Κλιμάκωση της έντασης στις σχέσεις Ρωσίας-Τουρκίας (ανανέωση 2)
- Τουρκικά F16 καθήλωσαν συριακό αεροπλάνο σε πτήση από Μόσχα προς Δαμασκό
- Με τη βία υποχρέωσαν οι Τούρκοι το πλήρωμα να υπογράψει παράνομα έγγραφα
- Όσοι από το πλήρωμα δεν υπάκουσαν ξυλοκοπήθηκαν
- 17 Ρώσοι πολίτες ανάμεσα στους επιβαίνοντες
- Για παραβίαση της Σύμβασης περί Διεθνούς Πολιτικής Αεροπορίας κάνουν λόγο οι Σύριοι
- Διάβημα του ρωσικού ΥΠΕΞ προς το τουρκικό
- Eπιθετική δήλωση Ερντογάν: "Το αεροπλάνο μετέφερε όπλα ρωσικής κατασκευής για το συριακό Υπουργείο Άμυνας"
Russia Today News
11 Οκτωβρίου 2012
Απόδοση: Ας Μιλήσουμε Επιτέλους
Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου δήλωσε σε τοπικό τηλεοπτικό δίκτυο:
"Η Άγκυρα χορήγησε τελικά στο συριακό αεροπλάνο άδεια αναχώρησης, αφού υπάλληλοι της τουρκικής ασφάλειας κατέσχεσαν το ύποπτο φορτίο του".
Το αεροσκάφος αναχώρησε τελικά από το τουρκικό αεροδρόμιο Esenboga στις 1:30 π.μ., ώρα Ελλάδας, και έφτασε στη Δαμασκό μια ώρα αργότερα, στις 2:30 π.μ.
Όλοι οι επιβάτες φέρονται ως παρόντες και σώοι. Στην αρχή κανείς τους δεν σχολίασε το περιστατικό της αναγκαστικής προσγείωσης, και όσες προσπάθειες και αν έγιναν από συγγενείς και δημοσιογράφους να επικοινωνήσουν με τα κινητά τηλέφωνά τους ήταν ανεπιτυχείς.
Τούρκος υπάλληλος του αεροδρομίου δήλωσε σε δημοσιογράφους:
"Λόγω του ότι τα στοιχεία που λάβαμε ήταν σαφή και αποδεικτικά, ήλθαμε σε συνεννόηση με τον πρωθυπουργό μας και αποφασίσαμε να επιτρέψουμε στο αεροπλάνο να συνεχίσει την πτήση του προς τη Συρία με τους επιβαίνοντες επιβάτες, αλλά το φορτίο θα το κρατήσουμε λόγω της συνεχιζόμενης έρευνας και τα επόμενα βήματα. Η έρευνά μας συνεχίζεται. Δεδομένου ότι μπορεί να υπάρχουν πράγματα που θα έπρεπε να είχαν δηλωθεί αλλά δεν δηλώθηκαν, κρατάμε αυτό το υλικό στα χέρια μας και εξακολουθούμε τις έρευνες".
Εξανάγκασαν τον πιλότο και το πλήρωμα να υπογράψει παράνομα έγγραφα και ξυλοκόπησαν κάποιους που αρνήθηκαν να το κάνουν
Παρά το γεγονός ότι ο Νταβούτογλου υποστήριξε ότι το αεροπλάνο και οι επιβάτες ήταν ελεύθεροι να φύγουν για τον τελικό προορισμό τους, στην πραγματικότητα οι επιβαίνοντες πέρασαν αρκετές επιπλέον ώρες προσγειωμένοι στο έδαφος, καθώς Τούρκοι αξιωματούχοι ολοκλήρωναν γραφειοκρατικές διαδικασίες.
Μέλη του πλήρωματος αλλά και επιβάτες του αεροσκάφους δήλωσαν στο RT News ότι οι μονάδες ασφαλείας γύρω από το αεροπλάνο προσπαθούσαν να αναγκάσουν τον πιλότο και αρκετά μέλη του πληρώματος να υπογράψουν έγγραφα, τα οποία παράνομα και με δόλο περιγράφουν το περιστατικό ως "προσγείωση έκτακτης ανάγκης". Σύμφωνα με μαρτυρίες επιβατών και πληρώματος, κάποιοι αρνήθηκαν να το κάνουν και ξυλοκοπήθηκαν.
Ο διευθυντής της υπηρεσίας πολιτικής αεροπορίας της Συρίας δήλωσε στο RT News ότι η καθήλωση αεροπλάνου της πολιτικής αεροπορίας και η έρευνα του χώρου του φορτίου του συνιστά παραβίαση της Σύμβασης περί Διεθνούς Πολιτικής Αεροπορίας*.
Νωρίτερα, ο Νταβούτογλου είχε δηλώσει ότι η Άγκυρα είχε λάβει πληροφορίες ότι το συριακό αεροπλάνο μετέφερε "κάποιο εξοπλισμό κατά παράβαση των κανόνων της πολιτικής αεροπορίας", αλλά αρνήθηκε να σχολιάσει σχετικά με το τι εξοπλισμός θα μπορούσε να είναι αυτός.
"Οι τουρκικές αρχές είπαν ότι έψαχναν για κάποια ανταλλακτικά που κάποιος από τους επιβαίνοντες, επιχειρηματίας, είχε αγοράσει στη Ρωσία και μετέφερε στη Συρία", δήλωσε στο RT η Fatima Al-Saman, μια από τους επιβάτες, και πρόσθεσε ότι από τις έρευνες προέκυψε ότι σαφώς δεν επρόκειτο για όπλα.
"Οι Τούρκοι άρχισαν να ξεφορτώνουν μερικά πακέτα. Τα άνοιξαν και πήραν φωτογραφίες. Υπήρχε πολύς κόσμος τριγύρω και όλοι είδαμε τι περιείχαν. Δεν υπήρχαν όπλα εκεί μέσα. Ήταν σαφές, ακόμα και για κάποιον που είναι ανεκπαίδευτος σε αυτά τα πράγματα".
Η Al-Saman πρόσθεσε ότι η έρευνα αφορούσε μόνο τις αποσκευές, και οι επιβάτες αγνοήθηκαν παντελώς από τις τουρκικές αρχές. Ρώσοι διπλωμάτες έφτασαν στο αεροδρόμιο, αλλά δεν τους επιτράπηκε να συναντηθούν με επιβάτες, κάποιοι από τους οποίους ήταν Ρώσοι.
"Η Τουρκία είναι αποφασισμένη να σταματήσει κάθε μεταφορά όπλων προς τη συριακή κυβέρνηση μέσω του εναέριου χώρου της", δήλωσε ο Νταβούτογλου αργά χθες, (10/10). Ο Τούρκος ΥΠΕΞ πρόσθεσε ότι "η Τουρκία έχει κάθε δικαίωμα από το διεθνές δίκαιο να διερευνά κάθε αεροπλάνο πολιτικής αεροπορίας το οποίο υπάρχουν υπόνοιες ότι μεταφέρει στρατιωτικό εξοπλισμό".
H Άγκυρα απαγόρευσε την είσοδο επιβατικών αεροπλάνων της στον εναέριο χώρο της Συρίας
Εν τω μεταξύ, η Άγκυρα έχει απαγορεύσει στα τουρκικά επιβατικά αεροπλάνα από το να εισέρχονται στον εναέριο χώρο της Συρίας.
"Όλες οι πτήσεις πολιτικών αεροσκαφών στον εναέριο χώρο της Συρίας έχουν σταματήσει, δεδομένου ότι δεν είναι πλέον ασφαλές", ανέφερε σε δήλωσή του το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών την Τετάρτη.
"Ένα τουρκικό αεροπλάνο το οποίο είχε ήδη απογειωθεί για τη Σαουδική Αραβία έκανε παράκαμψη και προσγειώθηκε στο αεροδρόμιο στα Άδανα", αναφέρει η εφημερίδα Zaman.
Διάβημα του ρωσικού ΥΠΕΞ προς τους Τούρκους
Εκπρόσωπος του ρωσικού Υπουργείου Εξωτερικών δήλωσε στο RT News ότι στο συριακό αεροπλάνο επέβαιναν 17 Ρώσοι πολίτες, ανάμεσά τους και παιδιά.
Το ρωσικό Υπουργείο έχει ήδη αποστείλει διάβημα προς το τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών, απαιτώντας εξηγήσεις και σαφείς πληροφορίες.
Μετά από αυτή την εξέλιξη, αρκετοί πολιτικοί αναλυτές θεωρούν ότι κλιμακώνεται η σχέση Τουρκίας-Συρίας, αλλά και η σχέση Ρωσίας-Τουρκίας.
Ο Πρόεδρος Πούτιν ακύρωσε την επίσκεψή του στην Τουρκία, που είχε προγραμματιστεί για τις 14 Οκτωβρίου. Ωστόσο, η Μόσχα δήλωσε ότι ακόμα και αν πραγματοποιείτο, θα αφορούσε μόνο στις σχέσεις των δύο χωρών σε επίπεδο οικονομίας.
Ανανέωση 1
Ερντογάν: "Το αεροπλάνο μετέφερε όπλα ρωσικής κατασκευής για το συριακό Υπουργείο Άμυνας"
Σύμφωνα με αποψινό δημοσίευμα στην ιστοσελίδα του δορυφορικού δικτύου Russia Today, o Τούρκος πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε σήμερα, Πέμπτη, ότι το συριακό αεροπλάνο μετέφερε πυρομαχικά ρωσικής κατασκευής που προορίζονταν για το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας της Συρίας.
"Είναι απολύτως σαφές ποιοι έστειλαν το φορτίο και ποιοι επρόκειτο να το παραλάβουν. Περιείχε πυρομαχικά από τη ρωσική αντίστοιχη εταιρεία της δικής μας Εταιρείας Μηχανικής και Χημικής Βιομηχανίας και τα πυρομαχικά αυτά προορίζονταν για το Υπουργείο Άμυνας της Συρίας", δήλωσε στους δημοσιογράφους ο Ερντογάν, αναφερόμενος στην κρατική τουρκική εταιρεία κατασκευής που προμηθεύει τον στρατό της χώρας.
"Η εξέταση [του κατασχεθέντος φορτίου] συνεχίζεται και θα ακολουθήσουν και άλλες", πρόσθεσε ο Τούρκος πρωθυπουργός.
Ήδη από την Τετάρτη, η Άγκυρα είχε στείλει διπλωματική νότα προς τη Συρία με το σκεπτικό ότι το αεροπλάνο μετέφερε "ορισμένα στοιχεία εξοπλισμού κατά παράβαση των κανόνων της πολιτικής αεροπορίας."
Η Συρία χαρακτήρισε το περιστατικό ως "αεροπειρατεία", δήλωσε ότι δεν υπήρχε τίποτε παράνομο πάνω στο Airbus A-320, και ο μόνος εξοπλισμός που δηλώθηκε στις αποσκευές ήταν ηλεκτρικές συσκευές.
Διαψεύδουν οι Ρώσοι
Η ρωσική κρατική εταιρεία Rosoboronexport, εξαγωγέας όπλων, δήλωσε ότι δεν είχε κανένα φορτίο στη συγκεκριμένη πτήση.
Ρώσοι εκπρόσωποι στο αεροδρόμιο δήλωσαν επίσης ότι οι τελωνειακοί και οι υπηρεσίες ασφαλείας δεν βρήκαν τίποτε ύποπτο στο φορτίο προτού γίνει η απογείωση του αεροσκάφους από Μόσχα, με τους 35 επιβάτες.
Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση από την υπηρεσία Τύπου του αεροδρομίου Βνούκοβο της Μόσχας, όλα τα σχετικά έγγραφα ελέγχου ελέγχθηκαν προσεκτικά από τους αρμόδιους υπαλλήλους.
Στρατιωτικοί αναλυτές και γνώστες της βιομηχανίας όπλων δήλωσαν στο RT News ότι είναι απίθανο η Μόσχα να χρησιμοποίησε πολιτικό αεροσκάφος προκειμένου να στείλει στρατιωτικό φορτίο στη Συρία.
"Ακόμη και αν ήταν πραγματικά αναγκαίο να σταλεί οποιοσδήποτε στρατιωτικός εξοπλισμός ή προμήθειες όπλων, θα γινόταν όπως απαιτείται από το νόμο, και όχι παράνομα, με τη χρήση ενός πολιτικού τζετ", διευκρίνισε κορυφαίος αξιωματούχος της στρατιωτικής βιομηχανίας των εξαγωγών της Ρωσίας στο πρακτορείο Interfax. "Δεν υπήρχαν όπλα, δεν υπήρχαν συστήματα ή συστατικά στρατιωτικού εξοπλισμού επί του αεροσκάφους, και ποτέ δεν θα μπορούσαν να υπάρξουν".
Η
Ρωσία δεν έχει υπογράψει το διεθνές εμπάργκο όπλων εναντίον της Συρίας. Ωστόσο, η
Μόσχα ανακοίνωσε τον Ιούλιο ότι θα τιμήσει μόνο παλιά συμβόλαια όπλων
με την αραβική χώρα, και αρνήθηκε να υπογράψει νέα όσο θα συνεχίζεται ο
βίαιος εμφύλιος πόλεμος στη χώρα αυτή.
Ο Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν έχει επανειλημμένα δεσμευθεί, κατόπιν συνεννόησης με την συριακή κυβέρνηση, ώστε καμία από τις στρατιωτικές προμήθειες που στέλνει στη Συρία να μην χρησιμοποιηθεί σε εμφύλιες συγκρούσεις.
Δεύτερο αποψινό δημοσίευμα της ιστοσελίδας του Russia Today αναφέρει ότι, σύμφωνα με την επίσημη δήλωση της Τουρκίας, της επιτρέπεται, βάσει του διεθνούς δικαίου, να παρακολουθεί οποιαδήποτε αεροπλάνα ενδέχεται να απειλήσουν την ασφάλεια της. Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, σήμερα, Πέμπτη, η Άγκυρα έστειλε διπλωματική νότα προς τη Συρία, στην οποία προβάλλει την αιτιολογία ότι το αεροπλάνο μετέφερε "ορισμένα στοιχεία εξοπλισμού κατά παράβαση των κανόνων της πολιτικής αεροπορίας".
Το Τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών δήλωσε επίσης ότι ο πιλότος του Airbus A320 της εταιρείας Syrian Air είχε ειδοποιηθεί για την πρόθεση της Τουρκίας να καθηλώσει το αεροσκάφος και του δόθηκε η ευκαιρία να γυρίσει πίσω, αλλά, σύμφωνα με τους Τούρκους, ο ίδιος αποφάσισε να συνεχίσει την πορεία του.
Ο Ghaida Abd Al-Latif, διευθυντής της εταιρείας Syrian Air, υποστήριξε ότι η Τουρκία δεν ζήτησε από τους πιλότους να προσγειώσουν το αεροσκάφος, αλλά αντ' αυτού έστειλε αμέσως εναντίον τους μαχητικά αεροσκάφη F16, θέτοντας τις ζωές των επιβατών σε κίνδυνο.
Σύμφωνα με τον Al-Latif:
Στρατιωτικοί αναλυτές και γνώστες της βιομηχανίας όπλων δήλωσαν στο RT News ότι είναι απίθανο η Μόσχα να χρησιμοποίησε πολιτικό αεροσκάφος προκειμένου να στείλει στρατιωτικό φορτίο στη Συρία.
"Ακόμη και αν ήταν πραγματικά αναγκαίο να σταλεί οποιοσδήποτε στρατιωτικός εξοπλισμός ή προμήθειες όπλων, θα γινόταν όπως απαιτείται από το νόμο, και όχι παράνομα, με τη χρήση ενός πολιτικού τζετ", διευκρίνισε κορυφαίος αξιωματούχος της στρατιωτικής βιομηχανίας των εξαγωγών της Ρωσίας στο πρακτορείο Interfax. "Δεν υπήρχαν όπλα, δεν υπήρχαν συστήματα ή συστατικά στρατιωτικού εξοπλισμού επί του αεροσκάφους, και ποτέ δεν θα μπορούσαν να υπάρξουν".
Ο Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν έχει επανειλημμένα δεσμευθεί, κατόπιν συνεννόησης με την συριακή κυβέρνηση, ώστε καμία από τις στρατιωτικές προμήθειες που στέλνει στη Συρία να μην χρησιμοποιηθεί σε εμφύλιες συγκρούσεις.
Ανανέωση 2
Διπλωματική νότα Άγκυρας προς Δαμασκό
Το Τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών δήλωσε επίσης ότι ο πιλότος του Airbus A320 της εταιρείας Syrian Air είχε ειδοποιηθεί για την πρόθεση της Τουρκίας να καθηλώσει το αεροσκάφος και του δόθηκε η ευκαιρία να γυρίσει πίσω, αλλά, σύμφωνα με τους Τούρκους, ο ίδιος αποφάσισε να συνεχίσει την πορεία του.
Καταγγελίες για την βάναυση συμπεριφορά των Τούρκων
Ο Ghaida Abd Al-Latif, διευθυντής της εταιρείας Syrian Air, υποστήριξε ότι η Τουρκία δεν ζήτησε από τους πιλότους να προσγειώσουν το αεροσκάφος, αλλά αντ' αυτού έστειλε αμέσως εναντίον τους μαχητικά αεροσκάφη F16, θέτοντας τις ζωές των επιβατών σε κίνδυνο.
"Η Σύμβαση του Σικάγου σαφώς επιτρέπει τον έλεγχο επιβατικών αεροσκαφών", διευκρίνισε ο Al-Latif. "Αν ο κυβερνήτης αρνηθεί να προσγειωθεί, τότε η εκάστοτε χώρα που διέταξε να γίνει έλεγχος μπορεί να αποστείλει μαχητικά αεροσκάφη. Αλλά σε αυτή την περίπτωση, ο κυβερνήτης είδε ξαφνικά άγνωστα αντικείμενα στο ραντάρ. Απεδείχθη τελικά ότι ήταν τουρκικά μαχητικά αεροσκάφη που πετούσαν πολύ κοντά στο συριακό αεροσκάφος και θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε καταστροφή".
Σύμφωνα με τον Al-Latif:
"Το αεροπλάνο προσγειώθηκε σε έδαφος που ανήκει στον τουρκικό στρατό, ο οποίος στη συνέχεια κατέσχεσε "κιβώτια με ηλεκτρονικό εξοπλισμό", [όπως ισχυρίζεται η συριακή και ρωσική πλευρά], αλλά αρνήθηκε να εξηγήσει γιατί έπρεπε να γίνει αυτό. Το πλήρωμα ζήτησε από τις αρχές να εκδώσουν απόδειξη μετά τον έλεγχο του φορτίου, αναφέροντας το διεθνές δίκαιο.
Οι Τούρκοι αρνήθηκαν να εκδώσουν το έγγραφο, αλλά το πλήρωμα επέμενε. Μετά από αυτό οι Τούρκοι έγιναν επιθετικοί και χτύπησαν ένα μέλος του πληρώματος και αρκετούς επιβάτες. Και όλα αυτά προστέθηκαν στην υπερένταση που ήδη ένιωθε ο κάθε επιβάτης του αεροσκάφους, μετά από την ταλαιπωρία στην οποία είχε υποβληθεί".
Ο Jasem Kaser, μηχανικός που επέβαινε στο αεροσκάφος, δήλωσε στο RT News ότι οι τουρκικές αρχές δεν βρήκαν τίποτε ύποπτο αφού άνοιξαν τα κιβώτια:
Σύμφωνα με μαρτυρίες μελών του πληρώματος, Τούρκοι αξιωματούχοι τους εξανάγκασαν να υπογράψουν μια δήλωση που χαρακτήριζε το περιστατικό ως "προσγείωση λόγω έκτακτης ανάγκης". Το πλήρωμα αρνήθηκε να την υπογράψει.
"Παρ' όλα αυτά, οι Τούρκοι μας διέταξαν να βγούμε από το αεροπλάνο και να βγάλουμε και ο,τιδήποτε κουτί ή κιβώτιο υπήρχε στο αεροσκάφος. Τους ζήτησα μια απόδειξη. Μας διέταξαν να ξεφορτώσουμε όλα τα κιβώτια πρώτα και είπαν ότι θα μας έδιναν απόδειξη αργότερα. Στη συνέχεια έβγαλαν όπλα και μας απείλησαν, μας πέρασαν χειροπέδες, μας έβαλαν σε δύο αυτοκίνητα και μας απομάκρυναν από τον χώρο που βρισκόταν το αεροσκάφος".
Σύμφωνα με μαρτυρίες μελών του πληρώματος, Τούρκοι αξιωματούχοι τους εξανάγκασαν να υπογράψουν μια δήλωση που χαρακτήριζε το περιστατικό ως "προσγείωση λόγω έκτακτης ανάγκης". Το πλήρωμα αρνήθηκε να την υπογράψει.
"Ετοιμάζουμε κατάθεση διαμαρτυρίας προς όλους τους διεθνείς οργανισμούς, όπως η Διεθνής Ένωση Πολιτικής Αεροπορίας και ο Οργανισμός Αραβικών Αερομεταφορέων, καθώς και προς οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων",
αναφέρει σε ανακοίνωσή του το Υπουργείο Μεταφορών της Συρίας. Το υπουργείο υποστήριξε ότι το αεροπλάνο προσηλώθηκε στην Άγκυρα χωρίς προηγούμενη προειδοποίηση και κρατήθηκε προσγειωμένο για πολύ περισσότερο χρόνο από ό, τι ήταν απαραίτητο για την διενέργεια ελέγχου.
Έντονες αντιδράσεις από Μόσχα
Ο Ρώσος απεσταλμένος στην Τουρκία επισκέφθηκε το Υπουργείο Εξωτερικών της χώρας, αφού η Μόσχα απαίτησε από την Άγκυρα να δοθούν εξηγήσεις για τους λόγους για τους οποίους οι Τούρκοι δεν ενημέρωσαν έγκαιρα τις ρωσικές αρχές για την παρουσία Ρώσων υπηκόων στην πτήση.
Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών απάιτησε από την Τουρκία να δοθούν εξηγήσεις για τους λόγους για τους οποίους στους επιβάτες - συμπεριλαμβανομένων των παιδιών και των ηλικιωμένων - απαγορεύθηκε να εγκαταλείψουν το αεροσκάφος για πολλές ώρες και δεν τους δόθηκαν τρόφιμα.
Πηγή: Ας Μιλήσουμε Επιτέλους
και οι Ρώσοι την πάπια κάνουν. Αν γινοταν το ίδιο με την USA θα είχε γίνει χαμός. Θα δούμε.
ΑπάντησηΔιαγραφήOι λεπτομέρειες αυτές παραβλέβθηκαν σκοπίμως από όσους μας "ενημερώνουν" εδώ;
ΑπάντησηΔιαγραφήΜπορεί να μας ζήτησε μια μικρή χάρη ο Νταβούτογλου κι εμείς πρόθυμοι εξυπηρετήσαμε.
Διαγραφή