Η Βαλκανική ως πολύφερνη νύφη και ο "δεκάλογος του Ελσίνκι"
Ο δυτικός Τύπος έχει συνεχή δημοσιεύματα, ότι στόχος της Μόσχας είναι να αποσταθεροποιήσει τις κυβερνήσεις των κρατών της πρώην Γιουγκοσλαβίας
Πριν από 43 χρόνια, την 1η Αυγούστου του 1975, οι αρχηγοί κρατών της Δυτικής Ευρώπης [μετεχόντων των Κωνσταντίνου Καραμανλή και Μακαρίου] συν των ΗΠΑ και Καναδά, υπέγραφαν στη φινλανδική πρωτεύουσα την αποκαλούμενη «Τελική Πράξη του Ελσίνκι».
Ήταν το αποτέλεσμα της δρομολογημένης από το 1972 διαδικασίας της ΔΑΣΕ (Διάσκεψη για Ασφάλεια και Συνεργασία στην Ευρώπη), που έμελλε να μη ληφθεί καθόλου υπόψη από τους ισχυρούς, και προέκυψαν οι κοσμογονικές αλλαγές στην Ευρώπη στο τέλος της δεκαετίας του 1980.
Και όμως, είχαν δοθεί πολλές ελπίδες, με το Πρώτο Μέρος να περιλαμβάνει τη Διακήρυξη Αρχών που διέπουν τις σχέσεις ανάμεσα στα συμμετέχοντα κράτη, τις γνωστές ως «Δεκάλογος του Ελσίνκι», ο οποίος προβλέπει το σεβασμό της κυριαρχικής ισότητας των κρατών, αποχή από απειλή ή χρήση βίας, απαραβίαστο των συνόρων, σεβασμό εδαφικής ακεραιότητας, ειρηνική επίλυση διαφορών, μη επέμβαση σε εσωτερικές υποθέσεις, σεβασμό ανθρωπίνων δικαιωμάτων και θεμελιωδών ελευθεριών, δικαίωμα αυτοδιάθεσης λαών, συνεργασία μεταξύ κρατών, εκπλήρωση υποχρεώσεων που απορρέουν από το Διεθνές Δίκαιο.
Προσέξτε τώρα. Θετικό στοιχείο το απαραβίαστο των συνόρων, αλλά πώς συνταιριάζει με το δικαίωμα αυτοδιάθεσης των λαών; Εκείνη την εποχή βεβαίως, θεωρήθηκε ότι αναφερόταν στις χώρες που τελούσαν υπό κομμουνιστική κατοχή. Και θα επεδίωκαν οι λαοί τους την αυτοδιάθεση. Μόνο που όπως ήρθαν τα πράγματα η αυτοδιάθεση σήμερα ισούται με την απόσχιση, και ο όρος περί σεβασμού των συνόρων περιττεύει.
Ασχολήθηκα εχθές με τις διενεργηθείσες και τις αναμενόμενες αλλαγές συνόρων. Στον «Δεκάλογο του Ελσίνκι», όμως, περιλαμβάνεται και ο όρος μη επέμβαση σε εσωτερικές υποθέσεις, τρίτων. Κι αυτός ο όρος όπως και οι άλλοι, προκαλούν ένα πικρό μειδίαμα. Παχιά λόγια, ενθαρρυντικές υποσχέσεις, αλλ’ ως συνήθως οι ισχυροί αποφασίζουν πότε θα αλλάξουν σύνορα και ποιοι, και επεμβαίνουν απροκάλυπτα στις αδύναμες χώρες για στερεώσουν την κατοχή του επ’ αυτών, ή να εμποδίσουν άλλον να τις υποκαταστήσει.
Ο δυτικός Τύπος έχει συνεχή δημοσιεύματα, ότι στόχος της Μόσχας είναι να αποσταθεροποιήσει τις κυβερνήσεις των κρατών της πρώην Γιουγκοσλαβίας [όταν πράττουν το ίδιο οι δυτικοί, επιτρέπεται!]. Κατηγορείται η Μόσχα ότι πριν από δύο χρόνια παρενέβη στις εκλογές στο Μαυροβούνιο και προσπάθησε να ανατρέψει τη φιλοδυτική κυβέρνηση αλλά απέτυχε και η χώρα κατέστη το 29ο μέλος ΝΑΤΟ, το οποίο είχε επέμβει στρατιωτικά στα Βαλκάνια το 1995.
Τότε η Βοσνία ήταν χωρισμένη σε τρία αλληλοσπαρασσόμενα στρατόπεδα Σέρβων, Κροατών και Βοσνίων. Η Ρωσία είχε διαθέσει δυνάμεις για τη διεθνή δύναμη στη Βοσνία έχοντας στενούς θρησκευτικούς και πολιτιστικούς δεσμούς με τους Σέρβους. Τέσσερα χρόνια αργότερα το ΝΑΤΟ επενέβη και πάλι στο Κόσοβο που κήρυξε την ανεξαρτησία του από την Σερβία. Η Δύση επομένως, ενεργεί αποτρεπτικά σε κάθε ενέργεια ρωσικής επιρροής στα Βαλκάνια [και όχι μόνο εδώ, όπως είχε αποκαλύψει ο κ. Πάιατ].
Είναι όμως εντυπωσιακό το γεγονός, ότι επιτρέπει στην Τουρκία να επεμβαίνει σχεδόν παντού. Είχε γράψει ο Economist, προ καιρού, άρθρο με τίτλο: «Οθωμανικές φιλοδοξίες, σπέρνουν τζαμιά στο εξωτερικό…». Θα εγκαινιαστεί σύντομα το τεράστιο τζαμί που κατασκευάζεται στο κέντρο των Τιράνων. Θα είναι το μεγαλύτερο τζαμί των Βαλκανίων και το τζαμί αυτό είναι ένα μόνο από τα πολλά που κτίζονται με τουρκικό χρήμα.
Σύμφωνα με την τουρκική Διεύθυνση Θρησκευτικών Υποθέσεων, η Τουρκία χρηματοδοτεί την κατασκευή 100 τζαμιών και ισλαμικών σχολών σε 25 χώρες. Στη Βοσνία, το Κόσοβο, τις Φιλιππίνες και την Σομαλία ανακαινίζει ισλαμικούς χώρους λατρείας. Η τάση του Ερντογάν να καταστήσει την Τουρκία παγκόσμια δύναμη [δεν διδάχθηκε από τον τρόπο με τον οποίο οι ισχυροί κομμάτιασαν την οθωμανική αυτοκρατορία] τον οδήγησε μέχρι… τις Φιλιππίνες.
Ο ρόλος της Τουρκίας στην Αλβανία δεν περιορίζεται στην ανέγερση τζαμιών. Η τουρκική ΤΙΚΑ έχει ολοκληρώσει 248 προγράμματα στην Αλβανία. Πέραν της οικονομικής ενίσχυσης, πολλοί Αλβανοί αντιμετωπίζουν θετικά την τουρκική επιρροή ως αντίβαρο στον ισλαμικό εξτρεμισμό.
Οι περισσότεροι Αλβανοί, όπως δηλώνει ο μουφτής των Τιράνων, δεν αποδέχονται τους ακραίους ισλαμιστές και νιώθουν πιο κοντά στο «τουρκικό» Ισλάμ. Στην Αλβανία οι μουσουλμάνοι δεν είναι τόσο πιστοί στις επιταγές της θρησκείας τους και είναι πιο φιλοδυτικοί σε σχέση με τους Τούρκους. Ωστόσο το τουρκικό Ισλάμ είναι διασπασμένο.
Σε επίσκεψή του στην Αλβανία, για τη θεμελίωση του νέου τζαμιού, ο Ερντογάν ζήτησε να κλείσουν τα υποστηριζόμενα από τον Γκιουλέν σχολεία.
Να σημειώσω επίσης, ότι το 2014 ο Ερντογάν είχε πει ότι μουσουλμάνοι είχαν αποικίσει την Κούβα πολύ πριν την ανακαλύψει ο Κολόμβος και είχε πει ότι θα κτίσει τζαμί και εκεί. Τζαμί κατασκευάζεται και στην Αϊτή. Το όλο πρόγραμμα έχει καταστεί όχημα εξάπλωσης του τουρκικού Ισλάμ, με αντικειμενικό σκοπό τη διεκδίκηση του ρόλου, από την Τουρκία, της ηγέτιδας δύναμης του μουσουλμανικού κόσμου.
Μακεδών
Voria
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...