Αμερικανοί πεζοναύτες στη μάχη της Ράκα
Άμαχοι νεκροί σε επιδρομές
Ενισχύεται η εμπλοκή των ΗΠΑ
Οι Ηνωμένες Πολιτείες ανέπτυξαν πρόσθετη στρατιωτική δύναμη 400 ανδρών -ανάμεσά τους μονάδα πεζοναυτών- στη Συρία προς υποστήριξη του αραβο-κουρδικού συνασπισμού που μάχεται για την ανακατάληψη της Ράκα, προπυργίου του Ισλαμικού Κράτος.
Η αποστολή σηματοδοτεί ενισχυμένη εμπλοκή των ΗΠΑ στη Συρία προς επιτάχυνση της επιχείρησης εκδίωξης των τζιχαντιστών από τη Ράκα. Οι Αμερικανοί πεζοναύτες έφθασαν στο συριακό έδαφος τις περασμένες ημέρες. Ειδικές δυνάμεις των ΗΠΑ βρίσκονταν ήδη στη χώρα.
Οι συριακές δυνάμεις αναφέρουν πως κερδίζουν έδαφος και εκτιμούν ότι «σε λίγες εβδομάδες» θα έχουν φθάσει στα περίχωρα της Ράκα.
Την ίδια στιγμή, αεροπορικές επιδρομές προκάλεσαν το θάνατο 23 αμάχων, συμπεριλαμβανομένων οκτώ παιδιών, σε περιοχή κοντά στη Ράκα, σύμφωνα με το εδρεύων στη Βρετανία Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.
Τα αεροσκάφη που εξαπέλυσαν τον βομβαρδισμό πιστεύεται ότι ανήκαν στον διεθνή συνασπισμό υπό την ηγεσία των ΗΠΑ ο οποίος διεξάγει επιχειρήσεις στη Συρία και στο Ιράκ εναντίον των τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους, ανέφερε το Παρατηρητήριο.
Τα μαχητικά έπληξαν το χωριό αλ Μάταμπ, νοτιοανατολικά της Ράκας, κοντά στην Ευφράτη ποταμό, σύμφωνα με την οργάνωση, η οποία επισήμανε ότι πολλές ακόμη αεροπορικές επιδρομές σημειώθηκαν σε περιοχές ανατολικά της πόλης.
Σε διπλωματικό επίπεδο, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Ρεξ Τίλερσον αναμένεται να φιλοξενήσει σύνοδο των μελών του διεθνούς συνασπισμού κατά του Ισλαμικού Κράτους στις 22 Μαρτίου. Υπουργοί Εξωτερικών και υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι 68 χωρών και διεθνών οργανισμών έχουν προσκληθεί στη διήμερη σύνοδο στην Ουάσινγκτον, βάσει ανακοίνωσης του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.
Ως προς τη μάχη ανακατάληψης της Ράκα, μέχρι στιγμής οι Αμερικανοί στρατιώτες περιορίζονταν να προσφέρουν συμβουλές στις δυνάμεις που μάχονται κατά του Ισλαμικού Κράτους, κυρίως του αραβο-κουρδικού συνασπισμού των Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων (FDS).
Πλέον οι δυνάμεις με πυροβόλα όπλα θα τους επιτρέψουν να υποστηρίζουν άμεσα την επιχείρηση των FDS, ανοίγοντας τον δρόμο για την τελική επίθεση, σύμφωνα με τους Αμερικανούς αξιωματικούς.
Οι ΗΠΑ ενίσχυσαν πρόσφατα και την παρουσία τους κοντά στη Μανμπίτζ, στη βόρεια Συρία. Εκεί ανέπτυξαν τεθωρακισμένα οχήματα Strykers, τα οποία φέρουν αμερικανικές σημαίες, για να αποτρέψουν τις συγκρούσεις μεταξύ των διάφορων ένοπλων οργανώσεων που βρίσκονται στην περιοχή.
Η κυβέρνηση του Ντόναλντ Τραμπ εξετάζει σχέδιο κατά του Ισλαμικού Κράτους, το οποίο σύμφωνα με τον αμερικανικό Τύπο προβλέπει την αποστολή του αμερικανικού πυροβολικού, αλλά και επιπλέον ειδικών δυνάμεων όπως και επιθετικών ελικοπτέρων.
Εν τω μεταξύ, ο ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ για τη Συρία Στάφαν ντε Μιστούρα ανακοίνωσε ότι η συριακή κυβέρνηση και οι ομάδες της αντιπολίτευσης συμφώνησαν να συναντηθούν εκ νέου στις 23 Μαρτίου στη Γενεύη για να συνεχίσουν τις ειρηνευτικές συνομιλίες.
Οι τελευταίες συνομιλίες μεταξύ των δύο πλευρών υπό την αιγίδα του ΟΗΕ ολοκληρώθηκαν στις 4 Μαρτίου με την αποδοχή από τις αντιμαχόμενες πλευρές «μιας ξεκάθαρης ατζέντας», που αφορά μεταξύ άλλων τη διακυβέρνηση της χώρας και την καταπολέμηση της τρομοκρατίας.
Συρία: Κατά 20 χρόνια έχει μειωθεί το προσδόκιμο ζωής από το 2011
Από την έναρξη του πολέμου στη Συρία, το 2011, το προσδόκιμο ζωής στη χώρα έχει μειωθεί κατά 20 χρόνια. 13,5 εκατομμύρια άνθρωποι χρήζουν ανθρωπιστικής βοήθειας, ενώ 6,3 εκατομμύρια έχουν εκτοπιστεί στο εσωτερικό της χώρας.
Εκατοντάδες χιλιάδες έχουν επιχειρήσει επικίνδυνα θαλάσσια ταξίδια, αναζητώντας καταφύγιο. Σχεδόν 3 εκατομμύρια παιδιά κάτω των 5 ετών, έχουν μεγαλώσει ζώντας μόνο τον πόλεμο.
Η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ απευθύνει έκκληση προς την διεθνή κοινότητα να πολλαπλασιάσει τη στήριξή της προς τους Σύρους.
«Ο πόλεμος της Συρίας δεν έχει να κάνει με αριθμούς, αλλά με ανθρώπους. Πρόκειται για μια συλλογική αποτυχία».
«Η Συρία βρίσκεται σε πολύ κρίσιμο σημείο» δήλωσε σε σχετική ανακοίνωση ο Φίλιππο Γκράντι, ύπατος αρμοστής του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες. «Αν δεν ληφθούν δραστικά μέτρα για να στηριχθεί η ειρήνη και η ασφάλεια στη Συρία, η κατάσταση θα επιδεινωθεί».
Στη Συρία, 13,5 εκατομμύρια άνθρωποι χρήζουν ανθρωπιστικής βοήθειας, ενώ 6,3 εκατομμύρια έχουν εκτοπιστεί στο εσωτερικό της χώρας. Εκατοντάδες χιλιάδες έχουν επιχειρήσει επικίνδυνα θαλάσσια ταξίδια, αναζητώντας καταφύγιο.
Σχεδόν 3 εκατομμύρια παιδιά από τη Συρία, κάτω των 5 ετών, έχουν μεγαλώσει ζώντας μόνο τον πόλεμο. Περίπου 4,9 εκατομμύρια -γυναίκες και παιδιά στην πλειονότητά τους- είναι πρόσφυγες σε γειτονικές χώρες, με αποτέλεσμα οι χώρες υποδοχής να βρίσκονται υπό τεράστια πίεση, καθώς επωμίζονται τις κοινωνικές, οικονομικές και πολιτικές συνέπειες της φιλοξενίας αυτής, εξηγεί η Ύπατη Αρμοστεία.
«Σε τελική ανάλυση, ο πόλεμος της Συρίας δεν έχει να κάνει με αριθμούς, αλλά με ανθρώπους», πρόσθεσε ο κ. Γκράντι. «Οικογένειες έχουν διαλυθεί, αθώοι άμαχοι έχουν σκοτωθεί, σπίτια έχουν γκρεμιστεί, επιχειρήσεις και νοικοκυριά έχουν καταστραφεί. Πρόκειται για μια συλλογική αποτυχία».
Ενίσχυση της Ύπατης Αρμοστείας προς τους πληγέντες
Το 2016, η Ύπατη Αρμοστεία προμήθευσε βασικά είδη για τον χειμώνα σε πάνω από ένα εκατομμύριο Σύρους. Την περασμένη χρονιά, πάνω από τέσσερα εκατομμύρια άνθρωποι, μέσα στη Συρία, έλαβαν είδη πρώτης ανάγκης, όπως τρόφιμα, φάρμακα, κουβέρτες και είδη κουζίνας. Πάνω από δυο εκατομμύρια έχουν επωφεληθεί από το δίκτυο κοινοτικών κέντρων της ΥΑ στη Συρία, όπου παρέχονται διάφορες υπηρεσίες, όπως, μεταξύ άλλων, προστασία, εκπαίδευση και υγειονομική περίθαλψη για τα παιδιά.
Στην ευρύτερη περιοχή, πάνω από τρία εκατομμύρια εκτοπισμένοι Σύροι και πρόσφυγες έλαβαν βοήθεια, προκειμένου να μπορέσουν να επιβιώσουν κατά τη διάρκεια του παγερού χειμώνα. Η Ύπατη Αρμοστεία και οι εταίροι της έχουν βοηθήσει σχεδόν πέντε εκατομμύρια Σύρους πρόσφυγες, καθώς και όσους τους φιλοξενούν. Η βοήθεια αυτή περιλαμβάνει μέτρα προστασίας και αρωγής, όπως η παροχή εκπαίδευσης, υγειονομικής περίθαλψης και στέγασης, στις πέντε βασικότερες χώρες υποδοχής προσφύγων στην περιοχή.
Η χρηματοδότηση δεν επαρκεί
Ενώ οι ευάλωτες περιπτώσεις αυξάνονται με τον καιρό, η χρηματοδότηση δυστυχώς υπολείπεται και δεν καλύπτει τις ανάγκες, επισημαίνει ο οργανισμός. Η Διάσκεψη που θα πραγματοποιηθεί στις Βρυξέλλες, στις αρχές Απριλίου, θα αξιολογήσει την κατάσταση ως προς το μέλλον της χώρας, όπως επίσης και τις ανάγκες σε ανθρωπιστική χρηματοδότηση.
Τα Ηνωμένα Έθνη ζητούν φέτος 8 δισεκατομμύρια δολάρια, προκειμένου να καλυφθούν οι ανάγκες των Σύρων που βρίσκονται μέσα στη χώρα, αλλά και στην εξορία. Η έκκληση αυτή ακολουθεί τις σημαντικές δεσμεύσεις που έγιναν στη Διάσκεψη του Λονδίνου του 2016, ιδίως σε θέματα εκπαίδευσης και βιοπορισμού, και είναι ζωτικής σημασίας να διατηρηθούν οι προσπάθειες αυτές, υπογραμμίζει η Ύπατη Αρμοστεία.
«Καλούμε τους δωρητές να διατηρήσουν μια επαρκή και ευέλικτη χρηματοδότηση, που θα μας δίνει τη δυνατότητα να ανταποκρινόμαστε στις τεράστιες ανάγκες»είπε ο κ. Γκράντι. «Η χρηματοδότηση δεν θα βάλει τέλος στις κακουχίες. Αλλά είναι τουλάχιστον κάτι που μπορούμε να κάνουμε, ενόσω αυξάνεται η φτώχεια και η δυστυχία. Οι πόροι που έχουμε τώρα στη διάθεσή μας απλά δεν φτάνουν ούτε στο ελάχιστο να καλύψουν όλες τις ανάγκες».
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...