Η Αίγυπτος «απειλεί» άμεσα την Αιθιοπία λόγω φράγματος στον Γαλάζιο Νείλο
Μετάφραση - Απόδοση Γ. Μοτσάκος
Ειδικός σε Θέματα Άμυνας και Ασφάλειας Πληροφοριών
Ειδικός σε Θέματα Άμυνας και Ασφάλειας Πληροφοριών
Αιγύπτιοι αξιωματούχοι κατηγορούν το Ισραήλ ότι σκοπεύει μέσω εταιρειών να αναλάβει τον έλεγχο των υδάτων του Νείλου
Αιγύπτιοι αξιωματούχοι κατηγορούν ευθέως το Ισραήλ ότι προτίθεται να «αναλάβει τον έλεγχο» των υδάτων του Νείλου για να έχει επιρροή στην Αίγυπτο, αναφέρει δημοσίευμα του ισραηλινού τύπου.
Συγκεκριμένα οι Αιγύπτιοι κυβερνητικοί αξιωματούχοι ομιλούν σχετικά με την κατασκευή τεράστιου φράγματος στην Αιθιοπία, στον Γαλάζιο Νείλο, με στόχο την οικοδόμηση ενός μεγάλου υδροηλεκτρικού σταθμού ενέργειας, ισχύς 6000 μεγαβάτ.
Ο Νείλος έχει δύο μεγάλους κλώνους, από τους οποίους σχηματίζεται: τον Λευκό Νείλο από την Ισημερινή Ανατολική Αφρική και τον Γαλάζιο Νείλο από την Αιθιοπία. Χύνεται στη Μεσόγειο θάλασσα σχηματίζοντας το γνωστό Δέλτα του Νείλου.
Οι Αιγυπτιακές αρχές φοβούνται ότι το φράγμα θα μειώσει τον όγκο του νερού του Νείλου που αποτελεί πηγή ζωής, απαιτώντας την άμεση παύση των εργασιών.
Στο Κάιρο, αξιωματούχοι τονίζουν ότι αν Αιθιοπία θέσει σε κίνδυνο την ασφάλεια του νερού της χώρας «η Αίγυπτος διατηρεί το δικαίωμα να χρησιμοποιήσει κάθε μέσο για να προστατεύσει τα συμφέροντά της»!
Πριν από λίγες ημέρες στο Χαρτούμ, πραγματοποιήθηκαν συνομιλίες σχετικά με την κατανομή των υδάτινων πόρων του Νείλου ποταμού, με αμφίβολα αποτελέσματα. Αιθιοπία και Σουδάν αρνήθηκαν να ικανοποιήσουν τις απαιτήσεις της Αιγύπτου.
Θα πρέπει να σημειωθεί ότι το Ισραήλ δεν συμμετέχει στην κατασκευή του φράγματος (επρόκειτο για συμμετοχή Ιταλών εμπειρογνωμόνων). Στις 13 Φεβρουαρίου 2014, σύμφωνα με δημοσιεύματα, η Αιθιοπία διέψευσε κατηγορηματικά όλες τις φήμες σχετικά με τη συμμετοχή του Ισραήλ και της Τουρκίας στην κατασκευή του φράγματος.
Την ίδια στιγμή, όμως σύμφωνα με την ισραηλινή εφημερίδα «Maariv» ισραηλινές εταιρείες εμπλέκονται με την τοποθέτηση των γραμμών ηλεκτρικής ενέργειας στο Νότιο Σουδάν και την Κένυα. Το πιο πιθανό, οι γραμμές μεταφοράς θα χρησιμοποιηθούν στη συνέχεια για την πώληση από την Αιθιοπία ηλεκτρικής ενέργειας σε γειτονικές χώρες.
Κατά την παραμονή τους στην εξουσία στην Αίγυπτο η «Μουσουλμανική Αδελφότητα» ήταν αναφανδόν εναντίον του Ισραήλ και των Ηνωμένων Πολιτειών λόγω πληροφοριών ότι χρηματοδοτούσαν την κατασκευή του φράγματος της Αιθιοπίας στο Νείλο ποταμό, καταλήγει το δημοσίευμα.
Σχόλιο: Ο Νείλος θεωρείται ως ο μεγαλύτερος σε μήκος ποταμός της Αφρικής, αλλά και του κόσμου. Πηγάζει νότια του Ισημερινού και ρέοντας προς Βορρά δια μέσου της βορειοανατολικής Αφρικής εκβάλλει στη Μεσόγειο Θάλασσα.
Έχει μήκος 6.669 χιλιόμετρα και αποστραγγίζει έκταση που υπολογίζεται σε 3.349.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα. Η λεκάνη του καταλαμβάνει τμήματα της Τανζανίας, του Μπουρούντι, της Ρουάντα, του Ζαίρ, της Κένυα, της Ουγκάντα, της Αιθιοπίας, το μεγαλύτερο τμήμα του Σουδάν και το καλλιεργούμενο μέρος της Αιγύπτου.
Ο Νείλος σχηματίζεται από τρία κύρια υδάτινα ρεύματα, τον Γαλάζιου Νείλου (Αμπάι) και τον Άτμπαρα, που ρέουν από τα υψίπεδα της Αιθιοπίας, και τον Λευκό Νείλο, που πηγάζει στις λίμνες Βικτωρίας και Αλβέρτου.
Από την εποχή του Ραμσή του Β’ είναι γνωστό ότι ο Νείλος αποτελεί πηγή ζωής λόγω του πόσιμου ύδατος, μέσω αυτού διεξάγονται εμπορικές δραστηριότητες, και με τα ψάρια του θρέφει τα 80 εκατομμύρια των Αιγυπτίων.
Είναι λοιπόν πασιφανές ότι οποιαδήποτε επέμβαση είτε με τον ένα είτε με τον άλλον τρόπο, θα σημάνει σύγκρουση μεταξύ της Αιγύπτου και οποιαδήποτε άλλου επίδοξου κράτους. Το νερό θα αποτελέσει άλλωστε σημείο τριβής και συγκρούσεων τα επόμενα χρόνια, αναφέρουν οι αναλυτές και δεν έχουν άδικο.
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...