Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Μοσκοβισί: Θα συνεχίσουμε να βοηθάμε την Αθήνα, δεν θα υπάρξει ρήξη

«Λιγότερο παρεμβατική και πιο ευέλικτη θα είναι η συνεργασία μαζί της» λέει ο Ευρωπαίος Επίτροπος Οικονομικών και Δημοσιονομικών Υποθέσεων

Απέκλεισε οποιαδήποτε «ρήξη» ανάμεσα στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τις νέες ελληνικές αρχές ο Ευρωπαίος Επίτροπος Οικονομικών και Δημοσιονομικών Υποθέσεων Πιέρ Μοσκοβισί.
 
Σε συνέντευξή του που δημοσιεύεται σήμερα Τετάρτη στην εφημερίδα Le Parisien/Aujourd'hui en France ξεκαθάρισε πως η Κομισιόν βοηθάει και θέλει να συνεχίσει να βοηθάει την Ελλάδα και ως εκ τούτου δεν υπάρχει ζήτημα να υπάρξει ρήξη.
«Το ήδη υφιστάμενο πρόγραμμα αρωγής προς την Ελλάδα παρατάθηκε κατά δύο μήνες. Πρέπει να το αξιολογήσουμε. Θα δούμε μαζί με την ελληνική κυβέρνηση σε ποιες συνθήκες θα μπορέσουμε να προχωρήσουμε στην αξιολόγηση αυτή, παραμένοντας πάντα στο πλευρό της Ελλάδας», είπε ο Μοσκοβισί.
Ο Επίτροπος διαβεβαίωσε ακόμη πως τόσο η Επιτροπή όσο και η ΕΕ είναι διατεθειμένοι να έχουν λιγότερο «παρεμβατικές» συναλλαγές απ' ό,τι στο παρελθόν, και πιο «ευέλικτες» μορφές συνεργασίας με την Αθήνα.
«Αυτό που θέλουμε οι μεν και οι δε είναι μια Ελλάδα που ανακάμπτει, που δημιουργεί ανάπτυξη και θέσεις εργασίας, που μειώνει τις ανισότητες, που μπορεί να αντιμετωπίσει το πρόβλημα του χρέους της και που παραμένει στη ζώνη του ευρώ», ανέφερε ο Μοσκοβισί. 

Πιερ Μοσκοβισί: Δεν είναι αυτή η στιγμή για μιλήσουμε για το χρέος
«Η Ελλάδα έχει τη δυνατότητα να δημιουργήσει απασχόληση και να αποπληρώσει τα χρέη της. Δεν εκπέμπει μηνύματα αστάθειας, η θέση της θα παραμείνει στην Ευρωζώνη» δηλώνει στην Corriere della Sera ο επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων Πιερ Μοσκοβισί.

Επισημαίνει ότι θέλει να συζητήσει με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα όχι «πού θέλει να πάει», αλλά «πώς θέλει να πετύχει τον στόχο του».

«Θα αντιμετωπίσουμε με σαφή τρόπο, με τον Αλέξη Τσίπρα, το θέμα του χρέους» αναφέρει.

Ερωτηθείς σχετικά με τη δυνατότητα μερικής διαγραφής του χρέους, ο κοινοτικός επίτροπος απαντά στην Corriere ότι «δεν είναι αυτή η στιγμή για να γίνει μια τέτοια συζήτηση, είναι ακόμη πολύ νωρίς».

Και αποσαφηνίζει ότι δεν έχουν ακόμη ξεκινήσει οι διαπραγματεύσεις.

«Περιμένουμε, η ελληνική κυβέρνηση να εκφράσει τη βούλησή της, να πει με ποιον τρόπο εννοεί να σεβαστεί τις δεσμεύσεις της, η πλειοψηφία να παρουσιάσει τις ξεκάθαρες αποφάσεις της. Συγχαίρουμε τον κ. Τσίπρα και τους υπουργούς του. Μαζί, πρόκειται να αντιμετωπίσουμε τις προκλήσεις, με κοινούς στόχους» καταλήγει ο Πιερ Μοσκοβισί.

Κούρεμα του χρέους κατά 50% ζητεί ο πρώην διευθυντής του ΔΝΤ

Κούρεμα του ελληνικού χρέους κατά 50% και μείωση του ρυθμού δημοσιονομικής προσαρμογής στο ήμισυ προτείνει για την Ελλάδα ο αντιπρόεδρος παγκόσμιων κεφαλαιαγορών της Morgan Stanley και πρώην επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Τμήματος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Ρέζα Μογκαντάμ (Reza Moghadam). Η πρόταση αυτή προκαλεί αίσθηση δεδομένου ότι ο Μογκαντάμ ήταν μέχρι τον Ιούλιο 2014 στενός συνεργάτης της Κριστίν Λαγκάρντ και προϊστάμενος του Πολ Τόμσεν στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Μάλιστα, ο ίδιος εκθέτει εμμέσως τον μέχρι πρόσφατα επικεφαλής του ελληνικού προγράμματος, καθώς παραδέχεται πως το ελληνικό πρόγραμμα της περιόδου 2010 – 2014 στηρίχθηκε σε λάθος παραδοχές.

Ο Μογκαντάμ σε επιστολή τους στους Financial Times (26 Ιανουαρίου) παραδέχεται πως το ελληνικό πρόγραμμα στήριξης (τόσο το πρώτο του 2010 όσο και το δεύτερο του 2012) βασίσθηκε σε υπερβολικά αισιόδοξες παραδοχές για την ελληνική ανάπτυξη, τον πληθωρισμό, τη δημοσιονομική προσπάθεια και την κοινωνική συνοχή. «Πρέπει να πάρω το μερίδιό μου από την ευθύνη, καθώς έχω εμπλακεί στις συζητήσεις της τρόικας μεταξύ 2010 και 2014», ανέφερε αφοπλιστικά το πρώην στέλεχος του ΔΝΤ.

Απαντώντας στο εάν η Ελλάδα μπορεί να συνεχίσει στην ευρωζώνη ο Μογκαντάμ ξεκαθαρίζει πως μια ελληνική έξοδος δεν είναι προς το συμφέρον κανενός. Όπως αναφέρει η Ελλάδα με μια αδύναμη δραχμή θα περνούσε από χρόνιο καθαρτήριο και η Ευρώπη, σπάζοντας το ταμπού της εξόδου του ευρώ πιθανότατα θα προκαλέσουν τις αγορές να επανεκτιμήσουν την άποψή τους για άλλες αδύναμες οικονομίες της ευρωζώνης. Μάλιστα, εάν η Ελλάδα αφήσει το ευρώ ξεκαθαρίζει πως οι Ευρωπαίοι πρέπει να ξεχάσουν ότι θα εισπράξουν το χρέος, το οποίο θα είναι ακόμη λιγότερο βιώσιμο με μια πολύ υποτιμημένη δραχμή.

«Παρά την τεράστια δημοσιονομική προσαρμογή και τη μεγαλύτερη αναδιάρθρωση χρέους του ιδιωτικού τομέα στην ιστορία, το ελληνικό δημόσιο χρέος έχει αυξηθεί στο 175% του ΑΕΠ. Τα τρέχοντα σχέδια προβλέπουν πρωτογενές δημοσιονομικό πλεόνασμα 1,5% του ΑΕΠ το 2014 με 4,5% του ΑΕΠ από το 2016 και μετά. Αυτό θα απειλήσει την κοινωνική συνοχή και θα καταστρέψει κάθε προοπτική οικονομικής ανάκαμψης. Σε πολιτικό επίπεδο, είναι ανέφικτο. Εν τω μεταξύ, το υπερβολικό χρέος αποτελεί τροχοπέδη για τις επενδύσεις και την εμπιστοσύνη», σημειώνει στην επιστολή του ο Μογκαντάμ.

Στην βάση αυτή ο Μογκαντάμ υποστηρίζει πως η Ευρώπη πρέπει να προσφέρει μια ουσιώδη ανακούφιση -μειώνοντας το ελληνικό χρέος στο ήμισυ και την απαιτούμενη δημοσιονομική προσαρμογή επίσης στο ήμισυ- με αντάλλαγμα μεταρρυθμίσεις. Σύμφωνα με τον ίδιο αυτό θα παράγει ένα βιώσιμο χρέος κάτω από 110% του ΑΕΠ, στόχο που συμφώνησαν οι υπουργοί της ευρωζώνης το 2012. Ξεκαθαρίζει δε πως αυτές οι μειώσεις δεν πρέπει να γίνουν δίχως όρους.

«Η ευρωζώνη έχει ξεπεράσει τα ταμπού των διασώσεων, της ιδιωτικής αναδιάρθρωσης του χρέους και της τραπεζικής ένωσης. Ακριβώς όπως ο ΣΥΡΙΖΑ απαιτείται να ξεπεράσει τη διστακτικότητα η Ελλάδα να προχωρήσει σε βαθιές διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις έτσι και η Ευρώπη πρέπει να ξεπεράσει τα ταμπού της σχετικά με την ελάφρυνση του χρέους», καταλήγει η επιστολή του Μογκαντάμ.

Πηγή


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 

Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]