Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Επικίνδυνα παιχνίδια Ερντογάν με την προεδρία

Σε κίνδυνο το ίδιο του το μέλλον αλλά και της χώρας του βάζει ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, εποφθαλμιώντας τη θέση του προέδρου, σύμφωνα με ανάλυση των “Financial Times”.

Ο τούρκος πρωθυπουργός ευελπιστεί ότι μία ακόμη νίκη θα τον βοηθήσει να αλλάξει το σύστημα της χώρας από βουλευτικό σε ένα σύστημα βασισμένο στο προσωπικό του κύρος.
Η απόπειρά του να καταστεί ο υπέρτατος ηγέτης της χώρας του θα έχει επιπτώσεις όχι μόνο στους 77 εκατ. τούρκους, αλλά και στην καθημαγμένη από κρίσεις Μέση Ανατολή, καθώς η Τουρκία είναι μέλος του ΝΑΤΟ και το πείραμα του Ερντογάν με το πολιτικό Ισλάμ παρακολουθείται στενά.

Στόχος του τούρκου πρωθυπουργού είναι να καταστήσει την Τουρκία μία από τις μεγαλύτερες οικονομίες του κόσμου, να «αναστήσει» μία πιο θρησκευόμενη γενιά και να γίνει ο ίδιος περιφερειακός και παγκόσμιος ηγέτης.

Όσοι του ασκούν κριτική, γράφει ο αναλυτής Ντάνιελ Ντόμπεϊ, τον κατηγορούν για σουνιτικό σεχταρισμό, ενώ οι υποστηρικτές του εκτιμούν ότι είναι ο μόνος που στηρίζει τη δημοκρατία στην Αίγυπτο, όταν η Δύση κλείνει τα μάτια.

Σε αυτό το σκηνικό, η μάχη για την προεδρία δεν είναι απλά μία μάχη μεταξύ πολιτικών κομμάτων, αλλά θα καθορίσει τι είδους αρχηγό κράτους επιθυμεί η Τουρκία.

Ορισμένοι αναλυτές πιστεύουν πως οι προεδρικές φιλοδοξίες του Ερντογάν συνιστούν ύβρη, καθώς το Σύνταγμα δεν επιτρέπει προεδρικό σύστημα, η οικονομία είναι εκτεθειμένη στις αλλαγές των κεφαλαιακών ροών και εν όψει των επερχόμενων βουλευτικών εκλογών, το κόμμα του μπορεί να επιλέξει άλλον ηγέτη.

Εάν όμως κέρδίσει, θα φέρει τους παλαιότερα περιθωριοποιημένους Κούρδους στο επίκεντρο της πολιτικής ζωής, θα παρουσίαση μία πιο προσωποποιημένη εξωτερική πολιτική και θα ενισχύσει τις ανησυχίες για αυταρχισμό, ενώ η νίκη του θα αποτελέσει μεγάλη προσωπική επιτυχία, καθώς θα είναι ο δεύτερος ισχυρότερος άνδρας στην ιστορία της Τουρκίας, μετά τον Κεμάλ Ατατούρκ.

Πηγή εφημ. «Ελευθεροτυπία»


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου

Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]