Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Τρομοκρατία και Δημοκρατία




Του Τριαντάφυλλου Καρατράντου

Η τρομοκρατία είναι εχθρός του κράτους, τη δημοκρατίας, των θεσμών και της κοινωνίας. Η ιστορία του φαινομένου μάς δείχνει ότι σε όλες τις περιπτώσεις που η τρομοκρατία έχει εμφανιστεί υπήρξε μία μικρή ή μεγάλη μερίδα της κοινωνίας που την υποστήριζε, ασπαζόμενη την ιδεολογική και αιτιολογική πτυχή της.

Είναι κάτι που δεν μας ξενίζει, καθώς στην περίπτωση της Ελλάδας υπήρξε ξεκάθαρα μία υποστήριξη στην αιματηρή δράση της 17Ν. Δεν είναι άλλωστε τυχαίο πως ουδέποτε η τρομοκρατία αντιμετωπίστηκε ως η σημαντικότερη απειλή για την εσωτερική ασφάλεια της χώρας. Χειρότερο δε είναι το γεγονός πως ως μέτρο δημοκρατικότητας και προοδευτισμού έχει αναδειχθεί η υποστήριξη των αιτημάτων των φυλακισμένων τρομοκρατών, χωρίς καν αυτοί να έχουν δείξει έστω και κάποιο ίχνος μεταμέλειας. Σαφώς και η δημοκρατία δεν εκδικείται ούτε τους εχθρούς της, αυτό όμως δεν σημαίνει πως μπορεί να ανέχεται ή και να υποστηρίζει όσους δηλώνουν ευθαρσώς πως στοχεύουν στην απόπειρα βίαιης κατάλυσής της ή σε αυτούς που το έχουν ήδη προσπαθήσει.

Ωστόσο, δεν αρκεί σε καμία περίπτωση η φυλάκιση των μελών μιας τρομοκρατικής οργάνωσης για να νικήσεις την τρομοκρατία, καθώς δεν μιλάμε για μια συνηθισμένη μορφή του οργανωμένου εγκλήματος. Η ουσιαστική νίκη κατά της τρομοκρατίας πρέπει να περιλαμβάνει και την ιδεολογική πτυχή, κάτι που σημαίνει απονομιμοποίηση του τρομοκρατικού αφηγήματος. Δεν πρέπει άλλωστε να ξεχνάμε πως συστατικά στοιχεία της τρομοκρατίας είναι η ηρωοποίηση-θυματοποίηση και η καλλιέργεια του μύθου του «δίκαιου τιμωρού».

Μπορεί στον διωκτικό τομέα η Ελληνική Αστυνομία να έχει καταγράψει σημαντικές επιτυχίες κατά της τρομοκρατίας, ωστόσο από πλευράς Πολιτείας δεν έχει γίνει αντίστοιχη προσπάθεια για την αντιμετώπιση του τρομοκρατικού αφηγήματος. Κάτι που είναι προφανές τόσο από τις υποδοχές έξω από τη φυλακή και την υποστήριξη των αιτημάτων του Δημήτρη Κουφοντίνα όσο και από τη συζήτηση περί ενός και μόνο αθώου θύματος, του Θάνου Αξαρλιάν.

Η υποστήριξη της δημοκρατίας δεν είναι φιλοσοφική άσκηση για το πνεύμα των νόμων, περιλαμβάνει την επιβολή του νόμου και την αντιμετώπιση με κάθε νόμιμο μέσο της τρομοκρατίας και των ιδεολογιών που την υποστηρίζουν. Πρέπει να κατανοήσουμε πως στην Ελλάδα η τρομοκρατία αποτελεί δομική απειλή ασφάλειας, η οποία πατά σε όλα τα προβληματικά στοιχεία της πολιτικής μας κουλτούρας. Πρέπει να την αντιμετωπίσουμε αντίστοιχα, υπερασπιζόμενοι τη δημοκρατία.

* Ο Τριαντάφυλλος Καρατράντος είναι διεθνολόγος, ειδικός σε θέματα ασφάλειας.
Το άρθρο δημοσιεύτηκε στον Φιλελεύθερο
Liberal



Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]