Για ποιό λόγο θέλουμε την ύπαρξη του κράτους των Σκοπίων;
Δεν είναι καθόλου αφελές το ερώτημα, εκ του λόγου ότι όντως φαίνεται πως έχει δρομολογηθεί η διάσπαση του κράτους, με άγνωστο απλώς τον χρόνο
Θεωρείται αυτονόητο από τον πολιτικό κόσμο της χώρας, ότι η ύπαρξη του κράτους των Σκοπίων είναι συμφέρουσα για την Ελλάδα. Πολλοί το θέτουν ως δεδομένο, άλλοι πάλι επιχειρηματολογούν, ότι σε τυχούσα διάλυσή του θα ενισχυθεί η Αλβανία και η Βουλγαρία, χώρες οι οποίες θα διαμοιράσουν τα ιμάτιά του.
Κατ’ αρχάς να σημειώσω, πως υπήρξε μια άποψη κατά την οποία «Το ερώτημα που θέτουν ορισμένοι συμπατριώτες μας, δηλαδή αν μας συμφέρει η διάλυση του ψευδομακεδονικού κράτους, μού φαίνεται αφελές. Ουδείς θα μας ρωτήσει, ούτε μπορούμε να κάνουμε κάτι για να σταματήσουμε τη δρομολογημένη πορεία του αλβανικού αλυτρωτισμού. Οι εθνικιστές του Γκρούεφσκι όπως έστρωσαν θα κοιμηθούν», στην οποία έχω να προσθέσω τούτο:
Δεν είναι καθόλου αφελές το ερώτημα, εκ του λόγου ότι όντως φαίνεται πως έχει δρομολογηθεί η διάσπαση του κράτους, με άγνωστον απλώς τον χρόνο, επειδή μας ρώτησαν αλλά απαντήσαμε λάθος. Και εννοώ, ότι το 2001 εξηρτάτο εν πολλοίς από εμάς η διατήρησή του κράτους, με την ένοπλη εξέγερση των Αλβανών, που κατέληξε στη Συμφωνία της Αχρίδας.
Τότε, μας υποχρέωσαν οι Δυτικοί να ενισχύσουμε την σκοπιανή κυβέρνηση, και αποστείλαμε πολεμικό υλικό. Εάν αντ’ αυτού, υποστηρίζαμε τους Αλβανούς, θα ήταν διαφορετική η κατάσταση σήμερα. Οφείλω να παραθέσω δύο χαρακτηριστικά γεγονότα:
Ερωτηθείς ο τότε υπουργός-κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Ρέππας, γιατί δεν απαιτήσαμε από τους Σκοπιανούς την εγκατάλειψη του αλυτρωτισμού τους εις βάρος της Μακεδονίας, για να τους παράσχουμε την βοήθεια, απάντησε ότι δεν ταιριάζει να εκμεταλλευόμαστε ένα κράτος που βρίσκεται σε αδυναμία. Αυτό είναι δείγμα της χαμηλής ποιότητας των πολιτικών μας -που άλλωστε μας οδήγησαν έως εδώ- και δεν γνωρίζω, εάν ο Δημήτρης Ρέππας είχε κατά νου, ότι τον εχθρό τον αντιμετωπίζουμε όταν είναι δυνατός, και όχι στην αδυναμία του.
Εκείνη επίσης την εποχή, είχαμε πληροφορηθεί από ακριτομυθίες κύκλων του ΥΠΕΞ, ότι σημαντικός Αλβανός παράγων των Σκοπίων, με εξέχουσα και σήμερα δράση, ζήτησε ανεπισήμως την βοήθεια των Υπηρεσιών μας, για ανεύρεση Σλάβου που σκότωσε τον ανηψιό του και κρυβόταν στην Ελλάδα. Λόγω της μεγίστης σημασίας που προσδίδουν οι Αλβανοί στην βεντέτα, είναι προφανές ότι σε περίπτωση προσφοράς βοήθειας προς αυτόν, το αντάλλαγμα θα μπορούσε να είναι πολύ μεγάλο. Κωφεύσαμε.
Και να μη αναφέρω την περίπτωση των μυστικών συνεννοήσεων με τον Μιλόσεβιτς, στις αρχές της δεκαετίας του 1990, όπου και πάλι υπό την πίεση των "συμμάχων" μας αρνηθήκαμε σύμπραξη στο σχέδιό του. Επομένως είχαμε, και έχουμε την δυνατότητα επηρεασμού των πολιτικών και πολιτειακών εξελίξεων στα Σκόπια.
Σημειώνω απλώς, το χθεσινό συμβάν, όπου αντιδράσεις παρουσιάσθηκαν σε ορισμένα μέσα ενημέρωσης για την παρουσία στρατιωτών έξω από σπίτια κυβερνητικών βουλευτών για να προφυλάξουν τις οικογένειες τους από διαδηλωτές της αντιπολίτευσης, που αντιτίθενται στο νόμο για τη χρήση της αλβανικής ως επίσημης γλώσσας στη χώρα. «Ποιος έστειλε το στρατό, αντίθετα με το Σύνταγμα και του νόμους, να φυλάνε βουλευτές, στην ουσία κατά του λαού;» αναφέρεται σε δημοσιεύματα.
Με τον στρατό διατηρείται η πλαστή ενότητα του κράτους τους. Κι αυτό, μόνον για την γλώσσα. Σκεφθείτε τι θα γίνει αν αλλάξουν όνομα και εθνικότητα.
Βεβαίως, στο ερώτημα κατά πόσο μας συμφέρει η ύπαρξη αυτού του κράτους, εκεί ίσως να μη χρειάζεται απάντηση, επειδή μόνον το ΝΑΤΟ πιστεύει ότι μπορεί να διατηρηθεί. Το ίδιο πίστευε και για την Βοσνία-Ερζεγοβίνη και πέρασαν 24 χρόνια και δεν έχει πραγματοποιηθεί καμία σύγκλιση, απεναντίας, πότε οι Σέρβοι, πότε οι Κροάτες εκφράζουν την δυσαρέσκειά τους από την συμμετοχή σε ένα υβριδικό κράτος. Και μόνον η πολυεθνική δύναμη που βρίσκεται εκεί, το διατηρεί, όχι όμως για πολύ καιρό.
Ως προς το επιχείρημα, ότι θα ενδυναμώσουμε Αλβανούς και Βουλγάρους, πλην του ότι υπάρχουν πολλές εθνότητες που μάλλον πρόσκεινται στους Σέρβους, και κυρίως οι Έλληνες που εμφανίζονται ως Βλάχοι, αλλά και μια επικράτεια, 25.713 τετρ. χλμ. διαιρεμένη, τι σημαντικό θα προσφέρει στις δύο αυτές χώρες, αν πράγματι διαμοιραστεί ανάμεσά τους, την ώρα μάλιστα που σε όλους τους τόνους διακηρύσσουμε πως ούτε η Τουρκία μπορεί να μας επιτεθεί με επιτυχία;
Το κράτος των Σκοπίων συμφέρει μόνον σε Γερμανία και ΗΠΑ. Αλλ’ επ’ αυτού σε άλλο σημείωμα.
Μακεδών
Voria
Όχι όμως σε καμία περίπτωση με το όνομα Μακεδονία.
ΑπάντησηΔιαγραφή