Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Αλβανίδες από το Κοσσυφοπέδιο διευθύνουν γυναικεία στρατόπεδα του Ισλαμικού Κράτους στη Συρία






Έρευνα: South Front , In4SZeri
Απόδοση: "Ας Μιλήσουμε Επιτέλους!"

Είναι γνωστό ότι πάνω από 150 Αλβανοί που στρατολογήθηκαν στο Κοσσυφοπέδιο πολεμούν σήμερα στις τάξεις της τρομοκρατικής οργάνωσης “Ισλαμικό Κράτος” (IS ή ISIL) στη Συρία. Αυτό που ελάχιστοι γνωρίζουν είναι ότι 42 από αυτά τα άτομα είναι γυναίκες, και μάλιστα ηλικίας 23 χρόνων κατά μέσο όρο.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ της Αρμπάνα Τζάρα,  συντάκτη του περιοδικού Zeri, που εκδίδεται στην Πρίστινα, μια από αυτές είναι η Καμίλιε Ταχίρι, η οποία διευθύνει μαζί με άλλες τα γυναικεία στρατόπεδα του Ισλαμικού Κράτους στη Συρία και το Ιράκ.


Η Καμίλιε Ταχίρι με τα δύο παιδιά της στη Συρία. Ο σύζυγός της σκοτώθηκε, αλλά η ίδια εξακολουθεί να υπηρετεί στο ISIS, στρατολογώντας μέσω διαδικτύου νεαρές γυναίκες από το Κοσσυφοπέδιο

Η Καμίλιε Ταχίρι γεννήθηκε και μεγάλωσε στο Σίποβο, ένα χωριό κοντά στην Μιτρόβιτσα, και από εκεί ακολούθησε τον άντρα της, ο οποίος είχε στρατολογηθεί από το ISIS και τελικά σκοτώθηκε. Σήμερα η Καμίλιε μένει στη Συρία με τα δύο μικρά της παιδιά και εξακολουθεί να προσφέρει υπηρεσίες στο ISIS, με ειδικότητα την στρατολόγηση νεοφερμένων γυναικών από το Κοσσυφοπέδιο.

Μια δεύτερη περίπτωση είναι αυτή της Σκίπε Αϊντίνι (φωτό δεξιά), η οποία, μετά τον θάνατο του συζύγου της Σινάν Μούγιο από το Γκνίλιανε, λίγα χιλιόμετρα νοτιοανατολικά της Πρίστινα, δεν επέστρεψε από τη Συρία μαζί με την τρίχρονη κόρη της, επειδή, όπως λέγεται, δεν ήθελε να επιστρέψει στο Κοσσυφοπέδιο με έγγραφα από το Ισλαμικό Κράτος (η Σκίπε Αϊντίνι από την Μιτρόβιτσα διευθύνει σήμερα ένα γυναικείο στρατόπεδο του Ισλαμικού Κράτους στη Συρία).

Τέλος, μια τρίτη νεαρή γυναίκα, η Λάουρα Χουσένι Τζάρα, λέει ότι μεγάλωσε στο Κοσσυφοπέδιο σαν μια έφηβη όπως όλες οι άλλες. Έβγαινε με τις φίλες της σε καφετέριες και σε μπαρ, αλλά ποτέ δεν έφερνε πονοκέφαλο στους γονείς της, που ήταν, όπως λέει, “ανοιχτόμυαλοι και με πολλή κατανόηση”.

Ο πεθερός της Λάουρα, Φαΐκ Ουκσμαΐλι, θυμάται:

“Πριν παντρευτεί με τον γιο μου, έπαιρνε μόνη της ταξί και πήγαινε να συναντήσει τους φίλους της σε καφετέριες ή ταξίδευαν μέχρι την Πρίστινα. Ντυνόταν όπως τα άλλα κορίτσια της ηλικίας της, με τζιν και μίνι φούστες. Ήταν μοντέρνο κορίτσι”.

Ενώ o Φαΐκ μιλάει για τη Λάουρα, αρχίζει να δακρύζει. Θυμάται τον εαυτό του πριν από μερικά χρόνια, να κάθεται σε μια ξύλινη καρέκλα στο μπαλκόνι του σπιτιού στο Ντόνιε Νερόντιμλιε, ένα μικρό χωριό στον κάμπο γύρω από το Ουρόσεβατς, την τρίτη μεγαλύτερη πόλη του Κοσσυφοπεδίου.

Σε μικρή απόσταση από το σπίτι του είναι η μεγαλύτερη αμερικανική στρατιωτική βάση στο Κοσσυφοπέδιο, η βάση "Bondsteel".

Ο Φαΐκ λέει για τους δύο γιούς του, τον Αρμπνόρι και τον Άλμπερτ:

“Ήταν πολύ κοινωνικοί και αυθόρμητοι, όπως και η Λάουρα. Aλλά πέρυσι κάτι τρομερό συνέβη και με τους τρεις. Μέσα σε λίγους μόνο μήνες, ο μουλάς του χωριού και η γυναίκα του τους έκαναν πλύση εγκεφάλου και τους παρέσυραν σε σημείο που δεν τους αναγνωρίζαμε.

Τι να σας πω... Και οι τρεις έχουν γίνει φανατικοί μουσουλμάνοι και χωρίστηκαν από τους φίλους τους και τα υπόλοιπα άτομα του κύκλου τους. Παράτησαν όλους εκείνους με τους οποίους είχαν επαφές. Ο μεγάλος μου γιος, ο Αρμπνόρι, άφησε γένεια, φόρεσε φαρδιά παντελόνια και άρχισε να μιλάει συνεχώς για το Μπιλάντ αλ-Σαμ, ένα θρησκευτικό όνομα για τη Συρία. Έτσι ξεκίνησαν όλα”...

Διαβάστε επίσης: Η νέα φιλόξενη «φωλιά» της Αλ-Κάιντα στο Κοσσυφοπέδιο και οι κίνδυνοι για τις υπόλοιπες χώρες


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 


Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]