Πολιτικοί και εκκλησία της Κύπρου προβληματίζονται με τον Αναστασιάδη
Με τα χρονικά περιθώρια να στενεύουν και με την δημιουργηθείσα πεποίθηση ότι κάτι άσχημο συμβαίνει με τις διαπραγματεύσεις Αναστασιάδη - Ακκιντζί, ο πολιτικός κόσμος της Κύπρου, και εχθές η Ιερά σύνοδος, προβληματίζονται σοβαρά. Ο δε Αναστασιάδης, φαίνεται πως έχει καταληφθεί από πανικό, τώρα που αντιλαμβάνεται τι τον σπρώχνουν να υπογράψει, και προβαίνει σε ακατανόητες δηλώσεις.
Προχθές, οι αρχηγοί των πολιτικών κομμάτων της Κύπρου φάνηκαν αποφασισμένοι να βρεθούν κι αυτοί στην Γενεύη, για να παρακολουθήσουν εκ του σύνεγγυς την πορεία των συζητήσεων. Το είχαν απαιτήσει και τον προηγούμενο μήνα, αλλά ο Ν. Αναστασιάδης δεν αποδέχθηκε το αίτημά τους. Τα διαδραματισθέντα όμως κατ’ αυτό το διάστημα, δεν αφήνουν περιθώρια να παρακολουθούν από την Λευκωσία, αυτά που θα υπογράψει ο Ν. Αναστασιάδης.
Δεν το έχω κρύψει, πως από την πρώτη στιγμή της εκλογής του στην προεδρία της Κύπρου, είχα κακό προαίσθημα, το οποίο διαχέεται στα σημειώματά μου. Δεν ήταν μόνον οι πληροφορίες από εξέχοντες Κυπρίους, αλλά αφενός ποτέ δεν υπήρξε μια επαρκής εξήγηση πώς συμβαίνει να εξακολουθεί να βρίσκεται στην ηγεσία ενός κόμματος ένας πολιτικός που οδηγούσε, για περισσότερα από 10 χρόνια, το κόμμα του σε ήττες. Ποια σκοπιμότητα τον διατηρούσε σ’ αυτήν την θέση;
Αλλά, κυρίως, δεν λησμονώ πως ο Ν. Αναστασιάδης ήταν ο μόνος πολιτικός στην Κύπρο (στην Ελλάδα είχε αρκετούς συνοδοιπόρους) που υποστήριζε με ασίγαστο πάθος το Σχέδιο Ανάν, από την θέση του ισχυρού στελέχους του ΔΗΣΥ. Και παρά το γεγονός ότι η συντριπτική πλειονότητα των Ε/κ το απέρριψε, ο ίδιος δεν μετέβαλε στάση, και συζητά τώρα ένα Σχέδιο με άλλη ονομασία, αλλά της ίδιας ουσίας.
Τον βαθύτατο προβληματισμό και τις έντονες ανησυχίες τους για τα όσα βλέπουν το φως της δημοσιότητας -σε σχέση με τη διάσκεψη της Γενεύης για την Κύπρο-, εκφράζουν τα μέλη της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Κύπρου και καλούν τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη να παραστεί ενώπιον της Ολομέλειας της Ιεράς Συνόδου για να ενημερώσει και να απαντήσει στις ερωτήσεις των μελών της.
Σε ανακοίνωση της Αρχιεπισκοπής αναφέρεται ότι η Ιερά Σύνοδος συνήλθε σήμερα σε έκτακτη συνεδρία, υπό την προεδρία του Αρχιεπισκόπου Χρυσοστόμου και ασχολήθηκε με τις τρέχουσες εξελίξεις στο Κυπριακό. Σύμφωνα με την ανακοίνωση, η Ιερά Σύνοδος αποφάσισε όπως ο Αρχιεπίσκοπος έλθει σε επαφή με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας «με την παράκληση να παραστεί ενώπιον της Ιεράς Συνόδου, για να ενημερώσει την ολομέλεια της, για τις τρέχουσες εξελίξεις του εθνικού μας θέματος και δεχθεί τις ερωτήσεις ενός εκάστου των μελών της Συνόδου».
Ο Κύπριος Πρόεδρος, δεχόμενος πυρά από όλες τις κατευθύνσεις, και χωρίς συμμάχους -εκτός από το ΑΚΕΛ και τον ξένο παράγοντα- προβαίνει σε παρατηρήσεις ανιστόρητες, αλλά που δείχνουν και παντελή άγνοια των επιπτώσεων από μια συμφωνία τουρκοποίησης του νησιού, και επί ποίων θα παρατηρηθούν.
Αναφέρθηκε και στην ομιλία που έκανε στο μνημόσυνο του Τάσου Παπαδόπουλου, ο καθηγητής του Παντείου, Άγγελος Συρίγος, λέγοντας πως δεν μπορεί να ακούει παραινέσεις από "επισκέπτες πατριώτες":
«Θέλω να παρακαλέσω, όσους επισκέπτονται εξ Ελλάδος την Κύπρο», ανέφερε, «και δεν αναφέρομαι στην υπεύθυνη κυβέρνηση της Ελλάδας, ότι δεν είναι το δικό τους χωριό, η δική τους κωμόπολη, η δική τους περιοχή που είναι υπό κατοχή.
Ο πατριωτισμός από καθέδρας δεν χρειάζεται γιατί έχουμε βιώσει και έχουμε πληρώσει για αυτό τον πατριωτισμό, μέσα από τα συνθήματα που εύηχα ακούγονται. Στο τέλος το κόστος αυτοί που το πληρώνουν δεν είναι οι επισκέπτες εξ Ελλάδος ή οι επισκέπτες από οποιαδήποτε άλλη χώρα, αλλά οι Κύπριοι πολίτες και ιδιαίτερα ο κυπριακός Ελληνισμός».
Λάθος, κύριε Αναστασιάδη! Το κόστος θα το πληρώσουν όλοι οι Έλληνες. Οι ζώντες και οι επόμενοι. Το πρόβλημα δεν είναι αμιγώς κυπριακό, αλλά πρωτίστως ελληνικό. Και της Κύπρου, και της Ελλάδας. Δεν έχει πληρώσει μόνον η Κύπρος τα εγκληματικά λάθη των Ελλαδιτών. Αλλά και οι Ελλαδίτες έχουν πληρώσει την φιλαρχία του Μακαρίου και την αντιδυτική του στάση. Και λόγω του Κυπριακού, βρέθηκαν οι Τούρκοι στο Αιγαίο (από την άφρονη ενέργεια του Κωνσταντίνου Καραμανλή να βγάλει την Ελλάδα από το ΝΑΤΟ, το οποίο ανέθεσε στην Τουρκία επιχειρησιακό ρόλο στις θάλασσές μας).
Από κοινού, Αθήνα και Λευκωσία, έχουν χρέος να φέρουν συμφέρουσα συμφωνία για τον ελληνισμό, ή καμιά συμφωνία. Και οι δύο κυβερνήσεις θα πιστωθούν ή θα χρεωθούν από το αποτέλεσμα (μήπως είναι κι αυτός ένας λόγος που θέλει να δραπετεύσει από την εξουσία ο Α. Τσίπρας;)
Μακεδών
Πηγή Voria
Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...