Οι Τούρκοι έβαλαν για τα καλά στο μάτι το Καστελλόριζο
Η επιθυμία των Τούρκων ξεκίνησε από τη στιγμή που οι πετρελαϊκές εταιρίες αποφάσισαν να ασχοληθούν με τα ενεργειακά αποθέματα της Ανατ. Μεσογείου
Δεν αποκτήθηκε τώρα η επιθυμία κατοχής του. Αλλά από τη στιγμή που οι μεγάλες πετρελαϊκές εταιρίες αποφάσισαν να ασχοληθούν και με τα ενεργειακά αποθέματα της λεκάνης της ανατολικής Μεσογείου, η επιθυμία κατοχής του έγινε έντονη.
Έτσι, το Καστελλόριζο, εδώ και λίγα χρόνια, άρχισε να συγκεντρώνει την προσοχή και των διεθνών παρατηρητών, οι οποίοι ανακαλύπτουν τη δυσανάλογη με το μέγεθός του σημασία, στον τομέα της εκμετάλλευσης των αποθεμάτων υδρογονανθράκων της Μεσογείου.
Μελέτησα με προσοχή ένα παλαιότερο άρθρο του Αμερικανού αναλυτή, Ντάνιελ Πάιπς, στο "National Review Online" (με την παρακίνηση του "Strategyreports"), ο οποίος περιγράφει με μελανά χρώματα την "διπλωματία των κανονιοφόρων" της Τουρκίας, ενώ καλεί την Ε.Ε. να υποστηρίξει την Ελλάδα στην ανακήρυξη Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ). Ο τίτλος του άρθρου είναι "Kastelorizo – Mediterranean Flashpoint? " (Καστελλόριζο – Μεσογειακό σημείο έκρηξης;). Είναι σα να γράφηκε εχθές.
Ο πολιτικός αναλυτής, αφού παραθέτει γεωγραφικά στοιχεία του νησιού, επικεντρώνει την ανάλυσή του στην γεωστρατηγική του σημασία. Εξηγεί, πώς η τοποθεσία του στερεί τη δυνατότητα από την Τουρκία να αποκτήσει έξοδο στη Μεσόγειο, σε σημεία όπου υπάρχουν πλούσια ενεργειακά αποθέματα. Ταυτόχρονα σημειώνει, ότι δημιουργείται ένας νοητός θαλάσσιος διάδρομος από το Ισραήλ, Κύπρο μέχρι την Ελλάδα, για τη μεταφορά των υδρογονανθράκων στην Ευρώπη, χωρίς να απαιτείται τουρκική άδεια.
Ο Ντ. Πάιπς κάνει λόγο για την εκφοβιστική τακτική της τουρκικής κυβέρνησης κατά της Ελλάδας και Κύπρου, και πληροφορεί για τις υπερπτήσεις πάνω από το Καστελλόριζο. Αυτός είναι και ο λόγος που χρησιμοποίησε τον παραπάνω τίτλο στο άρθρο του, αφού το νησί θα μπορούσε να αποτελέσει "θερμό σημείο", διότι είναι τόσο κοντά στα τουρκικά παράλια, ώστε η κατάληψή του, όπως γράφει, θα μπορούσε να γίνει, πριν προφτάσει να αντιδράσει η Ελλάδα
Αναφέρεται και στον προβληματισμό του Ισραήλ, ότι η ασφάλεια των περιοχών εξόρυξης υδρογονανθράκων αποτελεί προτεραιότητα για τη χώρα του και πως κάθε απειλή δεν θα μείνει αναπάντητη. Θεωρείται, ότι αυτή η στάση είναι θετικό στοιχείο για Ελλάδα και Κύπρο, επειδή αποτελεί ξεκάθαρο σημάδι διατήρησης του status quo.
Ο Πάιπς, επισημαίνει ότι η Ε.Ε. θα πρέπει να υποστηρίξει την Ελλάδα στην ανακήρυξη της ΑΟΖ, και να καταστήσει σαφές στην Τουρκία, ότι η δημιουργία προβλημάτων από μέρους της θα έχει σοβαρές επιπτώσεις. Βεβαίως, ως Αμερικανός δεν λαμβάνει σοβαρά υπόψη τα συμφέροντα των ευρωπαϊκών χωρών, που κλείνουν τα μάτια στην τουρκική βουλιμία, επειδή είναι απαίτηση των εταιριών τους.
Το ενδιαφέρον των Αμερικανών για τα ενεργειακά της περιοχής διαπιστώνεται, εκτός από το άρθρο του Ντ. Πάιπς, και από την όλη συμπεριφορά τους στην Κύπρο.
[Ελπίζεται, πως δεν θα επαναληφθούν οι ανοησίες αυτοδιοικητικών παραγόντων του νησιού, που κινδύνευσαν προ καιρού να αντιστρέψουν το ευνοϊκό κλίμα για το Καστελλόριζο. Ο δήμαρχός του, απογοητευμένος από την έλλειψη αναπτυξιακού ενδιαφέροντος της πολιτείας για το νησί, είχε κάνει λόγο για "σημαίες ανεξαρτησίας", καθιέρωση της δραχμής στο νησί, και άλλες παρόμοιες γελοιότητες].
Οι Τούρκοι, δεν θα σταματήσουν να προκαλούν και να ετοιμάζονται ακόμη και για κατάληψη του νησιού, εάν και όταν το επιτρέψουν οι συνθήκες. Έχουν ένα μεγάλο πλεονέκτημα έναντι ημών, ότι υπηρετούν τα συμφέροντά τους, σε αντίθεση μ’ εμάς που αφήνουμε την προστασία τους στο… διεθνές δίκαιο και τον διάλογο, μόνιμη δικαιολογία των ευθυνόφοβων.
Μακεδών
Voria
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...