Ζάεφ: Η Αθήνα δεν έχει θέσει θέμα ταυτότητας των πολιτών της ΠΓΔΜ
Την εκτίμησή του του ότι τα Σκόπια θα μπορέσουν να συμφωνήσουν με την Ελλάδα για το ονοματολογικό έως το καλοκαίρι, εξέφρασε ο πρωθυπουργός της γεiτονικής χώρας ΠΓΔΜ Ζόραν Ζάεφ.
Σε δηλώσεις του στο ραδιοφωνικό σταθμό της Αυστρίας ORF, τις οποίες αναδημοσιεύει το Reuters, o κ. Ζάεφ δηλώνει ότι «ελπίζει η διαδικασία να έχει ολοκληρωθεί επιτυχώς έως τη Σύνοδο του ΝΑΤΟ τον Ιούλιο» και να προχωρήσει η ένταξη της χώρας του στο ΝΑΤΟ, όπως έχει βάλει στόχο, παράλληλα με την ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
«Έχουμε ανοικτή πρόσκληση από το ΝΑΤΟ προκειμένου να ξεκινήσει η διαδικασία ένταξής μας το συντομότερο δυνατό, αφού πρώτα διευθετηθεί με την Ελλάδα το πρόβλημα», λέει ο Ζόραν Ζάεφ, που εμφανίζεται για μία ακόμη φορά αισιόδοξος για γρήγορη ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων.
Παράλληλα, όπως μεταδίδει η Deutsche Welle, ο Ζόραν Ζάεφ αποκάλυψε ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν έχει θέσει θέμα ταυτότητας της γειτονικής χώρας κατά τη διάρκεια των διμερών επαφών.
«Χαίρομαι που στα επτά σημεία δεν γίνεται καμία αναφορά στην ταυτότητα. Είναι καλό, γιατί η ταυτότητα είναι ένα προσωπικό συναίσθημα. Αυτό το θέμα δεν λύνεται ούτε με ψηφοφορία στο κοινοβούλιο, ούτε με δημοψήφισμα», είπε χαρακτηριστικά.
Το Συμβούλιο του ΝΑΤΟ, στο οποίο ενδέχεται να αποφασιστεί η ένταξη των Σκοπίων στη Συμμαχία, είναι προγραμματισμένο για το διήμερο 11 και 12 Ιουλίου, στις Βρυξέλλες.
Όπως σημειώνει το πρακτορείο Reuters, οι συζητήσεις με την Ελλάδα για το όνομα των Σκοπίων έχουν ξεκινήσει από το 1991, όταν η ΠΓΔΜ αποσπάστηκε από την πρώην Γιουγκοσλαβία.
«Το όνομα Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας (ΠΓΔΜ)»,προσθέτει το Reuters δόθηκε το 1993 από τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών ως προσωρινή λύση και από τότε βρίσκεται σε εκκρεμότητα η οριστική διευθέτησή του.
Τους τελευταίους μήνες, με αφορμή τη σπουδή των Σκοπίων να ενταχθούν ως το νεώτερο μέλος στο ΝΑΤΟ και στη συνέχεια στην Ευρωπαϊκή Ένωση, οι υπουργοί Εξωτερικών των δύο χωρών, με τη μεσολάβηση του ειδικού επιτετραμμένου του ΟΗΕ, Μάθιου Νίμιτς, βρίσκονται σε έναν «πυρετό» διαβουλεύσεων, εν μέσω αντιδράσεων και από τις δύο πλευρές.
Δηλαδή οι Σλάβοι θα ονομάζονται "Μακεδόνες" και η γλώσσα τους "Μακεδονική"; μπορούν να διαβάσουν αρχαίες Μακεδονικές επιγραφές; μπορούν να διαβάσουν αρχαία Ελληνικά;
ΑπάντησηΔιαγραφήΧρειάζεται ακόμα ένα βροντερό συλλαλητήριο αφού οι εδώ πολιτικοί παραδίδουν την ιστορίας στους Σκοπιανούς.
Αυτός ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας συμφωνεί; για την αντιπολίτευση δεν γράφω, ίδιοι είναι.
Είπε ο Νίκος Κοτζιάς, όπως άλλωστε παρουσιάζεται και στο βίντεο (από το 1:30 και μετά) παρακάτω είπε:
ΑπάντησηΔιαγραφή«Σήμερα δεν πάμε να βαπτίσουμε αυτό κράτος , σήμερα αυτό το κράτος εμπεριέχει τη λέξη Μακεδονία, και μάλιστα για εκατόν σαράντα κράτη χωρίς επιθετικό προσδιορισμό, σήμερα αυτό που κάνουμε είναι ο γάμος, είναι σαν μια ωραία κυρία που έρχεται στο γάμο και αναρωτείται εάν στο επίθετό της θα προσθέσει και το επίθετο το ανδρός της».
https://youtu.be/wTyR--3N9bw
Καθότι συνηθίζεται στον γάμο η σύζυγος να παίρνει το επίθετο του ανδρός της μήπως ο υπουργός εννοεί "άνδρα" την Μακεδονία ΜΑΣ; δηλαδή οι Σλάβοι θα ονομαστούν Μακεδόνες;
ΑΙΣΧΟΣ! χαμηλού επιπέδου δήλωση.