Συνεδρίαση στρατιωτικής επιτροπής Ελλάδας - ΗΠΑ
Συνεδρίαση της επιτροπής αμυντικής συνεργασίας Ελλάδας και ΗΠΑ θα πραγματοποιηθεί σήμερα στο υπουργείο Εθνικής Αμυνας, με ζητήματα που θα περιλαμβάνουν το σύνολο της ατζέντας της διμερούς ελληνοαμερικανικής συνεργασίας. Η ελληνοαμερικανική επιτροπή υψηλού επιπέδου (High Level Consultative Commitee) θα συζητήσει για θέματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος, όπως η βάση της Σούδας, αλλά και η επέκταση της επιχειρησιακής εκπαίδευσης ανάμεσα στις Ενοπλες Δυνάμεις των δύο χωρών.
Της αμερικανικής αντιπροσωπείας θα ηγείται ο βοηθός υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, αρμόδιος για ευρωπαϊκά και ευρασιατικά θέματα του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Τζόναθαν Κοέν, ο οποίος σύντομα θα αλλάξει πόστο, ως αναπληρωτής μόνιμος αντιπρόσωπος των ΗΠΑ στον ΟΗΕ.
Επικεφαλής από την ελληνική πλευρά θα είναι ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Πάνος Καμμένος.
Η συγκεκριμένη επιτροπή δεν έχει συνεδριάσει για περίπου δύο χρόνια, κάτι που καθιστά τη συνεδρίαση ενδιαφέρουσα. Στο τραπέζι αναμένεται να βρεθεί και η αναβάθμιση των 85 μαχητικών τύπου F-16 της Πολεμικής Αεροπορίας, απόφαση η οποία εκκρεμεί αρκετούς μήνες. Η αμερικανική εταιρεία Lockheed Martin έχει ορίσει ως καταληκτική ημερομηνία της τρέχουσας προσφοράς που έχει κάνει (1,25 δισ. ευρώ) την 30ή Απριλίου, καθιστώντας σαφές ότι μετά, η συγκεκριμένη τιμή θα αναθεωρηθεί προς τα πάνω.
Η άσκηση Phoenix Express
Στην ατζέντα θα βρεθούν και οι επόμενες ασκήσεις που θα πραγματοποιηθούν, μεταξύ άλλων η επόμενη Phoenix Express, στο Κέντρο Εκπαίδευσης Ναυτικής Αποτροπής στη Σούδα. Ως προς το ζήτημα των διευκολύνσεων στο πεδίο των αμυντικών προμηθειών, ποικίλες πηγές συγκλίνουν στην πληροφορία ότι η πρόταση του Κογκρέσου μέσω FMF (Foreing Military Financing) για έμμεση χρηματοδότηση προγραμμάτων δεν θα είναι ο τρόπος με τον οποίο οι ΗΠΑ θα μπορέσουν να παρέχουν στρατιωτική βοήθεια ή διευκολύνσεις στην Ελλάδα.
Ενδιαφέρον είναι, επίσης, το γεγονός ότι για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά, ο αρχηγός ΓΕΝ Νίκος Τσούνης παραχώρησε συνέντευξη στο περιοδικό Proceedings του αμερικανικού ναυτικού, περιγράφοντας τον ρόλο της Ελλάδας ως κρίσιμο για όσα συμβαίνουν στην περιοχή. Σε μια Μεσόγειο Θάλασσα η οποία «φλέγεται» λόγω των πολλαπλών κρίσεων, ο ρόλος της Ελλάδας αναβαθμίζεται εκ των πραγμάτων, λόγω της βάσης της Σούδας, των τριμερών σχημάτων συνεργασίας με Κύπρο, Ισραήλ και Αίγυπτο, αλλά και επειδή διαθέτει τον πλέον σύγχρονο στόλο υποβρυχίων στην περιοχή, ανέφερε, μεταξύ άλλων, ο κ. Τσούνης.
Συγκεκριμένα, αναφέρθηκε στον στόλο 11 υποβρυχίων του Π.Ν. «ο οποίος αποτελείται από 11 υποβρύχια, έξι τύπου 209, 1 εκσυγχρονισμένο τύπου 209 και τέσσερα 214». Σύμφωνα με τον κ. Τσούνη, τα υποβρύχια «είναι ικανά να διεξάγουν χτυπήματα εναντίον ναυτικών δυνάμεων, αλλά και να εκτελέσουν μια ευρεία ποικιλία επιχειρήσεων υποστήριξης σε εθνικό, συμμαχικό και διεθνές πλαίσιο». Η συγκεκριμένη αποστροφή του κ. Τσούνη απευθύνεται, βεβαίως, στο αμερικανικό ναυτικό, το οποίο έχει ήδη δείξει έμπρακτο ενδιαφέρον συνεργασίας με τα υποβρύχια του Π.Ν., όπως φάνηκε και από την άσκηση που υποστήριξε ο «Παπανικολής» στην Ανατολική Μεσόγειο προ ολίγων εβδομάδων.
Βασίλης Νέδος
Καθημερινή
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...