Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Περίεργη πτώση μαχητικού Μιράζ 2000 βόρεια της Σκύρου


Μαχητικό αεροσκάφος τύπου Μιράζ 2000-5 της Πολεμικής Αεροπορίας κατέπεσε λίγο μετά τις 12 ανοιχτά της Σκύρου, κάτω από άγνωστες μέχρι στιγμής συνθήκες.

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, το αεροσκάφος επέστρεφε μετά από αναχαίτιση τουρκικών αεροσκαφών που είχαν παραβιάσει τον ελληνικό εναέριο χώρο και τα ίχνη του χάθηκαν λίγο πριν την προσγείωσή του στο στρατιωτικό αεροδρόμιο της Σκύρου.

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι στην αναχαίτιση συμμετείχαν δυο πολεμικά αεροσκάφη και ο «νούμερο δύο» στις 12.15 ενημέρωσε ότι δεν έχει επαφή με τον «νούμερο ένα», ευρισκόμενος σε απόσταση 7 ναυτικών μιλίων από το αεροδρόμιο.

Σε εξέλιξη βρίσκεται επιχείρηση έρευνας και διάσωσης για τον εντοπισμό του χειριστή, αν και οι μέχρι τώρα ενδείξεις μειώνουν τις ελπίδες για αίσιο τέλος.

Στην επιχείρηση συμμετέχουν στρατιωτικά ελικόπτερα, ένα αεροσκάφος C-130, μία φρεγάτα και παραπλέοντα σκάφη.

Σημειώνεται πως η ΜΠΚ της Σκύρου θεωρείται από τις πλέον μάχιμες μοίρες. Τα Μιράζ 2000 χρησιμοποιούνται για αναχαίτιση και αποστολές κρούσης, εντούτοις πρέπει να σημειωθεί πως είναι το 13ο που χάνεται γεγονός που προκαλεί προβληματισμό αλλά και πολλά ερωτήματα.

Δεν πρόλαβε να δώσει σήμα

Το μαχητικό Mirage 2000-5 που κατέπεσε ήταν το νούμερο 1, δηλαδή ο αρχηγός του σχηματισμού των δύο ελληνικών μαχητικών που είχαν αναλάβει την αναχαίτιση των τουρκικών μαχητικών.

Πληροφορίες του protothema.gr αναφέρουν ότι ο χειριστής του MIrage 2000-5 που κατέπεσε δεν πρόλαβε να δώσει σήμα ή να αναφέρει κάτι για την κατάσταση του αεροσκάφους του προτού χαθεί από τα ραντάρ.

Στη Σκύρο εδρεύει η 136 Σμηναρχία Μάχης και στο εκεί αεροδρόμιο σταθμεύουν περιοδικά και επιχειρούν ως αεροσκάφη επιφυλακής Mirage 2000-5 της 114 Πτέρυγα Μάχης που έχει έδρα την Τανάγγρα, ή F-16 block-52+ της 110 και 116 Πέρυγας Μάχης αντίστοιχα, που έχουν έδρα τις Αεροπορικές Βάσεις του Αράξου και της Λάρισας.

Η ανακοίνωση του Γενικού Επιτελείου Αεροπορίας

«Αρ. Ανακ. 024/2018
Αθήνα, 12 Απριλίου 2018

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΥΠΟΥ

Την Πέμπτη 12 Απριλίου 2018 και ώρα 12:15, υπήρξε απώλεια επαφής αεροσκάφους M2000-5, εννέα (9) ναυτικά μίλια βορειοανατολικά της Νήσου Σκύρου. Διεξάγονται έρευνες για τον εντοπισμό του.

Αντισμήναρχος (Ι) Ιωάννης Τσιτούμης
Εκπρόσωπος Τύπου ΓΕΑ».

Έντονη ανησυχία στο νησί

Έντονη ανησυχία επικρατεί στο νησί της Σκύρου μετά το συμβάν με το αεροσκάφος της πολεμικής αεροπορίας που συμμετείχε σε επιχείρηση αναχαίτισης τούρκικων μαχητικών. Ο δήμαρχος του νησιού κ. Μιλτιάδης Χατζηγιαννάκης μιλώντας στο protothema.gr είπε: «Μέχρι στιγμής γνωρίζουμε ότι αγνοείται ένα αεροσκάφος της πολεμικής μας αεροπορίας το οποίο πιθανόν να έπεσε και αυτή τη στιγμή έχουν ξεκινήσει σωστικά συνεργεία για τον εντοπισμό του πιλότου μας. Υπάρχει μια έντονη ανησυχία στο νησί αφού όλοι θέλουμε ο πιλότος μας να βρεθεί σώος. Ξέρουμε ότι το αεροσκάφος συμμετείχε σε επιχείρηση αναχαίτισης τούρκικων μαχητικών αλλά το συμβάν δεν έχει σχέση με την επιχείρηση».

Τουρκία: Δεν πετούσε δικό μας μαχητικό στο Αιγαίο

Αμέσως έσπευσε να «απαντήσει» η Τουρκία, καθώς, σύμφωνα με την ιστοσελίδα haberturk.com, οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις υποστηρίζουν πως την ώρα της πτώσης του ελληνικού μαχητικού δεν υπήρχε κανένα τουρκικό αεροσκάφος στο Αιγαίο.

Μάλιστα, όπως αναφέρει η ίδια ιστοσελίδα, οι διευκρινίσεις από τις ένοπλες δυνάμεις ήρθαν ως απάντηση μετά την έκταση που έλαβε το περιστατικό πτώσης του Mirage 2000-5 ανοικτά της Σκύρου.




Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου



Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]