Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Ένα σενάριο επίθεσης της Τουρκίας σε Ελληνικό νησί

Μας ετοιμάζουν εκπλήξεις στο Αιγαίο

με τη βοήθεια της Ευρωπαϊκής συμμορίας...


Με απόλυτη μυστικότητα τα υπουργεία Εξωτερικών και Αμυνας εξετάζουν -σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες- «θερμό» σενάριο για το Αιγαίο. Διπλωματικές και στρατιωτικές πηγές εκτιμούν ότι το επίκεντρο της δυνητικής επόμενης δόνησης στις ελληνοτουρκικές σχέσεις θα είναι κατοικημένο νησί, από εκείνα τα οποία το τουρκικό κατεστημένο θεωρεί ως αδιευκρίνιστης κυριαρχίας με επιχείρημα ότι δεν κατονομάζονται ρητώς στις Συνθήκες της Λωζάννης (1923) και των Παρισίων (1947), όπως για παράδειγμα το Αγαθονήσι ή οι Αρκιοί.
Κατά τις ίδιες πηγές και με βάση συμπεράσματα συσκέψεων αρμόδιων υπηρεσιακών παραγόντων, η τουρκική ενέργεια (εάν υποτεθεί ότι υλοποιείται) είναι πιθανό να αποτελείται από τις εξής συνιστώσες:
1. Νυχτερινή απόβαση καταδρομέων και αστραπιαία εξουδετέρωση του ελληνικού φυλακίου, όσο το δυνατόν πιο αναίμακτα.

2. Αμεση απομάκρυνση των κατοίκων και των αιχμαλώτων Ελλήνων στρατιωτών, με τις βάρκες και τα ψαροκάικα του νησιού, προς κάποιο γειτονικό νησί που κατονομάζεται στις Συνθήκες.
3. Εγκατάσταση ισχυρά οπλισμένης φρουράς στο νησί, ώστε να αποτραπεί η όποια δυνατότητα ταχείας ανακατάληψής του.
4. Ανακοίνωση στα Ηνωμένα Εθνη ότι η Τουρκία έθεσε τέλος «στη μη προβλεπόμενη από τις Διεθνείς Συνθήκες» παρουσία Ελλήνων πολιτών και στρατιωτικών στη «μη καθορισμένης κυριαρχίας νήσο Χ που απέχει Ψ ναυτικά μίλια από τις ακτές της Ανατολίας». Η ανακοίνωση θα καταλήγει καλώντας την Ελλάδα σε διμερείς διαπραγματεύσεις για να διευκρινισθεί το καθεστώς εκείνων των νησιών του Αιγαίου που δεν διασαφηνίζεται από τις Συνθήκες Λονδίνου (1831), Λωζάννης (1923) και Παρισίων (1947). Η ανακοίνωση θα υπαινίσσεται και τη δυνατότητα διαιτησίας για την επίλυση της διαφοράς.
Με βάση αυτό το σενάριο, η ελληνική ηγεσία θα βρεθεί αντιμέτωπη με τις εξής δύο μείζονες επιλογές:
Α) Να αναλάβει στρατιωτική δράση με αεροπορικό βομβαρδισμό του νησιού (καθώς η διάταξη των τουρκικών ναυτικών και άλλων δυνάμεων αποτρέπει επιχείρηση ανακατάληψης). Η επιλογή αυτή διακινδυνεύει κλιμάκωση της σύγκρουσης και συνεπάγεται εκτεταμένες απώλειες, καθώς και κίνδυνο κατάληψης και άλλων μικρών νησιών ή εξουδετέρωσης των φυλακίων που υπάρχουν σε αυτά. Σε επίπεδο διεθνούς εικόνας, η Ελλάδα, σε αυτή την περίπτωση, θα εμφανισθεί:
α. Οτι προχωρεί σε ευρεία και αιματηρή σύγκρουση για μια «ασήμαντη» νησίδα, με αμφιλεγόμενο καθεστώς, την κατάληψη της οποίας δεν στάθηκε ικανή ούτε να αποτρέψει ούτε να αποκρούσει.
β. Οτι η ανακατάληψη του νησιού είναι ανέφικτη και η ελληνική κυβέρνηση αναλαμβάνει προσχηματικά στρατιωτική δράση, προκειμένου να εξιλεωθεί ενώπιον της κοινής γνώμης για τον αιφνιδιασμό και την απώλεια του νησιού. Το αβίαστο συμπέρασμα των διεθνών ΜΜΕ και των ξένων κυβερνήσεων θα είναι ότι η ελληνική πολιτική ηγεσία πρέπει να πιεσθεί κατάλληλα ώστε να αποκλιμακώσει και να τερματίσει τη σύγκρουση και να προσέλθει σε διαπραγμάτευση με την Τουρκία.
Β) Να προσφύγει στο Συμβούλιο Ασφαλείας και στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης, καλλιεργώντας παράλληλα κλίμα «εθνικής ενότητας» και «πατριωτική» ατμόσφαιρα στρατιωτικής αντίδρασης «εάν η Τουρκία δεν συμμορφωθεί». Στην ουσία θα πρόκειται για παραπομπή του προβλήματος στις ελληνικές καλένδες μιας ατέρμονης και ατελέσφορης μελλοντικής διαπραγμάτευσης, κατά την οποία η Τουρκία θα έχει μόνον λαμβάνειν.
Παράγοντες της ελληνικής διπλωματίας υποστηρίζουν ότι η προσεχής κορύφωση στην ελληνοτουρκική αντιπαράθεση βρίσκεται προ των πυλών («around the corner», κατά την έκφραση ξένων παρατηρητών). Στηρίζουν αυτή την εκτίμησή τους στην επιμονή της τουρκικής αεροπορίας στα κατοικημένα νησιά που δεν κατονομάζονται στις συνθήκες και στις απαντήσεις που δίνει το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών στα ελληνικά διαβήματα, με τις οποίες αμφισβητεί ευθέως την ελληνική κυριαρχία. Απουσία προληπτικών διπλωματικών και στρατιωτικών κινήσεων από ελληνικής πλευράς.
«Ενεργός» στήριξη της Κομισιόν στην Αγκυρα
Παρασκηνιακές πιέσεις ασκούνται προς την Αθήνα να συναινέσει στο άνοιγμα του κεφαλαίου «Ενέργεια» των ενταξιακών διαπραγματεύσεων Ε.Ε.-Τουρκίας και να επηρεάσει τη Λευκωσία ώστε να επιτευχθεί η σχετική ομοφωνία, σύμφωνα με πληροφορίες από τις Βρυξέλλες. Κατά τις ίδιες πληροφορίες, η ελληνική διπλωματία δείχνει στους Ευρωπαίους συνομιλητές της να κατανοεί την πρόθεση της Ε.Ε. να αναγορεύσει σε στρατηγικό ενεργειακό εταίρο την Αγκυρα και, με βάση αυτό το σκεπτικό, εμφανίζεται πολύ διαλλακτική. Αλλωστε, το άνοιγμα του συγκεκριμένου κεφαλαίου ενθαρρύνει ο ίδιος ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζ. Μπαρόζο, ο οποίος έχει δεχθεί τον έμμεσο εκβιασμό του Τούρκου πρωθυπουργού Ερντογάν ότι δεν πρόκειται να συμβάλει στη δημιουργία του Nabucco, που θα μεταφέρει αέριο από την Κασπία στις ευρωπαϊκές αγορές, εάν δεν απελευθερωθεί η ενταξιακή διαδικασία της χώρας του στη διάρκεια του 2009. Στο τέλος του έτους, η Ε.Ε. θα αξιολογήσει την πρόοδο που έχει σημειωθεί στην υποψήφια προς ένταξη χώρα και μεταξύ άλλων στο θέμα της επέκτασης της τελωνειακής σύνδεσης στην Κυπριακή Δημοκρατία.
Το Ευρωκοινοβούλιο έχει επισήμως αναγνωρίσει τη «φιλοδοξία της Τουρκίας να καταστεί ευρασιατικός ενεργειακός άξονας και να διαδραματίσει ρόλο στην ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης». Με αυτή την επιχειρηματολογία, υποστηρίζεται το άνοιγμα του σχετικού κεφαλαίου διαπραγμάτευσης ως προς το οποίο η Κυπριακή Δημοκρατία ενίσταται για το γεγονός ότι η Αγκυρα έχει προσπαθήσει να εμποδίσει τις έρευνές της για εξόρυξη υδρογονανθράκων στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της. Το Ευρωκοινοβούλιο, επίσης, «ενθαρρύνει την Τουρκία να συμμετάσχει στην Ευρωπαϊκή Κοινότητα Ενέργειας», έναν οργανισμό με 27 μέλη και επτά κράτη στα Βαλκάνια, που λειτουργεί ως εσωτερική αγορά ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου. Ο Τούρκος πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, άλλωστε, προειδοποιεί ότι θα επανεξετάσει η χώρα του την πολιτική της ως προς τους αγωγούς που θα περνούν από το έδαφός της και θα τροφοδοτούν την Ευρώπη, εάν η Λευκωσία δεν άρει το βέτο της.
Από Ποντικοπαγίδα


Post A Comment
  • Blogger Comment using Blogger
  • Facebook Comment using Facebook
  • Disqus Comment using Disqus

3 σχόλια :

  1. Προφανώς γι αυτό την προηγούμενη εβδομάδα Το υπουργείο Ναυτιλίας Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής μας ενημέρωσε ότι : Για την καλύτερη αντιμετώπιση (σ.σ. τάχα) της λαθρομετανάστευσης στην περιοχή του Αγαθονησίου με απόφαση του Υπουργού Εμπορικής Ναυτιλίας, Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής Αναστάση Παπαληγούρα:
    Το Υπουργείο προχωρά στην ίδρυση Λιμενικού Φυλακίου στο Αγαθονήσι.
    Πλωτό Περιπολικό του Λ.Σ. θα παραμένει σε καθημερινή βάση στο νησί.
    Ενισχύεται με ένα επιπλέον πλοίο ανοικτής θαλάσσης (Π।Α.Θ.) η ευρύτερη θαλάσσια περιοχή του Αγαθονησίου, το οποίο και θα εκτελεί συνεχείς περιπολίες. Επίσης γίνεται γνωστό ότι, από τα τέλη Απριλίου η εν λόγω θαλάσσια περιοχή θα επιτηρείται επιπλέον και από πρόσθετο περιπολικό πλοίο ανοικτής θαλάσσης, στο πλαίσιο της προγραμματισμένης επιχείρησης της FRONTEX με την επωνυμία «ΠΟΣΕΙΔΩΝ 2009», ενώ από 01/05/2009 στο πλαίσιο της ίδιας επιχείρησης, θα υπάρχει και παράλληλη παρουσία κοινοτικών πτητικών μέσων. nextok.blogspot.com

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Η Ελλάδα δεν έχει ένα ή δύο νησιά να προστατέψει και αυτό από μόνο του είναι ένα ντεζαβαντάζ.

    Προσωπικά πιστεύω (εγώ αν ήμουν πρωθυπουργός αυτό θα έκανα) πως πρέπει η Ελληνική ηγεσία να φερθεί με τέτοιο τρόπο που να αιφνιδιάσει τους μογγόλους.

    ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΙ ΜΙΑ ΑΛΛΗ ΛΥΣΗ ΝΑ ΚΑΝΕΙ Η ΕΛΛΑΔΑ.

    Την ώρα που ολοκληρώσουν (αν το επιτύχουν) οι μογγόλοι τη κατάληψη ενός Ελληνικού νησιού, την ίδια ώρα ή αμέσως μετά οι Ελληνικές στρατιωτικές δυνάμεις να καταλάβουν την Ίμβρο και τη Τένεδο.
    Ή εναλλακτικά δύο (όχι ένα) δικά τους νησιά τα οποία θα είναι στη σωστή γεωγραφική θέση για εμάς.

    Αυτό είναι το μόνο που δεν θα φανταστούν οι μογγόλοι. Και εκεί να δούμε για πότε λύνετε το θέμα αναίμακτα, εύκολα και γρήγορα και κυρίως όχι με την ουρά στα σκέλια...

    Για να είμαι ειλικρινής δεν είμαι ούτε στρατιωτικός ούτε γνωρίζω τι έχουμε και τι δεν έχουμε.
    Αλλά δεν νομίζω πως χρειάζεται και κανένα σύνταγμα για να καταλάβεις ένα νησί τους.

    Υποθέτω πως οι Τούρκοι το συγκεκριμένο σενάριο που ανέφερα είναι αυτό που δεν θα φανταζόντουσαν. Δεν νομίζω να στείλουν δεν ξέρω πόσο στρατό σε κάθε νησί τους για να αποφύγουν το συγκεκριμένο σενάριο. Αυτοί λογικά θα φαντάζονται πως εμείς θα κάνουμε κάτι από αυτά που ήδη ειπώθηκαν.

    Οπότε κάνεις ότι και αυτοί, κοιτάς το νησί τους να είναι κάποιο από αυτά που έχουν την ίδια γεωπολιτική σημασία με το καταληφθέν δικό μας, και αν βομβαρδίσουν το νησί τους που κατέλαβες κάνεις το ίδιο σε αυτό που κατέλαβαν αυτοί. Για μένα θα πέσουν μετά οι άγγλοι, γάλλοι, πορτογάλοι και παράλληλα θα αποχωρήσουν από τα νησιά οι στρατιωτικές δυνάμεις και των δύο.

    Και από εκεί και πέρα βλέποντας και κάνοντας. Μια γνώμη είπα, δεν σημαίνει πως είναι και απόλυτα σωστή.
    Απλά θεωρώ πως δεν το περιμένουν, πόλεμος δεν γίνεται, δεν πέφτει η χώρα στα μάτια τα δικά μας και των άλλων αλλά και
    δεν αλλάζει και κάτι στο Αιγαίο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Αχχ!! Εμείς λέμε και λέμε και λέμε και βέβαια ελπίζουμε να βρεθεί τρόπος ειρηνικός για να επιλυθούν όλα τα αυτά τα ζητήματα. Το μεγάλο ερώτημα είναι τι κάνουν αυτοί για τους οποίους όλοι μαζί σκοτωνόμαστε να τους αναδείξουμε στη Βουλή και στην ηγεσία του τόπου μας. Ολοι νοιάζονται για τη τζέπη τους και πολύ φοβάμαι ότι όλους μας έχουν γραμμένους κανονικά.
    Καλή συνέχεια

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]