Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Ο αμερικανός πρέσβης "ανοίγει τα χαρτιά του" για το Σκοπιανό

Όχι σε άλλες καθυστερήσεις

Άφησε υπόνοιες για το πως θα

αποκαλούνται τα Σκόπια από τις ΗΠΑ


Την ελπίδα να βρεθεί σύντομα λύση στο θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ εξέφρασε ο Αμερικανός πρεσβευτής στην Αθήνα Ντάνιελ Σπέκχαρντ, ενώ σε ερώτηση σχετικώς με το εάν οι ΗΠΑ θα δεχτούν το νέο όνομα, δήλωσε:
«Οι ΗΠΑ θα ενστερνιστούν την λύση που θα συμφωνηθεί από την Αθήνα και τα Σκόπια. Εσείς είστε τα εμπλεκόμενα μέρη. Αυτό που μπορούμε εμείς να κάνουμε είναι να ενστερνιστούμε και να αποδεχτούμε την λύση. Στην πραγματικότητα βέβαια όλα αυτά είναι μέρος της λύσης. Ακόμη και το πώς θα αποκαλούν οι ΗΠΑ τη χώρα».

Ερωτηθείς σχετικώς με το εάν η Ουάσιγκτον θα αλλάξει το όνομα που χρησιμοποιεί σήμερα, στην περίπτωση που το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ προχωρήσει σε απλή σύσταση προς τις τρίτες χώρες, ο πρεσβευτής των ΗΠΑ διευκρίνισε ότι «πριν φτάσουμε στην οριστική λύση, τόσο η Αθήνα όσο και Σκόπια θα γνωρίζουν καλά ποιο θα είναι το αποτέλεσμα. Όποιο πάντως και αν είναι το πακέτο λύσης με το οποίο οι δύο πλευρές μπορούν να προχωρήσουν, αυτό θα στηρίξουμε».
Σε ό, τι αφορά τον χρόνο επίτευξης λύσης, ο κ. Σπέκχαρντ περιορίστηκε να επισημάνει την σημαντική πρόοδο που έχει σημειωθεί στις διαπραγματεύσεις κατά την διάρκεια των μηνών που βρίσκεται ο ίδιος στην Ελλάδα, αλλά και να τονίσει ότι «θα ήταν λάθος να επιβραδυνθεί ο ρυθμός της διαδικασίας, περιμένοντας τη νέα κυβέρνηση των ΗΠΑ».
Την αποκατάσταση της ομαλής λειτουργίας της οικονομίας και την κατάσταση στο Ιράκ και το Αφγανιστάν, θέτει ως κύρια προτεραιότητα η νεοεκλεγείσα κυβέρνηση των ΗΠΑ, επισήμανε ο κ. Σπέκχαρντ, κατά την διάρκεια συνάντησής του με εκπροσώπους του ελληνικού Τύπου.
Σχετικώς με την ενεργειακή πολιτική της Ελλάδας και την εμφανιζόμενη ως δυσαρέσκεια της Ουάσιγκτον για τις πρόσφατες συμφωνίες συνεργασίας με την Ρωσία, ο κ. Σπέκχαρντ απέρριψε τον ισχυρισμό και σημείωσε ότι, αντιθέτως, οι ΗΠΑ καλωσορίζουν την ελληνική πολιτική σε αυτό το θέμα και τα σχέδια για μετατροπή της χώρας σε ενεργειακό κόμβο, για ενίσχυση της ενεργειακής ασφάλειας της Ευρώπης και για ποικιλία των πηγών.
«Συνεργάζεστε με την Ρωσία, το Αζερμπαϊτζάν, την Τουρκία, την Βόρεια Αφρική και αυτό αποτελεί σώφρονα πολιτική. Αυτό που ανησυχεί περισσότερο την Ουάσιγκτον, αλλά και πολλές χώρες στην Ευρώπη, είναι η εσωτερική πολιτική της Ρωσίας, με την κατοχή και την αναγνώριση της Νότιας Οσετίας και της Αμπχαζίας και όχι τα σχετικά με την ενέργεια. Εμείς επιθυμούμε την συνεργασία με την Ρωσία, η οποία είναι σημαντικός προμηθευτής ενέργειας. Αυτό που θέλουμε ωστόσο είναι διαφάνεια και εφαρμογή των νόμων της ελεύθερης αγοράς στις διαδικασίες», δήλωσε.
Σε ό, τι αφορά την υπαγωγή της Ελλάδας στο πρόγραμμα απαλλαγής από την υποχρέωση έκδοσης ταξιδιωτικής θεώρησης για τους πολίτες που επισκέπτονται τις ΗΠΑ («visa waiver») ο κ. Σπέκχαρντ δήλωσε ότι οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται, η διαδικασία προχωρά και εξέφρασε την ελπίδα να ολοκληρωθεί σύντομα με επιτυχία.
Αναφερόμενος στην πολιτική της χώρας του για το Κυπριακό, ο Ντάνιελ Σπέκχαρντ παρέπεμψε στις προεκλογικές δηλώσεις του Μπαράκ Ομπάμα και τόνισε ότι η Ουάσιγκτον κάνει αυτό που πρέπει, παρακολουθώντας τις εξελίξεις από λίγο πιο μακριά.
Ερωτηθείς σχετικώς με τα κριτήρια επιλογής της Τουρκίας να συμμετάσχει στην συνάντηση των 20 ισχυρότερων χωρών του κόσμου που θα πραγματοποιηθεί στην Ουάσιγκτον, ο Αμερικανός πρέσβης έκανε λόγο για μια σημαντική οικονομία και μια μεγάλη χώρα, η οποία αντανακλά ένα συγκεκριμένο τμήμα του πλανήτη σε ό, τι αφορά το πού βρίσκεται από πλευράς ανάπτυξης.
Σε ό, τι αφορά τα σχέδια της νεοεκλεγείσας κυβέρνησης των ΗΠΑ για το Ιράκ, ο κ Σπέκχαρντ έκανε λόγο για φιλόδοξο σχέδιο αποχώρησης των αμερικανικών δυνάμεων, η υλοποίηση του οποίου θα εξαρτηθεί και από την ετοιμότητα των ιρακινών αρχών. Αντιθέτως, στο Αφγανιστάν σημείωσε ότι θα χρειαστεί ενίσχυση της προσπάθειας.
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]