Φθάνει η ώρα για ανταλλαγή εδαφών μεταξύ Σερβίας - Κοσσυφοπεδίου
Τι θα κέρδιζε η Σερβία, με μια ανταλλαγή εδαφών, και χάνοντας οριστικά το υπόλοιπο Κοσσυφοπέδιο, αφού θα το αναγνωρίσει ως κρατική οντότητα;
Μάλλον, πρέπει να το θεωρήσουμε ως βέβαιο, ότι η Συμφωνία των Πρεσπών και η αναμενόμενη με την Αλβανία, εντάσσονται σε γενικότερο πλαίσιο αναδιάταξης των συνόρων στην Βαλκανική. Κάποιες αλλαγές δεν θα συμβούν άμεσα, όπως η ίδρυση Αιγαιακής Μακεδονίας, αλλά τέθηκε το σπέρμα για κυοφορία, όπως και στη Θράκη.
Με αυτό δεδομένο, οι διαπραγματεύσεις μεταξύ των κρατών, δεν έχουν και πολύ πολλή ουσία, αφού οι αρμόδιοι -πρωθυπουργοί, ΥΠΕΞ και τεχνοκράτες- εργάζονται επί προκαθορισμένου σχεδίου, και μπορούν να επιφέρουν απλώς κάποιες μεταβολές, που δεν ανατρέπουν την αρχική σχεδίαση.
Στο ερώτημα, γιατί υπογράφουν κατάπτυστες συμφωνίες όχι μόνον εις βάρος του έθνους και της πατρίδας, που είναι κατασκευάσματα των καπιταλιστών, σύμφωνα με τις ιδεοληψίες τους, αλλά και εις βάρος του λαού, για τον οποίον υποτίθεται ότι κόπτονται; Είναι σαφής η απάντηση. Και μόνον το αντάλλαγμα ύπαρξης στο πολιτικό στερέωμα, μακριά από το περιθώριο, αποτελεί ισχυρό κίνητρο. Συνειδησιακά αντικίνητρα δεν υπάρχουν.
Αυτά, με αφορμή την ομολογουμένη πλέον απόφαση της Σερβίας, να προβεί σε ανταλλαγή εδαφών με το Κοσσυφοπέδιο. Και είναι ομολογούμενη, τόσο από τον πρόεδρο της Σερβίας, Αλεξάνταρ Βούτσιτς, όσο και από τον Σέρβο ΥΠΕΞ Ίβιτσα Ντάτσιτς.
Σε ρεπορτάζ της DW προ ημερών, αναγνωρίζεται η σκληρή κριτική που δέχεται ο Βούτσιτς, για το θέμα του Κοσσυφοπεδίου, όχι μόνο από την αντιπολίτευση, που είναι αυτονόητο, αλλά από την ισχυρή Ορθόδοξη Εκκλησία της Σερβίας καθώς και από μια σιωπηρή πλειοψηφία εντός του κυβερνώντος κόμματος. Μάλιστα, στην τελευταία δημοσκόπηση, οι Σέρβοι κατά 71% αρνούνται την ένταξη στην Ε.Ε. αν αυτή προϋποθέτει αναγνώριση του Κοσσυφοπεδίου.
Όμως, σύμφωνα με το ανωτέρω ρεπορτάζ ο Βούτσιτς «Θέλει να δώσει λύση στη μακροχρόνια διένεξη Σέρβων και Αλβανών για το Κοσσυφοπέδιο. Το έχει υποσχεθεί μάλιστα στο παρελθόν και στην καγκελάριο Άγκελα Μέρκελ. Σε αντάλλαγμα το Βερολίνο και οι Βρυξέλλες έκαναν τα στραβά μάτια για την κατάσταση στη σερβική δικαιοσύνη και τα ΜΜΕ της χώρας. Ο Βούτσιτς πρέπει έτσι τώρα να επιτύχει έναν συμβιβασμό για το Κοσσυφοπέδιο».
Τι είδους μπορεί να είναι ο συμβιβασμός; Είναι ανταλλαγή εδαφών που φέρεται να προτείνει το Βελιγράδι, αλλά παριστάνει μάλλον τη δύσκολη η Πρίστινα. Το είπε εχθές καθαρά ο υπουργός Εξωτερικών της Σερβίας, Ίβιτσα Ντάτις, και το δημοσίευσε η voria.gr. Σε συνέντευξή του επισήμανε ότι η εκφραζόμενη από επίσημα χείλη επιδίωξη των Αλβανών για προσάρτηση της κοιλάδας του Πρέσεβο στο Κοσσυφοπέδιο δημιουργεί τη δυνατότητα για να επιτευχθεί συμβιβασμός και τόνισε ότι η Σερβία πρέπει να κατέβει στο διάλογο με δική της πρόταση».
Η ανταλλαγή που προτείνει η Σερβία, αναφέρεται στην προσάρτηση υπ’ αυτήν του Βορείου Κοσσυφοπεδίου, με πλειοψηφούντα σερβικό πληθυσμό, με την Κοιλάδα του Πρέσεβο [τους τρεις δήμους που κατοικούνται στην πλειονότητα από αλβανικό πληθυσμό, δηλαδή το Πρέσεβο, τη Μέντβεντζα και το Μπουγιάνοβατς], στη νότια Σερβία στα σύνορα με τα Σκόπια, ανατολικά του Κοσσυφοπεδίου.
Και τι θα κέρδιζε η Σερβία, με μια ανταλλαγή εδαφών, και να χάσει οριστικά το υπόλοιπο Κοσσυφοπέδιο, αφού θα το αναγνωρίσει ως κρατική οντότητα; Δίνει έδαφος, παίρνει έδαφος. Φανερά, κερδίζει ότι στο Βόρειο Κοσσυφοπέδιο υπάρχει στο υπέδαφος τεράστιος ορυκτός πλούτος [κάποιοι τον ανεβάζουν σε 100 δισ. ευρώ, και δεν το αποκλείω, επειδή είναι γνωστό ότι το υπέδαφος του Κοσσυφοπεδίου είναι από τα πλουσιότερα της Ευρώπης, γι’ αυτό άλλωστε και προέβησαν στους βομβαρδισμούς στην Σερβία]
Αλλά, ο Ντάτσιτς γνωστοποίησε και το άλλο αναμενόμενο όφελος: « Προσωπικά δεν βλέπω καλύτερη λύση από την διαίρεση του Κοσόβου. Μια λύση που θα εξασφαλίζει την ένωση με τη Σερβία όχι μόνο του βορείου Κοσσόβου αλλά, εάν καταστεί δυνατό, και άλλων περιοχών όπου ο σερβικός πληθυσμός αποτελεί πλειοψηφία», ανέφερε.
Ήδη επ’ αυτού, έσπευσε ο σερβικός τομέας της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης να δηλώσει, ότι αν αρχίσουν οι ανταλλαγές, τότε θα κηρύξει ένωση με την Σερβία. Υπάρχει δε και ισχυρή σερβική παρουσία και στο Μαυροβούνιο.
Δεν θα αργήσουν να συμβούν όλα αυτά, επειδή ο Βούτσιτς είναι σταθερά προσανατολισμένος προς τη Δύση. Η σερβορωσική φιλία, είναι κληρονομιά του παρελθόντος, ιδίως του Νίκολιτς, του προηγούμενου Προέδρου, είναι δε και αναγκαία όσο καιρό η Δύση έχει την Σερβία στο περιθώριο.
Ο Μακεδών
Voria
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...