Πόσο άνετη είναι η Ρωσία και η Κίνα με τη στρατιωτική τους συνεργασία;
Του Dmitri Trenin
Ποιες είναι οι επιπτώσεις του συστήματος έγκαιρης πυραυλικής προειδοποίησης που θα αποκτήσει η Κίνα από τη Ρωσία;
Οι λεπτομέρειες της συμφωνίας δεν είναι ευρέως γνωστές, αλλά φαίνεται ότι δεν υπάρχει μια ξεκάθαρη "αγορά” ενός ολοκληρωμένου συστήματος. Από ό,τι έχει γίνει γνωστό, μπορεί κανείς να συμπεράνει ότι η Ρωσία θα βοηθήσει την Κίνα να δημιουργήσει νέα και να αναβαθμίσει τα υπάρχοντα στοιχεία του συστήματος, , όπως τα επίγεια ραντάρ, τους διαστημικούς δορυφόρους και τα κέντρα ανάλυσης δεδομένων. προφανώς, η Κίνα προσέγγισε τη Ρωσία για τα συστήματα έγκαιρης προειδοποίησης διότι το Πεκίνο εκτιμά πως οι υφιστάμενες ικανότητες του στην έγκαιρη προειδοποίηση είναι ανεπαρκείς και ότι η αντιπαλότητα του με τις ΗΠΑ είναι μακροχρόνια, είναι θεμελιώδης και θα έχει μια στρατηγική στρατιωτική διάσταση.
Η σημασία του ότι το Πεκίνο αναβαθμίζει το σύστημα έγκαιρης προειδοποίησης είναι ότι μόλις ολοκληρωθεί, καμία υποθετική πυραυλική επίθεση εναντίον της Κίνας δεν θα ερχόταν ως έκπληξη. Αντί να περιμένει τους εχθρικούς πυραύλους να εκραγούν στο έδαφος της προτού διατάξει την εκτόξευση των δικών της πυραύλων, η Κίνα θα μπορούσε να υιοθετήσει μια θέση κατά την οποία μια επίθεση αντιποίνων λαμβάνει χώρα μόλις μια χώρα μαθαίνει για μια εισερχόμενη πυρηνική επίθεση, ενώ οι εχθρικοί πύραυλοι είναι ακόμη στον αέρα. Αυτό θα μπορούσε να ενισχύσει τις αποτρεπτικές δυνατότητες του Πεκίνου και να περιπλέξει τους υπολογισμούς ενός δυνητικού αντιπάλου.
Πώς θα μπορούσαν να αντιδράσουν οι ΗΠΑ
Η Ουάσιγκτον πιθανώς θεωρεί αυτή την εξέλιξη ως ένα σημάδι για μια πιο σφιχτή στρατιωτική συνεργασία μεταξύ Πεκίνου και Μόσχας. Ωστόσο, το γεγονός ότι η Κίνα θα είναι μαζί με τις ΗΠΑ και τη Ρωσία, οι μόνες χώρες με ολοκληρωμένη σύστημα έγκαιρης προειδοποίησης, δεν είναι απειλή για τις ΗΠΑ. αντιθέτως, μια Κίνα εξοπλισμένη με ένα αξιόπιστο σύστημα έγκυρης προειδοποίησης θα αισθανόταν πιο σίγουρη σε σχέση με τις άλλες πυρηνικές δυνάμεις. Αυτές οι άλλες δυνάμεις με τη σειρά τους, θα αισθανόταν πιο σίγουρες ότι το κινεζικό σύστημα είναι αξιόπιστο. Κατ’ αρχήν, αυτή η αμοιβαία εμπιστοσύνη θα πρέπει να αποτελέσει σταθερή δύναμη για μια παγκόσμια στρατηγική σταθερότητα.
Τι επίπτωση έχει στη Ρωσία;
Η ρωσική στρατιωτική τεχνολογία παραμένει ανώτερη της Κίνας. Ενώ αυτό το χάσμα εξακολουθεί να υφίσταται -αν και όχι για πάντα- η συνεργασία τους επιτρέπει στη Μόσχα να εξισορροπήσει εν μέρει μια σχέση που είναι εξαιρετικά προσκολλημένη στο Πεκίνο. Επιπλέον, ένα αναβαθμισμένο σύστημα έγκαιρης προειδοποίησης απλώς δίνει στην Κίνα ένα μικρό πλεονέκτημα στην στρατηγική της σχέση με τη Ρωσία, εάν ποτέ η φιλία τους χαλάσει.
Υπάρχει ένδειξη ότι η Κίνα και η Ρωσία ενώνουν περαιτέρω τα στρατιωτικά τους συστήματα και συστήματα ασφάλειας;
Όχι. Οι κινεζικές και ρωσικές ένοπλες δυνάμεις αλληλεπιδρούν περισσότερο, αλλά η ένωση δεν έχει ακόμη συμβεί. Η Μόσχα και το Πεκίνο επισήμως αρνούνται ότι σχεδιάζουν να σχηματίσουν μια στρατιωτική συμμαχία. Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Sergey Lavrov το επιβεβαίωσε ξανά προσφάτως.
Αλλά οι δύο στρατοί εξοικειώνονται όλο και περισσότερο. Συμμετέχουν σε κοινές ασκήσεις, καθιστούν τα οπλικά τους συστήματα πιο συμβατά, και συγχρονίζουν τις επικοινωνίες, τα logistics, τις τακτικές και τα στρατιωτικά δόγματα.
Οι κινεζικές και ρωσικές δυνάμεις εκπαιδεύονται μαζί εδώ και μια δεκαετία. Αναβάθμισαν το επίπεδο των κοινών ασκήσεων από τις αντιτρομοκρατικές ασκήσεις στη συμμετοχή της Κίνας στις μεγάλες στρατηγικές ασκήσεις της Ρωσίας (στο Βοστοκ το 2018 και στο Τσεντρ το 2019). Οι δύο στρατοί έχουν διεξάγει πολεμικά παιχνίδια στην ξηρά, ναυτικούς ελιγμούς στην Ανατολική και Νότια Θάλασσα της Κίνας, στη Μεσόγειο Θάλασσα, και στη Βαλτική Θάλασσα, και κοινές αεροπορικές περιπολίες στην Θάλασσα της Ιαπωνίας.
Πώς θα απαντήσουν οι ΗΠΑ;
Τα τελευταία πέντε χρόνια, η Ουάσιγκτον έπρεπε να δώσει μεγαλύτερη προσοχή στη στρατιωτική συνεργασία μεταξύ Πεκίνου και Μόσχας, από τη στιγμή που η Κίνα έχει λάβει προηγμένα στρατιωτικά συστήματα από τη Ρωσία.
Οι ΗΠΑ είναι ακόμη κυρίαρχες στρατιωτικά στον Δυτικό Ειρηνικό, αλλά το περιθώριο της κυριαρχίας τους συρρικνώνεται. Για να ανακτήσει το πλεονέκτημα, η Ουάσιγκτον εξετάζει την ανάπτυξη συστημάτων στην Ανατολική Ασία που προηγουμένως ήταν απαγορευμένα από τη Συνθήκη Πυρηνικών δυνάμεων Μέσου Βεληνεκούς (INF). Εάν αυτό συμβεί, το περιβάλλον ασφάλειας στην περιοχή θα γίνει πιο περίπλοκο. Οι εντάσεις -κυρίως μεταξύ Κίνας και ΗΠΑ, αλλά και μεταξύ Ρωσίας και ΗΠΑ- θα αυξηθούν σημαντικά.
Ποιο είναι το μέλλον της σχέσης Κίνας-Ρωσίας;
Το Πεκίνο και η Μόσχα δεν περπατούν πάντα πλάι-πλάι, ούτε σκοπεύουν να το κάνουν. Για παράδειγμα, η Κίνα δεν αναγνωρίζει την Κριμαία ως μέρος της Ρωσίας, και η Μόσχα, επισήμως, παίρνει ουδέτερη θέση απέναντι στις διεκδικήσεις του Πεκίνου στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας. Ωστόσο η δύναμη της συνεργασίας είναι ξεκάθαρη, όχι μόνο σε τομείς όπου τα συμφέροντα τους ευθυγραμμίζονται, αλλά ακόμη πιο κρίσιμο σε τομείς που δεν συμβαίνει.
Για το προσεχές μέλλον, ενώ ο Putin παραμένει στην εξουσία στη Μόσχα, και ο Κινέζος πρόεδρος Xi Jinping στο Πεκίνο, η σχέση είναι απίθανο να ναυαγήσει. Αλλά μακροπρόθεσμα, η Ρωσία πρέπει να ισορροπήσει τη σχέση της με έναν τεράστιο και ταχέως αναπτυσσόμενο γείτονα, έτσι ώστε να προστατεύσει τη δική της εθνική κυριαρχία και να αποφύγει να γίνει ένας απλός σύντροφος.
Carnegie Europe
Capital
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...