Γερμανικά ΜΜΕ: «Παράλογη ιδέα» τα πλωτά φράγματα στο Αιγαίο
Έκπληξη και επικριτικά σχόλια προκαλεί στον γερμανικό τύπο η ιδέα της Αθήνας να περιορίσει τη μετανάστευση με πλωτά φράγματα. Δεν λείπουν όμως και οι επισημάνσεις για τις ευθύνες της Ευρώπης.
«Τείχη στη θάλασσα» επιγράφεται σχόλιο της εφημερίδας Süddeutsche Zeitung, που αναφέρει τα εξής: «Στον Μεσαίωνα άνοιγαν τάφρους γύρω από τα τείχη του κάστρου, για να κρατήσουν μακριά τον εχθρό. Τώρα η Ελλάδα θέλει να υψώσει τείχη στη θάλασσα, ώστε να προφυλάξει το οχυρό της Ευρώπης από τους μετανάστες. Μία ακριβή και παράλογη ιδέα. Το φράγμα που αναβοσβήνει και εκτείνεται σε μήκος τριών χιλιομέτρων μάλλον δεν πρόκειται να γίνει φόβητρο, γιατί εύκολα μπορεί να παρακαμφθεί. Άλλωστε η Ελλάδα δεν μπορεί να περιφράξει όλα της τα νησιά μπροστά στα τουρκικά παράλια».
Για το ίδιο θέμα, η ηλεκτρονική έκδοση του περιοδικού DER SPIEGEL σχολιάζει: «Αυτό το σχέδιο, που έδωσαν στη δημοσιότητα οι ελληνικές αρχές, θυμίζει το συνοριακό τείχος του Ντόναλντ Τραμπ. Ούτε στην Ελλάδα γνωρίζουν πώς ακριβώς μπορεί να λειτουργήσει. Αλλά αυτό που ήδη γνωρίζουμε είναι ότι πρόκειται για πράξη απελπισίας, η οποία διαβρώνει ακόμη περισσότερο τις ευρωπαϊκές αξίες». Στη συνέχεια πάντως ο σχολιαστής δεν παραλείπει να επισημάνει και τις ευθύνες της Ευρώπης στο μεταναστευτικό: «Το οχυρό που επεκτείνει η Ελλάδα είναι και δικό μας. Δυτικοευρωπαίοι και Βορειοευρωπαίοι φέρουν κι εκείνοι ηθική ευθύνη. Τα πλωτά φράγματα αποτελούν μέρος μίας απελπισμένης προσπάθειας των Ελλήνων να ελέγξουν τις μεταναστευτικές ροές- υπό τις προϋποθέσεις εκείνες, τις οποίες τους έχει υπαγορεύσει η υπόλοιπη Ευρώπη».
«Εξηγήσεις» στις Βρυξέλλες;
Η αυστριακή εφημερίδα Der Standard υποστηρίζει ότι «η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ζητεί εξηγήσεις από την Αθήνα για το διαμφισβητούμενο σχέδιο που αναμένεται να στοιχίσει μισό εκατομμύριο ευρώ» και προσθέτει ότι, όπως δήλωσε εκπρόσωπος της Επιτροπής την Πέμπτη στις Βρυξέλλες, «η Κομισιόν πληροφορήθηκε το σχέδιο από τα μέσα ενημέρωσης, ενώ ο σκοπός του εγχειρήματος δεν είναι ακόμη σαφής». Σύμφωνα με τον αρθρογράφο «στην Αθήνα το σχέδιο για πλωτά φράγματα θεωρείται εσωτερικοπολιτικός ελιγμός λόγω της αυξανόμενης δυσαρέσκειας για τις εξελίξεις στο μεταναστευτικό ζήτημα. Για τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη οι συνεχείς ροές σημαίνουν πολιτικό κόστος».
H Tageszeitung (TAZ) του Βερολίνου σημειώνει ότι «η ελληνική κυβέρνηση επινόησε μία νέα μέθοδο για να δυσχεράνει τη διέλευση των μεταναστών μέσω Τουρκίας προς την Ελλάδα: πλωτά φράγματα μπροστά στις νησιωτικές ακτές σε μήκος χιλιομέτρων, κατασκευασμένα από συνθετική ύλη, θα εμποδίζουν τους μετανάστες να προσεγγίζουν με τις βάρκες τους την ξηρά. Οργανώσεις για τους πρόσφυγες και τα ανθρώπινα δικαιώματα επικρίνουν την ιδέα ως παράνομη».
«Τρέλα», αλλά και …αυτοάμυνα
«Τρέλα» χαρακτηρίζει τα πλωτά φράγματα ο Κλάους Πέτερ Ράις, πρώην πλοίαρχος σκάφους της ΜΚΟ Lifeline, που έχει διασώσει εκατοντάδες μετανάστες στη Μεσόγειο. Παράλληλα, ο Γερμανός ναυτικός επισημαίνει τις ευθύνες της Ευρώπης απέναντι στην Ελλάδα. Μιλώντας στο Focus Online δηλώνει τα εξής: «Είναι απόλυτη τρέλα. Μου θυμίζει τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. (…) Το 2012 η ΕΕ είχε τιμηθεί με το Βραβείο Νόμπελ Ειρήνης. Αλλά η συμπεριφορά της απέναντι στους ανθρώπους στην Ελλάδα- τόσο τους πρόσφυγες, όσο και τους κατοίκους της χώρας, που είναι εξαιρετικά φιλόξενοι- δεν δικαιώνει αυτή την τιμή. Είναι υπέροχοι οι άνθρωποι εκεί. Αλλά τους αφήνουμε μόνους με το μεταναστευτικό θέμα και το ίδιο συμβαίνει με τους Ιταλούς».
Στο ερώτημα του Focus Online, εάν θεωρεί την Ευρώπη συνυπαίτια για τις εξελίξεις, ο Κλάους Πέτερ Ράις απαντά: «Ναι. Αυτό που κάνει η Ελλάδα το θεωρώ ένα είδος αυτοάμυνας, γιατί δεν την βοηθά κανείς. Οι προσφυγικοί καταυλισμοί στα ελληνικά νησιά έχουν προδιαγραφές για 10.000 ανθρώπους και σήμερα βρίσκονται εκεί 40.000. Πώς μπορεί να γίνει αυτό; Ούτε μερικές χιλιάδες παιδιά δεν μπορεί να βγάλει από εκεί μέσα η ΕΕ. Πρόκειται για ομολογία πτώχευσης».
Σχόλιο ιστολογίου: Σίγουρα η λύση των πλωτών φραγμάτων δεν είναι η καλύτερη. Τουλάχιστον, δεν είναι η χειρότερη ή και η σκληρότερη... Καλό θα ήταν όμως, οι "φωστήρες" των γερμανικών ΜΜΕ να σταματήσουν τις ρηχές κριτικές και να προτείνουν από την πλευρά τους μια λύση, που θα προάγει τα ευρωπαϊκά ιδεώδη, τον ανθρωπισμό, αλλά και που θα εξασφαλίζει την αξιοπρέπεια της Ελλάδας και δεν θα απειλεί τα δημογραφικά στοιχεία αλλά και την ασφάλεια στο εσωτερικό της χώρας και των Ελλήνων πολιτών. Ειδάλλως, θα πρέπει να εξηγήσουν επαρκώς το γιατί η Γερμανία δεν αποδέχεται να συνδέσει οικογένειες λαθρομεταναστών, το γιατί έχει κλείσει τα σύνορά της στους λαθρομετανάστες, το γιατί έχει επιβάλει στο να μετατραπεί η Ελλάδα σε μια ανοιχτή φυλακή και σε μια ανθρώπινη χαβούζα. Εξάλλου, αν θυμούνται οι γερμανοί αρθρογράφοι, η γερμανίδα καγκελάριος ήταν εκείνη που κάλεσε τους λαθρομετανάστες από όλα τα μέρη της γης να έρθουν στην Ευρώπη. Εκτός και εάν η Γερμανία δεν ανήκει στην Ευρώπη, αλλά θεωρεί ότι της ανήκει η Ευρώπη. Τότε, όλα αλλάζουν... Και ίσως θα πρέπει να ερωτηθούν όλες οι χώρες της Ευρώπης εάν θέλουν να είναι μέλη μιας γερμανικής Ευρώπης...
Εις αναμονή, λοιπόν, της "λογικής ιδέας" των γερμανών, για την αντιμετώπιση της λαθρομετανάστευσης, μπορούμε να υποθέσουμε οτιδήποτε. Ακόμη και το ότι η Γερμανία επιθυμεί να διασαλεύσει τις κοινωνίες των υπολοίπων ευρωπαϊκών κρατών, για να μην μπορούν αυτές να αντιδράσουν στις επιβαλλόμενες γερμανικές πολιτικές που θίγουν το βιοτικό τους επίπεδο με αποτέλεσμα να συνθλίβονται μεγάλες κοινωνικές ομάδες. Εξάλλου, ιστορικά, η γερμανική μπότα δεν φημιζόταν για τις ανθρωπιστικές της δράσεις, τουλάχιστον όπως τις εννοεί ο υπόλοιπος -εκτός Γερμανίας- ανθρώπινος πολιτισμός...
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...