Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Η Ευρώπη στέλνει ηχηρό ράπισμα στην πολιτική Γκρούεφσκι

Δεν τους δέχονται ούτε για συζητήσεις

Η Eυρωπαϊκή Επιτροπή δεν πρόκειται να εισηγηθεί την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την ΠΓΔΜ, θεωρώντας ότι δεν πληροί τα κοινοτικά κριτήρια, ενώ θα χαρακτηρίζει καίριας σημασίας για την ενταξιακή προοπτική της γειτονικής χώρας την επίλυση του ζητήματος της ονομασίας.
Ο πρόεδρος της Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας, Μπράνκο Τσερβένκοφσκι έχει να δώσει λύση στο πρόβλημα που αντιμετωπίζει με τον πρωθυπουργό του.
Το περιεχόμενο της ετήσιας έκθεσης προόδου της ενταξιακής πορείας της ΠΓΔΜ, που θα υιοθετηθεί στη συνεδρίαση της προσεχούς Τετάρτης από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα είναι απογοητευτικό για τα Σκόπια, δεδομένου ότι ο απολογισμός που κάνει η Κομισιόν δεν αφήνει κανένα περιθώριο περαιτέρω προσέγγισης με την Ε.Ε., τουλάχιστον για το επόμενο έτος.

Ειδικότερα, η Επιτροπή χαρακτηρίζει απογοητευτική τη διαδικασία των εθνικών εκλογών του περασμένου Ιουνίου, ενώ μεταξύ των προβλημάτων που καταγράφει είναι ο περιορισμένος διάλογος της κυβέρνησης με την αντιπολίτευση, η ανεπαρκής όσο και ανησυχητική λειτουργία των θεσμών, οι διώξεις πολιτικών αντιπάλων. Επιπλέον η υιοθέτηση με μεγάλη προχειρότητα νομοθετημάτων προσαρμογής της χώρας στο κοινοτικό κεκτημένο δεν αφήνει καμία δυνατότητα εφαρμογής τους.
Αναφορικά με τη ζήτημα της ονομασίας, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή χρησιμοποιεί την παράγραφο των συμπερασμάτων του της Συνόδου Κορυφής του περασμένου Ιουνίου, τα οποία επισημαίνουν την καίρια σημασία που έχουν (για τα Σκόπια), η προώθηση σχέσεων καλής γειτονίας και η εξεύρεση αμοιβαία αποδεκτής λύσης. Για το λόγο αυτό επισημαίνεται η ανάγκη εντατικοποίησης των προσπαθειών προς επίλυση της διαφοράς περί την ονομασία υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών. Τονίζεται επίσης ότι:
1) το ζήτημα της ονομασίας συνεχίζει να επηρεάζει αρνητικά τις διμερείς σχέσεις Ελλάδας-ΠΓΔΜ,
2) τα Σκόπια πρέπει να αποφεύγουν πράξεις που θα μπορούσαν να επηρεάσουν αρνητικά τις σχέσεις καλής γειτονίας,
3) συνδέεται η ενταξιακή πορεία των Σκοπίων με τις επιδόσεις της χώρας αυτής στον τομέα της περιφερειακής συνεργασίας και των σχέσεων καλής γειτονίας.
Τέλος συμπεριλαμβάνεται για πρώτη φορά αναφορά για τις διαφωνίες που προκαλεί πλέον το ζήτημα του ονόματος μεταξύ των κομμάτων στην εσωτερική πολιτική σκηνή της ΠΓΔΜ, δηλαδή η «κόντρα» που υπάρχει σήμερα μεταξύ του προέδρου της Δημοκρατίας Μπράνκο Τσερβένκοφσκι και του Πρωθυπουργού Νίκολα Γκρουέφσκι.
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]