John Laughland: Η ΕΕ δείχνει την πραγματική της φύση: της δικτατoρίας
RT News
Η ΕΕ διέρχεται μια περίοδο ανακατατάξεων, με τους πρωθυπουργούς τόσο της Ελλάδας όσο και της Ιταλίας να παραιτούνται από τα αξιώματά τους. Ο κ. John Laughland, συγγραφέας και καθηγητής φιλοσοφίας και πολιτικών επιστημών στο Ινστιτούτο Πολιτικών Σπουδών στο Παρίσι, πιστεύει ότι αυτή η μη δημοκρατική μεταβίβαση εξουσίας δεν πρόκειται να σώσει την Ευρωζώνη.
Σε συνέντευξή του στο Russia Today, ο κ. Laughland δήλωσε ότι τα πρόσωπα που έχουν αναλάβει την εξουσία στην Ελλάδα, αλλά σύντομα και εκείνα που θα αναλάβουν τα ηνία της Ιταλίας, δεν είναι δημοκρατικά εκλεγμένα.
"Mιλάμε για άτομα που έχουν χτίσει όλη τη σταδιοδρομία τους πάνω σε σημαντικές επαφές ή συμμετοχές στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή ή την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Δεν έχουν καμμία απολύτως δημοκρατική εντολή", τόνισε. "Αυτό που θεωρώ τρομακτικό με όσα συμβαίνουν τώρα, καθώς η Ευρωπαϊκή Ένωση και το ευρώ πνέουν τα λοίσθια, είναι ο τρόπος με τον οποίο η ΕΕ δείχνει την πραγματική της φύση, αυτή της δικτατορίας".
"Άλλωστε, η Ευρωζώνη έχει ουσιαστικά διατάξει αυτούς τους δύο πρωθυπουργούς να παραιτηθούν από τα αξιώματά τους, και όχι οι λαοί της Ελλάδας και της Ιταλίας", υπογράμμισε ο κ. Laughland.
"Ο κ. Παπανδρέου αναγκάστηκε να εγκαταλείψει το αξίωμά του, τη στιγμή που πρότεινε το δημοψήφισμα για το πακέτο του χρέους. Για τον κ. Μπερλουσκόνι άρχισαν να διαδίδουν τη φήμη ότι θα παραιτηθεί τη στιγμή που δήλωσε ότι οι Ιταλοί είχαν γίνει φτωχότεροι από τότε που μπήκαν στο ευρώ", μας υπενθύμισε.
Ο καθηγητής θεωρεί ότι έχουμε γίνει μάρτυρες μιας πολύ άσχημης εξέλιξης στην Ευρώπη, όπου άτομα τοποθετούνται στην εξουσία, με μόνο σκεπτικό το ότι υπηρετούν τα συμφέροντα και τις απαιτήσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης, και όχι επειδή έχουν εκλογική υποστήριξη στις χώρες τους.
Όσο για την έξοδο από την κρίση, ο κ. Laughland πιστεύει ότι ο απερχόμενος πρωθυπουργός, Γιώργος Παπανδρέου, έκανε την καλύτερη επιλογή, όταν πρότεινε να τεθούν σε δημοψήφισμα το αμφιλεγόμενο πακέτο λιτότητας και ο σχετικός μηχανισμός στήριξης για μια νέα "διάσωση" της χώρας.
"Ήταν ίσως το πιο έξυπνο πράγμα που έκανε σε όλη την περίοδο της πρωθυπουργίας του. Άλλωστε, όταν ζητάς από έναν λαό να κάνει θυσίες, θα πρέπει και να νομιμοποιείς τα μέτρα που θέλεις να εφαρμόσεις μέσω μιας δημόσιας διαβούλευσης και μόνο αφού έχεις ένα κατά πλειοψηφία "ναί" σε ένα δημοψήφισμα", μας δήλωσε ο καθηγητής.
Ο κ. Laughland υποστηρίζει ότι οι κυβερνήσεις είναι υπεύθυνες για την κρίση, αλλά υπάρχει και άλλος συνυπεύθυνος παράγοντας, που δεν είναι άλλος από το ίδιο το ευρώ. "Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι ούτε οι Έλληνες, ούτε οι Ιταλοί ψήφισαν ποτέ υπέρ του κοινού ευρωπαϊκού νομίσματος".
"Δεν ισχυρίζομαι ότι οι Έλληνες και οι Ιταλοί, ως λαοί, είναι εναντίον του ευρώ, αλλά το ερώτημα εάν ή όχι θα έπρεπε να ενταχθούν στην Ευρωζώνη δεν είχε τεθεί ποτέ σε δημοψήφισμα στις χώρες αυτές. Σε περιόδους κρίσης όπως αυτή που διερχόμαστε, είναι λογικό να απαιτείται η ύπαρξη ενός μέγιστου ποσοστού δημοκρατικής νομιμότητας για κάθε απόφαση. Αντί για αυτό, η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει δείξει ότι φοβάται ιδιαίτερα τις δημοκρατικές διαδικασίες. Σύμφωνα με τον καθηγητή, "η ΕΕ πανικοβλήθηκε όταν η Ελληνική Κυβέρνηση ανακοίνωσε το δημοψήφισμα".
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...