Η σχέση της Γαλλίας με τον Χάφταρ
Στο Παρίσι ομιλούν για συριοποίηση της Λιβύης από τον Ερντογάν
Στην ιστοσελίδα του τηλεοπτικού σταθμού Public Senat δημοσιεύεται άρθρο της Sara Saidi, με τίτλο: «Jean-Yves Le Drian: “Περιμένουμε διευκρινίσεις από την Τουρκία”»
Κατά τη διάρκεια ακρόασή του την Τετάρτη 8 Ιουλίου 2020 στη Γερουσία, ο Υπουργός Εξωτερικών, επιβεβαίωσε τις ανησυχίες της Γερουσίας σχετικά με την κατάσταση στη Λιβύη και υπενθύμισε την ανάγκη «σεβασμού των συμφωνιών του Βερολίνου και τoυ εμπάργκο όπλων».
Ο Jean-Yves Le Drian εξέφρασε επίσης ανησυχία για τη στάση της Τουρκίας: «Η εκτίμηση που έχουμε σχετικά με την τουρκική παρέμβαση σε σχέση με τη φρεγάτα Courbet μας έχει πολύ ανησυχήσει», είπε.
Ο Υπουργός Εξωτερικών ξεκίνησε την εισαγωγική του ομιλία με μια υπενθύμιση σχετικά με την επαγρύπνηση για τον κοραναϊό:
«Ζούμε στη Γαλλία σαν να έχει φύγει οριστικά ο ιός. Όμως σε παγκόσμιο επίπεδο, η πανδημία βρίσκεται στη φάση επιτάχυνσης (…). Ο παγκόσμιος απολογισμός σήμερα υπερβαίνει τα 11,5 εκατομμύρια κρούσματα και περισσότερους από 500.000 θανάτους»,προειδοποίησε ο Jean-Yves Le Drian.
Είπε επίσης ότι τα σύνορα είναι προς το παρόν ανοιχτά με 14 χώρες, «Σύμφωνα με κριτήρια που επανεξετάζονται τακτικά».
Ερωτηθείς για την έλλειψη τεστ στα αεροδρόμια του Παρισιού, ο Υπουργός διευκρίνισε ότι «κάθε κάτοικος που προέρχεται από μια χώρα που θεωρείται κόκκινη πρέπει να περιοριστεί εθελοντικά για 14 ημέρες».
Η ακρόαση της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων, Άμυνας και Ένοπλων Δυνάμεων επικεντρώθηκε στη Μεσόγειο λόγω των αυξανόμενων εντάσεων, ιδίως μεταξύ της Γαλλίας και της Τουρκίας σχετικά με την κατάσταση στη Λιβύη.
Σε αυτό το σημείο, ο Jean-Yves Le Drian θέλησε να ξεκαθαρίσει τα πράγματα:
«Ακούω πολλά σχετικά με το γεγονός ότι η Γαλλία είχε επιλέξει το στρατόπεδο του στρατάρχη Haftar και το ακούω συχνά από σχολιαστές που δεν γνωρίζουν την ιστορία, θα τα επαναπροσδιορίσω όλα», είπε πριν προσθέσει ότι ο στρατάρχης Haftar είχε αναγνωριστεί νόμιμα από το Κοινοβούλιο, που είχε προκύψει από τις εκλογές του καλοκαιριού του 2014 στη Λιβύη.
«Εκείνη την εποχή, ο κύριος στόχος του Εθνικού Στρατού της Λιβύης, που είχε συγκεντρωθεί γύρω από τον στρατάρχη Haftar, ήταν να πολεμήσει ενάντια στο Daech . (…) Τότε, υποστηρίζαμε, με συμβουλές και πολιτική υποστήριξη, τον Εθνικό Στρατό της Λιβύης (ANL), που ήταν διεθνώς αναγνωρισμένος για τον αγώνα του ενάντια στο Daesh. Σας υπενθυμίζω ότι είμαστε το 2014-2015, τότε έγιναν οι επιθέσεις στη Γαλλία».
Στη συνέχεια, ο Υπουργός Εξωτερικών πρόσθεσε ότι η κατάσταση έχει αλλάξει και ότι η κατάσταση στη Λιβύη πλησιάζει σε εμφύλιο πόλεμο.
“Είμαστε μάρτυρες μιας συριοποίησης της Λιβύης. Μια συριοποίηση όχι μόνο συμβολική, δεδομένου ότι οι δυνάμεις που υποστηρίζουν την κυβέρνηση εθνικής ένωσης του Fayez el-Sarraj , είναι δυνάμεις που οργανώνονται από τους Τούρκους γύρω από πολιτοφυλακές της δυτικής περιοχής της Λιβύης, με συντονισμό και μεταφορά στρατιωτικού προσωπικού από τη Τουρκία, με μαχητές από την περιοχή Idlib … που μεταφέρονται αεροπορικώς για να πολεμήσουν στη Λιβύη. Είναι εντυπωσιακό»,είπε.
Ερωτηθείς στη συνέχεια για τον κίνδυνο επανεμφάνισης μελών του Daesh στην Ευρώπη, ο Jean-Yves Le Drian απάντησε ότι «είναι πιθανό να υπάρχει διείσδυση από πρώην ηγέτες τζιχαντιστικών ομάδων στους Σύρους στρατιωτικούς, που συνοδεύουν τους Τούρκους. Γι ‘αυτό η κατάσταση είναι σοβαρή», ανέφερε ο Υπουργός.
Ως εκ τούτου, επέμενε επανειλημμένως, στη σημασία της τήρησης των συμφωνιών του Βερολίνου, του Ιανουαρίου 2020 και ζήτησε περισσότερη αυστηρότητα σχετικά με το εμπάργκο όπλων.
Αναφερόμενος στο περιστατικό, που συνέβη μεταξύ Γαλλίας και Τουρκίας κατά τη διάρκεια αποστολής του ΝΑΤΟ, ο Jean – Yves Le Drian ανέφερε ότι η Γαλλία «καταγγέλλει τους ελιγμούς της Τουρκίας και ζητά διευκρινίσεις: «Εμείς αποσυρθήκαμε από την αποστολή του ΝΑΤΟ για όσο διάστημα δεν υπάρχουν διευκρινίσεις, δεν διαθέτουμε πλέον εθνικά μέσα», είπε. Στις 10 Ιουνίου, η γαλλική φρεγάτα Le Courbet είχε στοχοποιηθεί από ραντάρ από το τουρκικό πολεμικό ναυτικό.
Ο Jean-Yves Le Drian αναφέρθηκε επίσης στην κατάσταση στο Λίβανο, όπου αναμένεται να μεταβεί τις επόμενες μέρες:
«Η συνειδητοποίηση του κινδύνου κατάρρευσης των Λιβανέζων εταίρων δεν είναι αρκετά σημαντική», ανέφερε. Εξέφρασε επίσης τη λύπη του για το γεγονός ότι οι συζητήσεις που ξεκίνησαν με το ΔΝΤ έχουν διακοπεί.
Ο Υπουργός αναφέρθηκε επίσης, στην οικονομική υποστήριξη των χριστιανικών σχολείων και επέμεινε στην εθνική κυριαρχία του Λιβάνου. «Εναπόκειται στη χώρα να αναλάβει τον έλεγχο της μοίρας της. (..) Δεν πάω εκεί για να διαπραγματευτώ, εναπόκειται στους ίδιους να αναλάβουν τις ευθύνες τους», είπε.
Ο Jean-Yves Le Drian, εξέφρασε επίσης την ανησυχία του για το Ιράν, του οποίου το Κοινοβούλιο βρίσκεται και πάλι στα χέρια των συντηρητικών: «Ανησυχώ πολύ για την αποδυνάμωση της JCPOA, κάτι που αυξάνει τον κίνδυνο πυρηνικής διάδοσης», ανέφερε.
Υπενθύμισε επίσης ότι η προτεραιότητα στο Ιράκ είναι η καταπολέμηση του Daesh. «Η οργάνωση είναι ακόμα ενεργή και μπορεί να κερδίσει έδαφος σε αυτήν την οικονομική κρίση».
HellasJournal
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...