Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Το αμερικανικό Κογκρέσο «παγώνει» την παράδοση των F-35 στην Τουρκία




«Παγώνει» η μεταφορά των υπερσύγχρονων μαχητικών F-35 προς την Τουρκία, σύμφωνα με απόφαση που έλαβαν την Δευτέρα οι αρμόδιες επιτροπές του αμερικανικού Κογκρέσου τις οποίες έφερε στη δημοσιότητα το Bloomberg και αναπαρήγαγε η τουρκική Hurriyet. Το μέτρο θα έχει καταρχήν ισχύ 90 ημερών και θα επανεξεταστεί στη συνέχεια, στο φόντο των συνολικών σχέσεων Ηνωμένων Πολιτειών-Τουρκίας, κυρίως όσον αφορά τη στρατιωτική τους συνεργασία.

Πιο συγκεκριμένα, το Κογκρέσο απαιτεί πλέον από το Πεντάγωνο να καταθέσει, εντός του προαναφερθέντος διαστήματος, μια έκθεση αξιολόγησης στην οποία, εκτός των άλλων, θα αποτιμώνται οι επιπτώσεις της σχεδιαζόμενης αγοράς από την Τουρκία του ρωσικού αντιπυραυλικού συστήματος S-400, καθώς και οι συνέπειες που θα υπάρξουν στην αλυσίδα παραγωγής του F-35 στην περίπτωση που η Τουρκία αποκλειστεί πλήρως από αυτήν. Η διαδικασία αυτή εντάσσεται στο πλαίσιο της τελικής έγκρισης των στρατιωτικών δαπανών των ΗΠΑ που προβλέπονται στο σχέδιο προϋπολογισμού του 2019, οι οποίες ανέρχονται συνολικά σε ύψος 717 δισ. δολαρίων.

Αξίζει να αημειωθεί ότι η παραπάνω απόφαση των επιτροπών του Κογκρέσου έρχεται σε αντίθεση με τη σχετική εισήγηση του υπουργού Άμυνας, Τζέιμς Μάτις. Σε επιστολή του προς τα μέλη των επιτροπών που εστάλη στις αρχές του μήνα, ο Μάτις είχε ζητήσει να μην «παγώσει» η υλοποίηση της συμφωνίας με την Τουρκία -κι αυτό, παρά το γεγονός ότι αναγνώριζε τις «ανησυχίες αναφορικά με την αυταρχική στροφή της Τουρκίας και τις επιπτώσεις της στο κράτος δικαίου και τα ανθρώπινα δικαιώματα».

Υπενθυμίζεται ότι βάσει της αρχικής συμφωνίας, η Τουρκία προτίθεται να αγοράσει τουλάχιστον 100 αεροσκάφη τύπου F-35, με σκοπό να αντικαταστήσει μεγάλο μέρος του στόλου της πολεμικής της αεροπορίας και να διασφαλίσει υπεροχή έναντι των ανταγωνιστών της (και της Ελλάδας στο Αιγαίο), ενώ υπήρχε πρόβλεψη συμμετοχής στο πρόγραμμα παραγωγής.


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]