίδιος υπουργός που τρεις ημέρες μετά την ανάληψη της εξουσίας από τον Σύριζα και τους ΑΝΕΛ, είχε δηλώσει για την παράδοση των αεροδρομίων: "Η κεντρική τοποθέτηση της κυβέρνησης είναι ότι θα σταματήσουν οι ιδιωτικοποιήσεις των υποδομών που εξυπηρετούν και μπορούν να βοηθήσουν στην ανάπτυξη της χώρας". 

Ξαφνικά τα ελληνικά αεροδρόμια δεν βοηθούν την ανάπτυξη της χώρας, αλλά σίγουρα βοηθούν την ανάπτυξη του γερμανικού δημοσίου, το οποίο σύμφωνα με τον ισχυρισμό της κυβέρνησης είναι και ελληνικό δημόσιο.

Δείτε το ΦΕΚ της παράδοσης



Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 


Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]