Γιατί ζητά η Αλβανία διευθέτηση των χερσαίων συνόρων μας;
Η πρόσφατη δήλωση του Αλβανού ΥΠΕΞ για την επίλυση του μεθοριακού καθεστώτος με την Ελλάδα αποδεικνύεται ότι κάθε άλλο παρά αθώα ήταν
Πριν από ένα χρόνο είχα αναφερθεί στις περίεργες πληροφορίες από τα Τίρανα, ότι η κυβέρνηση Ράμα, δεν αμφισβητεί μόνον την ελληνική ΑΟΖ, αλλά κρυφοβλέπει και την αλλαγή των χερσαίων συνόρων μας.
Το θέμα δεν απασχόλησε τα ελληνικά ΜΜΕ πανελλήνιας εμβέλειας, ενώ δεν απέκλεισα το ενδεχόμενο να οφείλεται στο γεγονός ότι η Shell απέκτησε δικαιώματα ερευνών και σε περιοχή της Βορείου Ηπείρου, εφαπτόμενη με την ελληνική επικράτεια.
Μάλιστα δε, λίγο πριν από την επίσκεψη Κοτζιά στα Τίρανα, πέρσι, κύκλοι της κυβέρνησης Ράμα διέρρεαν πληροφορίες ότι το θέμα της οριοθέτησης των συνόρων διαιωνίζεται! Με τον τρόπο αυτό αφενός επιχειρούσαν να συσπειρώσουν τα ακροδεξιά στοιχεία παίρνοντας παράταση παραμονής στην εξουσία κι αφετέρου ανέβαζαν τους τόνους εν όψει της επίσκεψης Κοτζιά!
Αποκορύφωνα στάθηκε η δήλωση του υπουργού Ταχίρι [εμπλεκόμενου ήδη στα δίχτυα της δικαιοσύνης, για προστασία εγκληματικών ομάδων, μετά από παρέμβαση των Ιταλών], που αποτελεί κι ευθεία πρόκληση η οποία παραπέμπει στην εποχή του Ενβέρ Χότζα. Ο Υπουργός Εσωτερικών ανέφερε ότι με εντολή του Πρωθυπουργού έχει συγκροτηθεί επιτροπή για τον προσδιορισμό των συνόρων -θαλασσίων και χερσαίων- η οποία ολοκληρώνει το έργο της.
Ένα χρόνο πριν, έφτασαν στο σημείο να ζητήσουν και τους χάρτες των χερσαίων ενεργειακών ερευνών στην Ήπειρο. Κι εδώ κρύβεται το μυστικό, όπως θα γράψω στη συνέχεια.
Αλλά, πάμε ακόμη πιο πίσω. Το 2010, δημοσιεύθηκε στον αλβανικό Τύπο, ότι τα Τίρανα είναι αποφασισμένα να θέσουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων εδαφικά ζητήματα. Μάλιστα, ανακοινώθηκε τότε και η ταυτότητα του διαπραγματευτή από την αλβανική πλευρά, της αλβανικής αντιπροσωπείας ήταν ο γενικός γραμματέας του υπουργείου εξωτερικών Γκαζμέντ. Οι Αλβανοί εμφανίζονταν να μην αναγνωρίζουν την οροθετική γραμμή Ελλάδας-Αλβανίας αφού φέρονταν να ετοιμάζονται να αποστείλουν αντιπρόσωπο στην Αθήνα για προβάλλει τις απαιτήσεις της χώρας τους για παραχώρηση ελληνικού εδάφους!
[Ήταν η εποχή που η καταστροφική πολιτική για την Ελλάδα, του ελληνικού ΥΠΕΞ, φάνηκε από το γεγονός, ότι -σύμφωνα με το πρωτοσέλιδο της αλβανικής εφημερίδας Gazeta-Shqip-, το αλβανικό υπουργείο Εξωτερικών έχει παραλάβει ελληνικό έγγραφο με το ερώτημα εάν "Η Ελλάδα είναι σε πόλεμο με την Αλβανία"! Δηλαδή, το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών δεν γνώριζε εάν ισχύει το εμπόλεμο στις σχέσεις Ελλάδας-Αλβανίας ή όχι, και ρωτούσε τους Αλβανούς!]
Η πρόσφατη δήλωση του Αλβανού Υπουργού Εξωτερικών Ντιτμίρ Μπουσάτι, για την επίλυση του μεθοριακού καθεστώτος με την Ελλάδα και την αναφορά στα χερσαία σύνορα με την επίκληση της ανάγκης «συντήρησης και προσδιορισμού κανόνων», τελικά αποδεικνύεται ότι κάθε άλλο παρά αθώα και επιδερμική ήταν, αλλά κρύβει έντονο πολιτικό παρασκήνιο και νέες αλβανικές διεκδικήσεις, γράφει ο "Πρωινός Λόγος" Ηπείρου!
Οι διεκδικήσεις αυτές σχετίζονται άμεσα με τους υδρογονάνθρακες στην Ήπειρο, τους οποίους οι Αλβανοί όχι μόνο έβαλαν στο μάτι, αλλά προβάλλουν προσκόμματα ώστε να μη προχωρήσουν οι έρευνες και εντός της Ελληνικής Επικρατείας! Σύμφωνα μάλιστα με Έλληνα διπλωμάτη, που μίλησε στην εξειδικευμένη σε ενεργειακά ζητήματα ιστοσελίδα «energypress.gr», οι Αλβανοί έχουν δώσει άδειες για έρευνες ακόμη και σε περιοχές εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας!
Μετά δε την πρόοδο που σημειώθηκε τα τελευταία χρόνια στις διαδικασίες για την έναρξη των ερευνών στην Ήπειρο, οι Αλβανοί, προβάλλοντας διάφορα προσκόμματα ώθησαν την Ελληνική Εταιρία που είχε αποκτήσει δικαιώματα για υδρογονάνθρακες στην Αλβανία να τα πωλήσει.
Και, προσέξτε: Συστηματικά άρχισαν να προβάλλουν εμπόδια στις έρευνες που ξεκίνησαν στην Ελλάδα από το 2015, καθώς αρνήθηκαν να δώσουν άδεια για να κάνει στροφή, εντός του Αλβανικού εναέριου χώρου, το αεροπλάνο της κοινοπραξίας που εκτελούσε πτήσεις χαρτογράφησης της Ηπείρου, με αποτέλεσμα να μην έχουν καλυφθεί επαρκώς περιοχές κοντά στα σύνορα.
Και φυσικά, βρέθηκαν οι διάφοροι οικολογούντες, που εξυπηρετούν τα αλβανικά συμφέροντα. Είναι η άλλη όψη του νομίσματος, αυτής που σχηματίζουν οι αντιδράσεις ορισμένων μειοψηφιών, αριστερής απόχρωσης, που έκαναν την εμφάνισή τους το τελευταίο διάστημα στην Ήπειρο, επιχειρώντας να βάλουν εμπόδια στις έρευνες, στο όνομα της ιδεοληψίας που τους διακατέχει για κάθε είδους αναπτυξιακή ή επενδυτική πρωτοβουλία που αναλαμβάνεται. Έτσι άθελά τους [;] ρίχνουν νερό στο μύλο των Αλβανών.
Εκείνο που προκαλεί πάντως μεγαλύτερη εντύπωση, είναι η κινητικότητα που επιδεικνύουν αλλά και οι πόροι που έχουν στη διάθεσή τους, για δημιουργία και ανάρτηση πανό σε κεντρικά σημεία της Ηπείρου, η αφισοκόλληση, η διοργάνωση ημερίδων κλπ. Κατά τον ίδιο τρόπο, είχαν οι οικολογούντες αντιδράσει στην επέκταση του ΤΑΡ μέχρι το Ιόνιο και από εκεί στην Ιταλία, στέλνοντάς τον στην Αλβανία, χαρίζοντάς της δισεκατομμύρια και θέσεις εργασίας. Σύμπτωση;
Μακεδών
Voria
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...