Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Ντοκιμαντέρ για τον Κεμάλ Ατατούρκ δημιουργεί πλήθος αντιδράσεων στην Τουρκία


Ο γυναικάς και μέθυσος

που μετάνιωσε για όλα!


Το πρώτο ντοκιμαντέρ για την ανθρώπινη πλευρά του Κεμάλ Ατατούρκ ξεσηκώνει θύελλα αντιδράσεων στη γειτονική Τουρκία. Το επίμαχο έργο, με την υπογραφή του γνωστού Τούρκου δημοσιογράφου, συγγραφέα και ντοκιμαντερίστα Τζαν Ντουντάρ, έχει τίτλο «Μουσταφά» και κυκλοφόρησε στη μεγάλη οθόνη στις 29 Οκτωβρίου, ανήμερα της 85ης επετείου από την ίδρυση της Τουρκικής Δημοκρατίας. Τις πρώτες πέντε ημέρες της προβολής του μισό εκατομμύριο Τούρκοι -μαθητές στην πλειοψηφία τους- πλημμύρισαν τις αίθουσες.
Η ταινία παρουσιάζει τον Μουσταφά Κεμάλ Ατατούρκ ως ένα μελαγχολικό άνδρα, με υπερβολική αδυναμία στο ποτό, τις γυναίκες και το τσιγάρο, ο οποίος ενίοτε αισθανόταν αποκομμένος από το λαό. Αρχίζει με τις προσπάθειες ενός νεαρού αγοριού να εισαχθεί στη στρατιωτική ακαδημία, παρά τις αντιρρήσεις της μητέρας του. Τον περιγράφει ως ένα φιλόδοξο και ατίθασο φοιτητή και μιλάει για το όραμά του να αλλάξει τη χώρα, αλλά και για τη θλίψη που βίωσε στη δύση της ζωής του.

Η αυτοκτονία της ερωμένης του, ο αποτυχημένος γάμος του και οι απόπειρες δολοφονίας εναντίον του τον σημάδεψαν, όπως επίσης και οι περιηγήσεις του σε μία χώρα φτωχή και βασανισμένη. Τα τελευταία χρόνια της ζωής του, ο Κεμάλ περιφέρεται απογοητευμένος στην Αγκυρα και την Κωνσταντινούπολη, καπνίζει και πίνει μανιωδώς, συχνάζει σε ανιαρά δείπνα «με τους ίδιους και τους ίδιους» και ενίοτε… κλαίει! Η εικόνα του αυτή έρχεται σε πλήρη αντίθεση με το μύθο της προσωπικότητάς του «πατέρα των Τούρκων».
«Ο Ατατούρκ παρουσιάζεται ως ένας μοναχικός και απελπισμένος γυναικάς που πίνει ένα μπουκάλι ρακί την ημέρα και μετανιώνει για τις πράξεις του. Δεν είναι αλήθεια όλα αυτά», αντέδρασε ο Ντενίζ Μπαϊκάλ, ηγέτης του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP), του κόμματος που ίδρυσε ο Κεμάλ.
Το ντοκιμαντέρ αναζωπύρωσε τα πάθη μεταξύ ισλαμιστών και κεμαλιστών. Οι τελευταίοι έφτασαν μάλιστα στο σημείο να κάνουν λόγο για «δυτική συνωμοσία» αποδυνάμωσης του κοσμικού χαρακτήρα του κράτους. «Οι ΗΠΑ μεταχειρίστηκαν τους στρατιώτες μας ως κοινούς εγκληματίες στο Ιράκ», γράφει ο αρθρογράφος της εφημερίδας Vatan, Γιγκίτ Μπουλούτ, αναφερόμενος στη σύλληψη των Τούρκων στρατιωτών το 2003. «Το εν λόγω φιλμ είναι μέρος της ίδιας στρατηγικής» προσθέτει, παροτρύνοντας τους αναγνώστες να το μποϊκοτάρουν.
Στο ίδιο μήκος κύματος, δύο επιφανείς γιατροί ανακοίνωσαν χθες ότι θα μηνύσουν το δημιουργό, επειδή στην ταινία του διαφημίζει το κάπνισμα και μάλιστα με τη βοήθεια ενός «εθνικού συμβόλου».
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]