«Τρολ» από Σκόπια και Κόσοβο πίσω από σελίδες μίσους
Πιστό κοινό εκατοντάδων δεκάδων χιλιάδων Αυστραλών χρηστών έχουν αποκτήσει σελίδες του Facebook, με εμπρηστικά αντιμεταναστευτικά, ξενοφοβικά και ισλαμοφοβικά θέματα, τις οποίες διαχειρίζονται «φάρμες τρολ» από χώρες των Βαλκανίων, όπως η Βόρεια Μακεδονία, το Κόσοβο και η Αλβανία, σύμφωνα με ρεπορτάζ του κρατικού τηλεοπτικού δικτύου της Αυστραλίας, ABC.
Η έρευνα εντόπισε τουλάχιστον τέσσερις ιδιαίτερα δημοφιλείς σελίδες, με κοινά χαρακτηριστικά, τις οποίες διαχειρίζονται χρήστες από τις παραπάνω χώρες, με στόχο την όξυνση της μισαλλοδοξίας και την προώθηση ρατσιστικών στερεοτύπων. Οι σελίδες αυτές εμφανίζονται να είναι κερδοφόρες, υποκλέπτοντας υλικό από εφημερίδες και άλλες πηγές και εξασφαλίζοντας αμοιβή σύμφωνα με τους κανόνες διαφήμισης του Facebook. Και οι τέσσερις σελίδες περιέχουν μείγμα πατριωτικών και «απελευθερωτικών» θεμάτων, με έμφαση στα θέματα που άπτονται του Ισλάμ, της «μεταναστευτικής απειλής» και της ελευθερίας της έκφρασης. Οι σελίδες επιτίθενται επίσης εναντίον συγκεκριμένων πολιτικών στελεχών του Εργατικού Κόμματος, των Πρασίνων και ορισμένων μετριοπαθών Φιλελευθέρων. Η παλαιότερη και πιο δημοφιλής από τις σελίδες, «Αυστραλοί κατά της σαρίας», δημοσιεύει αδιάλειπτα υλικό από τον Ιούνιο του 2013. Ορισμένα από τα άρθρα των σελίδων αυτών έχουν «διαμοιρασθεί» περισσότερο από 20.000 φορές.
Οι τρεις άλλες σελίδες, με τίτλους «Αυστραλοί άπιστοι», «Σταματήστε το τζαμί στη Μελβούρνη» και «Σταματήστε όλα τα τζαμιά στο Νάρε Ουόρεν» (προάστιο της Μελβούρνης), επιτίθενται συστηματικά στο Εργατικό Κόμμα και στην ηγεσία του, ενώ μόνο ο συντηρητικός γερουσιαστής της πολιτείας του Κουίνσλαντ, Φρέιζερ Ανινγκ, εξασφαλίζει επαίνους. Η εταιρεία του Facebook απαγόρευσε πρόσφατα την πρόσβαση στις σελίδες αυτές, κρίνοντας ότι παραβίαζαν τους κανόνες του Μέσου.
Οι σελίδες που εντοπίστηκαν από το ρεπορτάζ της αυστραλιανής τηλεόρασης αξιοποιούν «επιχειρηματικό πρότυπο», που έχει αποδείξει την αξία του. Το 2016, η κωμόπολη Βέλες στην τότε ΠΓΔΜ χαρακτηρίστηκε «επίκεντρο εργοστασίου κατασκευής ψευδών ειδήσεων», που προωθούσε κατασκευασμένες ειδήσεις με στόχο την πόλωση της αμερικανικής κοινής γνώμης και την ενίσχυση της δημοτικότητας του υποψηφίου των Ρεπουμπλικανών, Ντόναλντ Τραμπ. Δεκάδες νεαροί κάτοικοι της ΠΓΔΜ εργάζονταν σε αυτό το ιδιότυπο «εργοστάσιο» κατασκευάζοντας ειδήσεις υπέρ του Τραμπ και καθοδηγώντας τους αναγνώστες τους προς συγκεκριμένες αμειβόμενες διαφημίσεις.
Πέρυσι, το δίκτυο ABC αποκάλυψε ακόμη μία απάτη μέσω Facebook, βασισμένη σε ψευδείς ειδήσεις με εμπρηστικό περιεχόμενο. Στις σελίδες αυτές εμφανίζονταν διαφημίσεις μεγάλων εταιρειών, όπως οι BMW, Woolworths, STA Travel και ο οργανισμός προώθησης τουρισμού της πολιτείας της Βικτόρια, Visit Victoria, δίπλα σε άρθρα με ανοικτά ρατσιστικό και ξενοφοβικό περιεχόμενο. Υστερα από σειρά καταγγελιών, η διοίκηση του Facebook απέσυρε τις σελίδες. Πριν από ένα χρόνο, η μη κερδοσκοπική αμερικανική οργάνωση Media Matters, που καταγράφει τη διαδικτυακή δραστηριότητα ακροδεξιών οργανώσεων, αποκάλυψε την ύπαρξη ανάλογου δικτύου με έδρα το Κόσοβο, που δημοσίευε ψευδείς ειδήσεις με αποδέκτη το αμερικανικό κοινό. Οι χειριστές του δικτύου αυτού εντοπίστηκαν χάρη στα ηλεκτρονικά ίχνη τους, ενώ έδρα τους ήταν η κωμόπολη Ποντούγεβο στο βόρειο Κόσοβο, δύο ώρες βόρεια από το Βέλες.
Την περασμένη εβδομάδα, το Facebook ανακοίνωσε ότι διέκοψε τη λειτουργία 168 σελίδων Facebook και Instagram, με διαχειριστές από τη Βρετανία, το Πακιστάν και τη Ρουμανία. Τα δίκτυα αυτά, που αξιοποιούσαν τις ίδιες τεχνικές με εκείνες των σελίδων με αποδέκτες το κοινό της Αυστραλίας, απαγορεύθηκαν ως μέσα διασποράς ρατσιστικού μίσους και πολιτικού διχασμού σε Βρετανία και Ρουμανία. Οι Αρχές των δύο χωρών προχώρησαν μάλιστα σε εφόδους και συλλήψεις των διαχειριστών τους.
Τέτοιες συλλήψεις αποτελούν, όμως, σπάνιο φαινόμενο, ενώ επικριτές των μεθόδων του Facebook, όπως ο Ντέιβιντ Γκλανς του Πανεπιστημίου της Δυτικής Αυστραλίας, υποστηρίζουν ότι η εταιρεία του Μαρκ Ζούκερμπεργκ αποφεύγει να λάβει ουσιαστικά μέτρα. «Τα περισσότερα από όσα κάνει το Facebook για να “καθαρίσει” την πλατφόρμα του είναι επιφανειακά και προσχηματικά. Το μόνο που τους ενδιαφέρει είναι να μην προκαλέσουν παρέμβαση ρυθμιστικών υπηρεσιών, που θα μπορούσε να οδηγήσει σε μέτρα εναντίον τους», λέει ο δρ Γκλανς.
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...