Η τουρκική προπαγάνδα θέλει να δικαιολογήσει τις παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου
Προκαλούν με κάθε δυνατό τρόπο οι Τούρκοι και “δημοσιογραφικά”, αναφέροντας πως αδίκως η Ελλάδα διαμαρτήρεται για παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου αφου αυτός πρέπει να έχει εύρος 6 και όχι 10 ν.μ.
Μετά το όργιο παραβιάσεων του ελληνικού εναέριου χώρου από περίπου 50 τουρκικά μαχητικά που έκαναν… σουρωτήρι τον ελληνικό ενάεριο χώρο και προέβησαν σε 141 παραβιάσεις του εθνικού εναέριου χώρου, οι Τούρκοι επανέρχονται με μαθήματα διεθνούς δικαίου και επιχειρούν να υπαγορεύσουν στην Ελλάδα να περιορίσει το εύρος του εναέριου χώρου στα 6 ναυτικά μίλια από τις ακτές των νησιών του Αιγαίου, αναφέρει το ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ.
Σε μία προσπάθεια, να κάνουν το άσπρο μαύρο, οι Τούρκοι της Hürriyet, πιστοί στην τουρκική «γραμμή» δεκαετιών, επιχειρούν να επηρεάσουν τη διεθνή κοινή γνώμη, αλλά και να «μάθουν» στην τουρκική κοινή γνώμη τι… συμβαίνει. Σε δημοσίευμα στην τουρκική ιστοσελίδα, αν και γίνεται παραδεκτό, ότι συνέβησαν οι εν λόγω παραβιάσεις, παραβάσεις και αερομαχίες, εντούτοις επιχειρείται να τονιστεί η «λάθος» αξίωση της ελληνικής πλευράς για τα 10 ναυτικά μίλια εθνικού εναέριου χώρου.
Συγκεκριμένα, το δημοσίευμα διακινεί τον στρεβλό και προφανώς αναθερωτητικό ισχυρισμό ότι η Ελλάδα αξιώνει δήθεν εναέριο χώρο 10 ναυτικών μιλίων, ενώ το «σωστό» -κατά την άποψη των Τούρκων- είναι 6 ναυτικά μίλια, τονίζοντας μάλιστα ότι οι ελληνικές αξιώσεις δεν αναγνωρίζονται ούτε από την Τουρκία, ούτε από άλλη χώρα διεθνώς.
Αυτό που απωθούν οι Τούρκοι είναι το γεγονός ότι ο ελληνικός εναέριος χώρος ούτε είναι κάτι που επιβλήθηκε από την Ελλάδα στη διεθνή κοινότητα σιωπηρά, ούτε είναι κάτι που συνέβη τις τελευταίες ημέρες.
Αυτό που λησμονούν οι Τούρκοι είναι ότι ο εθνικός εναέριος χώρος των 10 ναυτικών μιλίων από τις ακτές των ελληνικών νησιών ισχύει από τις 6 Σεπτεμβρίου 1931. Σε Προεδρικό Διάταγμα του 1931 προβλεπόταν ότι «η Ελλάδα, ως κυρίαρχο κράτος, επέλεξε να ασκεί κυριαρχία στον αέρα μέχρι το όριο των 10 ναυτικών μιλίων των χωρικών της υδάτων, όσον αφορά τα ζητήματα αεροπορίας και αστυνομεύσεως αυτής, ενώ στη θάλασσα επέλεξε να ασκεί κυριαρχία μέχρι τα 6 ναυτικών μιλίων», όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά στην ιστοσελίδα του υπουργείου Εξωτερικών.
Η Τουρκία, από το 1931 και για πολλές δεκαετίες αποδεχόταν το εύρος των 10 ν.μ. του ελληνικού εθνικού εναέριου χώρου χωρίς να έχει διαμαρτυρηθεί ή να αμφισβητήσει τον ελληνικό εναέριο χώρο, γεγονός που θεμελιώνει κατά το διεθνές δίκαιο σιωπηρή αποδοχή (silence acceptance, στη γλώσσα της διπλωματίας).
Το σχετικό ελληνικό Προεδρικό Διάταγμα εφαρμόστηκε από το 1931 ομοιόμορφα, χωρίς οποιαδήποτε διαμαρτυρία όσον αφορά στη νομική του βάση.
Μετά την εισβολή στην Κύπρο το καλοκαίρι του 1974, η Τουρκία άρχισε σταδιακά να αμφισβητεί τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας και να ασκεί μια προκλητικά επιθετική πολιτική, θέλοντας ουσιαστικά η Ελλάδα να μειώσει την εναέρια κυριαρχία της στα 6 ναυτικά μίλια, όσα ακριβώς και τα μίλια στη θαλάσσια κυριαρχία.
Αυστηρό μήνυμα Κομισιόν σε Τουρκία για το μπαράζ παραβιάσεων στο Αιγαίο
Για ένα «αυστηρό μήνυμα» που απευθύνει η Κομισιόν προς την Τουρκία σε ό,τι αφορά το θέμα των παραβιάσεων, μιλάει δημοσίευμα της ιστοσελίδας EurActiv υπό τον τίτλο «Η ΕΕ προειδοποιεί την Τουρκία ύστερα από τις 141 παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου σε μια μέρα».
Συγκεκριμένα, σημειώνεται πως σε σχετικό γραπτό ερώτημα της ιστοσελίδας, η εκπρόσωπος της Κομισιόν Maja Kocijancic απάντησε ως εξής: «Η ΕΕ υπογραμμίζει ότι η Τουρκία χρειάζεται να δεσμευτεί απερίφραστα ότι θα τηρήσει τις σχέσεις καλής γειτονίας και καλεί την Τουρκία να αποφεύγει τις εντάσεις και να απέχει από κάθε απειλή ή ενέργεια που στρέφεται εναντίον ενός κράτους-μέλους ή που βλάπτει τις σχέσεις καλής γειτονίας και την ειρηνική επίλυση των διαφορών».
Η ίδια αξιωματούχος τόνισε ότι θα πρέπει επίσης να αποφεύγονται οι αρνητικές δηλώσεις που βλάπτουν τις σχέσεις καλής γειτονίας.
«Επιπλέον, η ΕΕ τονίζει την ανάγκη για σεβασμό της κυριαρχίας των κρατών μελών σε ό,τι αφορά τα χωρικά ύδατα και τον εναέριο χώρο», συμπλήρωσε. «Κατά το περασμένο άτυπο Συμβούλιο των ΥΠΕΞ της 28ης Απριλίου, η Ύπατη Εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφαλείας Federica Mogherini υπενθύμισε ότι οι σχέσεις καλής γειτονίας αποτελούν μία από τις θεμελιώδεις αρχές τις οποίες καλείται να σεβαστεί η Τουρκία ως υποψήφια χώρα», κατέληξε.
Πηγή MIgnatiou
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...