Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Η ΕΕ αποενοχοποιεί την Τουρκία για Κύπρο – Ήπιες κρίσεις για Ερντογάν


Πλήρη αποενοχοποίηση στο Κυπριακό εξασφαλίζει το καθεστώς Ερντογάν από τις Βρυξέλλες, καθώς σύμφωνα με πληροφορίες του «Φ» το προσχέδιο της ετήσιας έκθεσης της Κομισιόν, διατυπώνει τον ισχυρισμό ότι η Τουρκία «εξέφρασε στήριξη στις συνομιλίες για μια συνολική λύση» του Κυπριακού καθώς και στις προσπάθειες του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ και του ειδικού του συμβούλου, κάτι που εκ των πραγμάτων ισοδυναμεί με την παραχώρηση λευκού φύλλου πορείας από την ομάδα Γιούνκερ προς την Άγκυρα.

Το προσχέδιο της έκθεσης της Κομισιόν, το οποίο εξασφάλισε και αποκαλύπτει ο «Φ» αποενοχοποεί την Άγκυρα και για τη στάση της στο Κραν Μοντάνα. Παρά την εμμονή της Τουρκίας σε εγγυητικά δικαιώματα και σε παραμονή στρατού στην Κύπρο, ενώπιον μάλιστα κοινοτικών αξιωματούχων, η Κομισιόν αρκείται να αναφέρει ότι οι διαβουλεύσεις στο ελβετικό θέρετρο ολοκληρώθηκαν χωρίς συμφωνία… Το προσχέδιο αναφέρει χαρακτηριστικά: «Η Τουρκία εξέφρασε στήριξη στις συνομιλίες για μια συνολική διευθέτηση μεταξύ των ηγετών των δύο κοινοτήτων και στις προσπάθειες του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ και του ειδικού του συμβούλου. Στη διάρκεια της περιόδου που καλύπτει η έκθεση, μια Διάσκεψη για την Κύπρο συγκλήθηκε στη Γενεύη τον Ιανουάριο 2017 και στο Κραν Μοντάνα τον Ιούλιο του 2017 και έκλεισε χωρίς συμφωνία».

Πέραν των εν λόγω αποενοχοποιητικών αναφορών, οι οποίες αποτελούν την πρώτη παράγραφο του προσχεδίου της έκθεσης, (σ.σ. δημιουργώντας και την ανάλογη εντύπωση), το κείμενο της Κομισιόν συμπληρώνουν οι εξής επισημάνσεις:

«Η Τουρκία συνέχισε να προβαίνει σε δηλώσεις αμφισβητώντας το δικαίωμα της Κυπριακής Δημοκρατίας να εκμεταλλεύεται τους πόρους υδρογονανθράκων στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη, προς όφελος όλων των Κυπρίων. Η Ε.Ε. έχει επανειλημμένα τονίσει τα κυριαρχικά δικαιώματα των κρατών-μελών, τα οποία περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων, τη συνομολόγηση διμερών συμφωνιών, την εξερεύνηση και εκμετάλλευση των φυσικών τους πόρων σύμφωνα με το ευρωπαϊκό κεκτημένο και το διεθνές δίκαιο, περιλαμβανομένης της Σύμβασης του ΟΗΕ για το δίκαιο της θάλασσας.

Η Ε.Ε. έχει επίσης τονίσει την ανάγκη σεβασμού της κυριαρχίας των κρατών-μελών στα χωρικά τους ύδατα και στον εναέριο τους χώρο.

Όπως εμφαντικά αναφέρεται στο Διαπραγματευτικό Πλαίσιο και στις δηλώσεις του Συμβουλίου, η Τουρκία αναμένεται να συμβάλει ενεργώς στις διαπραγματεύσεις που στοχεύουν σε μια δίκαιη, συνολική και βιώσιμη διευθέτηση του κυπριακού προβλήματος, στο πλαίσιο του ΟΗΕ, σύμφωνα με τα σχετικά ψηφίσματα του Σ.Α. ΟΗΕ και σύμφωνα με τις αρχές επί των οποίων εδράζεται η Ε.Ε. Η δέσμευση και η συμβολή της Τουρκίας κατά συγκεκριμένο τρόπο σε αυτή τη συνολική διευθέτηση, παραμένει κρίσιμη.

Η διαδικασία παραχώρησης προς τη Διερευνητική Επιτροπή Αγνοουμένων πλήρους πρόσβασης στα σχετικά αρχεία και στις στρατιωτικές περιοχές είχε θετικές εξελίξεις αλλά απαιτείται να επιταχυνθεί επιπλέον.

Παρά τις επανειλημμένες εκκλήσεις από το Συμβούλιο και την Κομισιόν, η Τουρκία δεν έχει ακόμη συμμορφωθεί με τις δεσμεύσεις της όπως καθορίζονται από τη δήλωση της ευρωπαϊκής Κοινότητας και των κρατών-μελών της, στις 21 Σεπτεμβρίου 2005 και στα Συμπεράσματα του Συμβουλίου, περιλαμβανομένων εκείνων του Δεκεμβρίου 2006 και του Δεκεμβρίου 2015.

Η Τουρκία δεν έχει ακόμη εκπληρώσει την υποχρέωσή της για πλήρη και χωρίς διακρίσεις εφαρμογή του Συμπληρωματικού Πρωτοκόλλου και δεν έχει άρει όλα τα εμπόδια για την ελεύθερη διακίνηση αγαθών, περιλαμβανομένων και των απαγορεύσεων στην απευθείας διακίνησή τους μέσω της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Δεν υπήρξε καμιά πρόοδος στην ομαλοποίηση των σχέσεων με τη Κυπριακή Δημοκρατία.

Η Τουρκία συνέχισε να ασκεί βέτο στις αιτήσεις της Κυπριακής Δημοκρατίας να συμμετάσχει σε διεθνείς Οργανισμούς, περιλαμβανομένου του ΟΟΣΑ», καταλήγει χαρακτηριστικά το προσχέδιο της έκθεσης της Κομισιόν για την Τουρκία, σε ό,τι αφορά στα «περιφερειακά ζητήματα και τις διεθνείς υποχρεώσεις» και στο κεφάλαιο «Κύπρος».

Στο κεφάλαιο της ειρηνικής επίλυσης διαφορών, η Κομισιόν σημειώνει ότι «η Ελλάδα και η Κύπρος υπέβαλαν επίσημα παράπονα για επαναλαμβανόμενες και αυξημένες παραβιάσεις των χωρικών τους υδάτων και του εναερίου τους χώρου από την Τουρκία, περιλαμβανομένων πτήσεων πάνω από ελληνικά νησιά».

Σε άλλο σημείο του προσχεδίου έκθεσης, η Κομισιόν επισημαίνει ότι «η Τουρκία εξακολουθεί να επιβάλλει καθεστώς δυσμενούς μεταχείρισης για τις θεωρήσεις διαβατηρίων σε 11 κράτη-μέλη, περιλαμβανομένης της Κυπριακής Δημοκρατίας, για την οποία το σύστημα e-visa αναφέρεται σε ελληνοκυπριακή Διοίκηση της Νότιας Κύπρου».

Στο κεφάλαιο του προσχεδίου που αφορά στο ΕΔΑΔ, η Κομισιόν αναφέρεται στην άρνηση της Άγκυρας να ευθυγραμμιστεί με τις αποφάσεις του Δικαστηρίου. Σε ό,τι αφορά στην 4η Διακρατική Προσφυγή της Κυπριακής Δημοκρατίας, το προσχέδιο της έκθεσης αναφέρει ότι η εφαρμογή της απόφασης εξακολουθεί να εκκρεμεί όπως και το πρόβλημα της δίκαιης ικανοποίησης. Το προσχέδιο δεν παραλείπει όμως να αναφερθεί και στη λεγόμενη επιτροπή αποζημιώσεων του ψευδοκράτους, παραπέμποντας σε στοιχεία σε σχέση με τις αιτήσεις που υποβλήθηκαν και τις αποζημιώσεις που δόθηκαν.

Το υπό διαμόρφωση προσχέδιο αναμένεται να υποστεί ένα μικρό λίφτινγκ τις επόμενες μέρες, στο πλαίσιο της εσωτερικής διαβούλευσης, στην οποία θα επιδοθεί η Κομισιόν, πριν από τη δημοσιοποίηση του τελικού κειμένου, που αναμένεται να λάβει χώρα στις 17 Απριλίου.

Διευκρινίζεται ότι η συγγραφή του προσχεδίου έκθεσης της Κομισιόν άρχισε πριν εκδηλωθεί το τελευταίο κύμα τουρκικών προκλήσεων στην κυπριακή ΑΟΖ και πριν εκδοθούν τα Συμπεράσματα του πρόσφατου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, οπότε και αναμένεται ενίσχυσή του.

«Στα μαλακά» ο Ερντογάν για τη συνθήκη της Λωζάνης

Το προσχέδιο της έκθεσης της Κομισιόν που εξασφάλισε ο «Φ» αναφέρει ότι «ο Πρόεδρος Ερντογάν επισκέφθηκε την Ελλάδα τον Δεκέμβριο 2017, στην πρώτη επίσκεψη Τούρκου Προέδρου εδώ και 65 χρόνια». Αρκείται να αναφέρει ότι «ωστόσο, οι δηλώσεις που έγιναν πριν και κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στην Ελλάδα, σε σχέση με τη Συνθήκη της Λωζάνης, προκάλεσαν δημόσια διαμάχη (public controversy)», αποφεύγοντας όμως να πάρει σαφή θέση και κυρίως να επικρίνει τη στάση του Ταγίπ Ερντογάν.

Το προσχέδιο αναφέρει ακόμη ότι άρχισαν διερευνητικές επαφές μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας για την εξεύρεση κοινού εδάφους, προκειμένου να ξεκινήσουν διαβουλεύσεις για τον καθορισμό της ηπειρωτικής υφαλοκρηπίδας. Προσθέτει ότι η Ελλάδα συνέχισε να αντιτίθεται στην προκήρυξη προσφορών από την Τουρκία για την εξόρυξη πετρελαίου και φυσικού αερίου στην περιοχή, περιλαμβανομένου τμήματος της ηπειρωτικής υφαλοκρηπίδας από το ελληνικό νησί Καστελλόριζο.

Επισημαίνει ακόμη ότι «εξακολουθεί να υφίσταται» από το 1995 «η απειλή του casus belli» της Μεγάλης Τουρκικής Εθνοσυνέλευσης αναφορικά με την πιθανή επέκταση των ελληνικών χωρικών υδάτων.

Η Κομισιόν επαναλαμβάνει την κλασική κοινοτική θέση για δέσμευση της Τουρκίας σε ένα πλαίσιο καλών γειτονικών σχέσεων, στις διεθνείς συμφωνίες και στην ειρηνική επίλυση διαφορών, προσφεύγοντας εάν παραστεί ανάγκη, στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης. Στο πλαίσιο αυτό, το προσχέδιο επαναλαμβάνει την υπόδειξη της Ε.Ε προς την Άγκυρα «να αποφύγει κάθε είδους ενέργεια ή απειλή που στρέφεται κατά κράτους-μέλους», ή ενεργειών που θα μπορούσαν να προκαλέσουν ζημιά στις καλές γειτονικές σχέσεις και στην ειρηνική επίλυση διαφορών.

233 χιλιάδες άτομα στις τουρκικές φυλακές

Το προσχέδιο έκθεσης της Κομισιόν αντανακλά τη χειρότερη εικόνα στο εσωτερικό της Τουρκίας, από τη μέρα έναρξης των ενταξιακών της διαπραγματεύσεων, το 2005. Αναφέρει ότι στις τουρκικές φυλακές βρίσκονται 233 χιλιάδες 481 πρόσωπα και ότι «αποτελεί πηγή βαθιάς ανησυχίας» ο υπερπληθυσμός και η επιδείνωση των συνθηκών κράτησής τους. Το προσχέδιο καταγράφει ισχυρισμούς περί παραβίασης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και για βασανιστήρια, όπως και αναφορές περί ασθενών κρατουμένων, στους οποίους οι Αρχές δεν παρέχουν τη δυνατότητα περίθαλψης, ενώ αναφέρει ότι στις φυλακές βρίσκονται και 641 παιδιά με τις μητέρες τους.

Αναφορικά με τα θεμελιώδη δικαιώματα το προσχέδιο αναφέρει ότι «η Τουρκία βρίσκεται σε πρώιμο στάδιο σε σχέση με την εφαρμογή του κεκτημένου και των ευρωπαϊκών προτύπων». Προσθέτει ότι «υπήρξε σοβαρή οπισθοδρόμηση» και ότι «οι συστάσεις της περυσινής έκθεσης (σ.σ της Κομισιόν) δεν υλοποιήθηκαν». Αναφέρεται χαρακτηριστικά σε «συνεχιζόμενη πολιτική πίεση σε δικαστές και εισαγγελείς και στην επιλεκτική απόλυση μεγάλου αριθμού δικαστών και εισαγγελέων», κάνοντας λόγο για «ουσιώδεις αρνητικές συνέπειες στην ποιότητα και αποτελεσματικότητα» της τουρκικής δικαιοσύνης.

Το προσχέδιο αναφέρει ότι οι εξουσίες του Προέδρου Ερντογάν «ενισχύθηκαν περαιτέρω, ενώ σε άλλο σημείο, αναφορικά με την ελευθερία της έκφρασης, κάνει λόγο για νέα «σοβαρή οπισθοδρόμηση». Σημειώνει ότι η νομοθεσία και η πρακτική που ακολουθεί το τουρκικό κράτος, «δεν συμβαδίζουν με τη νομολογία του ΕΔΑΔ». Τονίζει ακόμη ότι ποινικές υποθέσεις εναντίον δημοσιογράφων, υποστηρικτών ανθρωπίνων δικαιωμάτων, συγγραφέων και χρηστών μέσων κοινωνικής δικτύωσης, ανάκληση δημοσιογραφικών διαπιστεύσεων, ως επίσης και το κλείσιμο μεγάλου αριθμού ΜΜΕ ή του διορισμού διαχειριστών για τη λειτουργία τους, προκαλούν «σοβαρή ανησυχία».

Άγκυρα: Mέτρα προς όφελος της Κύπρου

Σύμφωνα με το προσχέδιο έκθεσης της Κομισιόν η Τουρκία «έλαβε κάποια μέτρα για να αποτρέψει παράνομες διακινήσεις (σ.σ. μεταναστών) προς την Κύπρο και την Ιταλία». Με άλλα λόγια, η Κομισιόν διατυπώνει τον περίεργο ισχυρισμό ότι η Τουρκία, στο πλαίσιο του «θετικού» ρόλου που της αποδίδεται για τον περιορισμό των μεταναστευτικών και προσφυγικών ροών στην Ευρώπη, έχει λάβει μέτρα για τον περιορισμό της άφιξης παρανόμων μεταναστών και στην Κύπρο. Η Κομισιόν δεν παρέχει συγκεκριμένα στοιχεία στο προσχέδιο της αναφορικά με τον ρόλο που ισχυρίζεται ότι διαδραμάτισε η Τουρκία σε σχέση με την Κύπρο.

Πληροφορίες του «Φ» αναφέρουν ότι η Λευκωσία είχε ζητήσει από τις Βρυξέλλες να παρέμβουν προς την Άγκυρα προκειμένου να ελέγξει τους διακινητές που υπόσχονταν ότι από τη Μερσίνα θα μετέφεραν πρόσφυγες και μετανάστες στην Ιταλία, αλλά τους εγκατέλειπαν πλησίον της Κύπρου.

"Φιλελεύθερος"


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου



Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]