Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Μεγάλα προβλήματα για τα Σκόπια από την έκθεση προόδου της Ε.Ε.

Στα μέτρα της Ελλάδας

οι διαπιστώσεις και για την Τουρκία


Οι εκθέσεις προόδου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την ενταξιακή πορεία των Σκοπίων και της Τουρκίας, που θα δοθούν την Τετάρτη στη δημοσιότητα, καλύπτουν πλήρως όλες τις ελληνικές επιδιώξεις.
Αναφορικά με την ΠΓΔΜ, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν εισηγείται ημερομηνία έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων, θεωρώντας ότι η γειτονική χώρα δεν πληροί τα κοινοτικά κριτήρια.
Παράλληλα, ενσωματώνει στην έκθεση την παράγραφο των συμπερασμάτων της Συνόδου Κορυφής του περασμένου Ιουνίου, σχετικά με την καίρια σημασία που έχουν η προώθηση σχέσεων καλής γειτονίας και η εξεύρεση αμοιβαία αποδεκτής λύσης στο ζήτημα της ονομασίας.

Επιπλέον, για πρώτη φορά, γίνεται αναφορά στις έντονες διαφωνίες μεταξύ του προέδρου Τσερβένκοφσκι και του πρωθυπουργού Γκρούεφσκι. Μεταξύ των προβλημάτων που καταγράφει η Κομισιόν είναι και η λειτουργία των θεσμών κατά τρόπο που προκαλεί ανησυχίες, καθώς επίσης και οι διώξεις πολιτικών αντιπάλων.
Σημαντικές είναι οι διατυπώσεις στα θέματα που ενδιαφέρουν άμεσα την Ελλάδα και στην έκθεση της Επιτροπής για την Τουρκία, όπου γίνεται εκτεταμένη αναφορά στο θέμα του Οικουμενικού Πατριαρχείου και ειδικότερα στην πρόσφατη απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων για την κυριότητα του κτιρίου του Ορφανοτροφείου της Πριγκήπου. Για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις γίνεται αναφορά στο γεγονός ότι το casus belli της Τουρκίας εναντίον της Ελλάδας εξακολουθεί να ισχύει, ενώ καλείται η Αγκυρα να προωθήσει σχέσεις καλής γειτονίας και την επίλυση των διμερών διαφορών, σύμφωνα με το Χάρτη του ΟΗΕ, συμπεριλαμβανομένης και της δικαιοδοσίας του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης.
Τέλος, η έκθεση επισημαίνει ότι η Τουρκία εξακολουθεί να μην ανοίγει λιμάνια και αεροδρόμια σε κυπριακά πλοία και αεροπλάνα, ενώ καταγράφει την παρεμπόδιση από την Αγκυρα της εισδοχής της Κύπρου σε διεθνείς οργανισμούς.
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]