Η σκληρή κόντρα ΔΝΤ-Βερολίνου ανησυχεί την Αθήνα
Προσπάθεια συγκάλυψης της αποτυχημένης συνταγής επιχειρεί τις τελευταίες ώρες το Βερολίνο μπροστά στο φόβο η ρητορεία περί λάθους στον πολλαπλασιαστή λιτότητας να συμπαρασύρει την κ. Μέρκελ με συνέπειες στην εκλογική της μάχη.
Του Νίκου Παναγιωτόπουλου
Ξαφνικά ξέσπασε σκληρή κόντρα μεταξύ του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και του Βερολίνου, με αφορμή τις διαπιστώσεις του ΔΝΤ περί μη σωστού υπολογισμού της ύφεσης και του λεγόμενου λάθους πολλαπλαστιαστή. Το γερμανικό ΥΠΟΙΚ, στην ετήσια έκθεσή του, υποστηρίζει ότι οι διαπιστώσεις του ΔΝΤ είναι "πρόχειρες και δεν αντέχουν σοβαρής κριτικής" αφού δεν λαμβάνουν υπόψη τις συνθήκες που επικρατούν σε κάθε χώρα και οι οποίες είναι διαφορετικές, αλλά δίνουν τη σημασία σε βραχυπρόθεσμα αποτελέσματα, όπως η υψηλή ύφεση στην Ελλάδα, και όχι σε μακροπρόθεσμα όπως κάνει η έκθεση της Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.
Μπροστά στις δύο εκθέσεις σαφώς και προτιμούμε αυτή της ΕΚΤ, υποστηρίζει το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών, συμπληρώνοντας ότι πρόκειται για μία πιο σοβαρή έκθεση. Ο πανικός του Βερολίνου είναι εμφανής πλέον με τις προβλέψεις να πέφτουν έξω αλλά και την ύφεση να απειλεί και τον σκληρό πυρήνα του Ευρώ. Ο Γερμανοί, προκλητικοί, επιχειρούν να ρίξουν όλο το φταίξιμο στη χώρα μας υποστηρίζοντας ότι το λάθος με τον πολλαπλαστιαστή παίζει μικρό ρόλο και το πρόγραμμα έπεσε έξω εξαιτίας παραλείψεων στην Ελλάδα, μη σωστής εφαρμογής του και μίας παρατεταμένης εκλογικής περιόδου στη χώρα.
Ίσως θα έπρεπε μαζί με το μνημόνιο να καταργούσαμε και τις εκλογές… Χωρίς ντροπή θεωρούν ότι είναι φυσιολογικό, η Ελλάδα να έχει βαθιά ύφεση, όμως σε 2-3 χρόνια θα φανούν τα καλά αποτελέσματα του προγράμματος προσαρμογή. Ενώ η κυβέρνηση υποστηρίζει ότι από το τέλος του 2013 θα αρχίσει η ανάκαμψη, μάλλον θα περιμένουμε περισσότερα χρόνια.
Αρνητικές οι προβλέψεις για την ελληνική οικονομία
Την ίδια ώρα που οι Γερμανοί κάνουν πως δεν καταλαβαίνουν το λάθος, οι προβλέψεις της Κομισιόν επιδεινώνονται για την ύφεση και την ανεργία στην Ελλάδα, ως συνέπεια της πολιτικής σκληρής λιτότητας. Ανάπτυξη, ανεργία, πληθωρισμός και δημοσιονομικό χρέος ήταν οι σημαντικότεροι οικονομικοί δείκτες που βρέθηκαν στο επίκεντρο της εαρινής έκθεσης της Κομισιόν.
Ιδιαίτερα ανησυχητικές είναι οι ευρωπαϊκές προβλέψεις σχετικά με το βάθος της οικονομικής κρίσης στην Ελλάδα και τις ανησυχητικά αυξανόμενες τάσεις των δεικτών της ανεργίας. Και ενώ η κυβέρνηση παραμένει σιωπηρή, ο Ευρωπαίος επίτροπος Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων Όλι Ρεν εξακολουθεί να υποστηρίζει ότι γι’ αυτό δεν ευθύνεται η τρόικα και οι δημοσιονομικοί πολλαπλασιαστές, αλλά η καθυστέρηση των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων στην χώρα. Δηλαδή την ίδια ώρα που πέφτουν έξω σε όλες τις προβλέψεις τους, φροντίζουν να μας ρίχνουν τις ευθύνες. Η Κομισιόν μπορεί να υποστηρίζει ότι από το Δεκέμβριο και μετά το πρόγραμμα έχει ευθυγραμμιστεί με τους στόχους και να εμφανίζεται αισιόδοξη για το 2014.
Το γεγονός, όμως, ότι έπεσε έξω, για άλλη μια φορά, στις προβλέψεις για το βάθος της ύφεσης, και κυρίως για την ανεργία, αφενός δεν θεωρείται ενθαρρυντικό σημάδι με δεδομένη την σημερινή οικονομική και κοινωνική κατάσταση στη χώρα, αφετέρου δεν ιδρώνει το αυτί κανενός στις Βρυξέλλες. Το ΑΕΠ υποχώρησε το 2012 κατά 6,4% -αντί 4,7%, όπως είχε αρχικά προβλέψει-, φέτος θα υποχωρήσει 4,4% έναντι προηγούμενης πρόβλεψης για ύφεση 4,2%. Και στην περίπτωση της ανεργίας η Κομισιόν έπεσε έξω, δίνοντας –σε αντίθεση με τα αρχικά προγνωστικά- ποσοστό της τάξης του 25% στο σύνολο του ενεργού πληθυσμού για το 2012 και 26,9% για το 2013.
Η προσεχτική ανάγνωση των προβλέψεων τα τελευταία χρόνια εφαρμογής του μνημονίου δείχνει τη δημιουργική λογιστική που καμία σχέση δεν έχει με τη δραματική κατάσταση της οικονομίας. Οι Έλληνες δεν έχουν να πληρώσουν τους φόρους αλλά και το κράτος δεν έχει να πληρώσει τις δικές του οφειλές. Ουσιαστικά έχουμε στάση πληρωμών στο εσωτερικό. Με λογιστικά κόλπα έχει δημιουργηθεί μια εικονική πραγματικότητα, με εικονικά έσοδα, με εισοδήματα που δεν υπάρχουν και φόρους που δεν εισπράττονται. Και όλα αυτά μέχρι τις Γερμανικές εκλογές για να μην ταράξουμε την ηρεμία της κ. Μέρκελ.
Το πρόγραμμα δε βγαίνει και πρέπει να το αντιληφθούν πλέον και οι Γερμανοί, στο ΔΝΤ το έχουν αντιληφθεί και ψάχνουν τρόπο απεμπλοκής. Το ζητούμενο είναι: τι θα πράξει η κυβέρνηση και ποια στρατηγική θα ακολουθήσει;
Πηγή: New Post
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...