Αυξήθηκαν οι αυτοκτονίες λόγω κρίσης
Είναι το μεγάλο μυστικό των κυβερνώντων. Είναι το απαγορευμένο θέμα των ΜΜΕ. Είναι η περίπτωση εκείνη που καταδεικνύει η λαϊκή θυμοσοφία «ο κόσμος το ‘χει τούμπανο κι αυτοί κρυφό καμάρι». Είναι μία από τις βασικές κατηγορίες που θα βρουν μπροστά τους οι κατοχικοί ηγέτες, όταν οδηγηθούν στα δικαστήρια. Είναι το… στατιστικό στοιχείο που γνώριζαν πως θα προκύψει με την ανακοίνωση του Καστελλόριζου (από τον ιπτάμενο τότε πρωθυπουργό) για έλευση του ΔΝΤ στην Ελλάδα. Είναι το αίμα που μάταια προσπαθούν να κρύψουν οι ένοχοι κυβερνώντες, οι δουλοπρεπείς διασώστες και οι ελληνόφωνοι «πατριώτες».
Αύξηση του ποσοστού των αυτοκτονιών καταγράφεται στη χώρα μας εξαιτίας της οικονομικής κρίσης. Η πιο ευαίσθητη ομάδα ανθρώπων είναι όσοι βρίσκονται μεταξύ 50-54 ετών, ενώ το ποσοστό των γυναικών που αποπειράθηκαν να αυτοκτονήσουν είναι ελαφρώς υψηλότερο από εκείνο των ανδρών.
Την ίδια στιγμή, ενώ παλαιότερα τα περιστατικά των ατόμων που έκαναν απόπειρα αυτοκτονίας ήταν σπάνια και οφειλόταν σε συναισθηματικούς ή οικογενειακούς λόγους, τον τελευταίο καιρό έχουν αυξηθεί και οφείλονται στα προβλήματα που έχει δημιουργήσει η οικονομική κρίση.
Τις παραπάνω επισημάνσεις έκανε ο καθηγητής Ψυχιατρικής στο ΑΠΘ Κωνσταντίνος Φωκάς, πρόεδρος της οργανωτικής επιτροπής του 6ου Διεθνούς Συνεδρίου για τον Εγκέφαλο και τη Συμπεριφορά, που πραγματοποιείται στη Θεσσαλονίκη, βασιζόμενος στην εμπειρία του από την Α’ Ψυχιατρική Κλινική ΑΠΘ στο νοσοκομείο «Παπαγεωργίου».
Ωστόσο, σύμφωνα με τους ειδικούς, η οικονομική κρίση δεν αποτελεί απειλή για την ψυχική υγεία μόνο των ήδη ψυχικά ασθενών, αλλά και των υγιών ανθρώπων. Στη χώρα μας, οι άνθρωποι βιώνουν έντονο στρες εξαιτίας της ανεργίας και των χρεών, ενώ εξαιτίας των βίαιων αλλαγών στον τρόπο ζωής τους αισθάνονται ανασφάλεια και αδυνατούν να καλύψουν τις ψυχολογικές τους ανάγκες.
«Υπάρχουν στοιχεία από τη διεθνή βιβλιογραφία, τα οποία δείχνουν ότι οι ψυχοκοινωνικές επιπτώσεις της κρίσης επηρεάζουν την ψυχική υγεία. Στη χώρα μας δεν έχουμε τόσο αξιόπιστα στατιστικά στοιχεία και για μεθοδολογικούς λόγους δεν είναι δυνατόν να καταλήξουμε σε συμπεράσματα. Όμως, εκ των πραγμάτων, ξέρουμε ότι η κρίση επηρεάζει την ψυχική υγεία. Η αυτοκτονικότητα, όπως και οι διαταραχές του συναισθήματος, κατά κύριο λόγο η κατάθλιψη και το άγχος, είναι αυτά που παρατηρούνται κυρίως. Η ανεργία και το χρέος είναι τα στοιχεία που συμβάλλουν σε αυτό», επεσήμανε ο κλινικός λέκτορας στο Πανεπιστήμιο Νότινγχαμ Νίκος Χριστοδούλου.
Παράλληλα, τόνισε πως εξαιτίας της μείωσης κατά 40% του προϋπολογισμού των δημοσίων νοσοκομείων, αυτά δεν μπορούν να ανταποκριθούν στις ανάγκες των ασθενών και ειδικά των ψυχικά πασχόντων. Επίσης είπε ότι οι αρχές πρέπει να δώσουν βάρος στην πρόληψη, ακόμη και εν μέσω της κρίσης, διότι μακροπρόθεσμα θα δώσουν χαμηλότερα ποσοστά νοσηρότητας και κόστους.
Στο μεταξύ, στην γειτονική Τουρκία, όπως ανέφερε η καθηγήτρια Ψυχιατρικής στο πανεπιστήμιο Μπιλγκί, Πεϊκιάν Γκιοκάλπ, μπορεί οι πολίτες να μην αντιμετωπίζουν οικονομική κρίση, αλλά παρουσιάζουν αρκετά συμπτώματα ψυχικών νόσων που αποδίδονται σε μεγάλο βαθμό στην οικονομική ανισότητα.
Εμείς να επισημάνουμε πως τα στοιχεία περί αυτοκτονιών στην Ελλάδα δεν είναι αληθή, οι πραγματικοί αριθμοί είναι κατά πολύ μεγαλύτεροι εκείνων που δημοσιεύουν τα κυβερνητικά όργανα κι αυτό επειδή οι συγγενείς των αυτόχειρων για ποικίλους λόγους (θρησκευτικούς, κοινωνικούς κ.α.) δεν γνωστοποιούν αυτοκτονίες των συγγενικών τους προσώπων, αλλά φυσικούς θανάτους ή θανάτους από ατυχήματα.
Και η γενοκτονία συνεχίζεται, ελέω κάποιων που οδήγησαν και παρέδωσαν την χώρα στην καταστροφή, με αντίκρισμα την προσωπική τους διάσωση…
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...