Η "καυτή πατάτα" στον Τσίπρα
Γράφει ο Σταύρος Λυγερός
Η επίσπευση της ημερομηνίας έναρξης των ψηφοφοριών για την εκλογή προέδρου
Δημοκρατίας μπορεί να μην απαντά στο ερώτημα εάν θα στηθούν κάλπες, αλλά οπωσδήποτε
ξεκαθαρίζει το τοπίο.
Η κυβέρνηση Σαμαρά είχε αποφασίσει να δρομολογήσει τη σχετική
διαδικασία προς τα τέλη Ιανουαρίου. Υποχρεώθηκε, όμως, να αλλάξει σχεδιασμό,
λόγω του αδιεξόδου στη διαπραγμάτευση που επιβεβαιώθηκε στη συνεδρίαση του
Eurogroup τη Δευτέρα.
Όπως είναι γνωστό, η Τρόικα έχει θέσει συγκεκριμένους όρους για να ολοκληρωθεί η τρέχουσα αξιολόγηση. Και χωρίς την ολοκλήρωσή της το ευρωπαϊκό ιερατείο αρνείται να δρομολογήσει τη μετάβαση της Ελλάδας από το καθεστώς του Μνημονίου στο καθεστώς της προληπτικής πιστωτικής γραμμής, το οποίο ουσιαστικά συνιστά μία πιο χαλαρή εκδοχή μνημονίου.
Η κυβέρνηση Σαμαρά έχει ήδη αποδεχθεί τις περισσότερες από τις απαιτήσεις της Τρόικας. Αρνήθηκε, όμως, να συμφωνήσει και να φέρει προς ψήφιση τα πιο επώδυνα μέτρα. Έχει επίγνωση ότι θα τροφοδοτούσαν αντιδράσεις και θα δυσκόλευαν πολύ την προσπάθεια να συγκεντρωθούν οι αναγκαίες 180 βουλευτικές ψήφοι και να παρακαμφθεί ο σκόπελος των πρόωρων εκλογών.
Έτσι φθάσαμε στη συζήτηση για παράταση του Μνημονίου. Το ευρωπαϊκό ιερατείο πρότεινε το Μνημόνιο να παραταθεί τουλάχιστον για ένα εξάμηνο, ενώ η κυβέρνηση Σαμαρά μόνο για ένα μήνα. Ο συμβιβασμός που προέκυψε είναι η παράταση για ένα δίμηνο, υπό την προϋπόθεση, όμως, ότι θα ξεκαθάριζε άμεσα το πολιτικό τοπίο, το εάν δηλαδή θα στηθούν ή όχι κάλπες λόγω της προεδρικής εκλογής.
Αυτή ακριβώς η απαίτηση του ευρωπαϊκού ιερατείου για άρση της λεγόμενης πολιτικής αβεβαιότητας είναι που οδήγησε στην επίσπευση της ημερομηνίας έναρξης της διαδικασίας εκλογής προέδρου Δημοκρατίας. Μέχρι τις 29 Δεκεμβρίου, όταν θα διεξαχθεί η τελευταία και κρίσιμη ψηφοφορία, οι διαπραγματεύσεις με την Τρόικα ουσιαστικά παγώνουν.
Η επιλογή του Σταύρου Δήμα ως υποψηφίου της συμπολίτευσης για το ανώτατο πολιτειακό αξίωμα έχει στόχο όχι τόσο να προσελκύσει βουλευτικές ψήφους όσο να αμβλύνει τις όποιες αντιρρήσεις ενδέχεται να προβληθούν από ανεξάρτητους βουλευτές και από βουλευτές της ΔΗΜΑΡ και των Ανεξαρτήτων Ελλήνων που ενδέχεται να μην τηρήσουν τη γραμμή των κομμάτων τους.
Η προσωπικότητα του Σταύρου Δήμα χαρακτηρίζεται από ηπιότητα και δεν έχει ιδεολογικοπολιτικές γωνίες, οι οποίες θα μπορούσαν να εγείρουν εμπόδια. Έτσι όπως έχουν εξελιχθεί τα πράγματα, άλλωστε, το εάν ένας βουλευτής θα ψηφίσει ή όχι για την εκλογή Προέδρου Δημοκρατίας ελάχιστα εξαρτάται από την προσωπικότητα του υποψηφίου. Το κριτήριο είναι εδώ και πολύ καιρό η αποτροπή ή αντιθέτως η πρόκληση πρόωρων εκλογών.
Εάν η συμπολίτευση καταφέρει να συγκεντρώσει τις αναγκαίες 180 βουλευτικές ψήφους, θα μπορέσει να συνεχίσει τον βίο της και να εφαρμόσει χωρίς τον πέλεκυ των πρόωρων εκλογών τα όσα επώδυνα μέτρα απαιτούν οι δανειστές. Εάν δεν τα καταφέρει θα προκηρυχθούν αμέσως εκλογές, οι οποίες θα διεξαχθούν στις αρχές Φεβρουαρίου.
Εάν κρίνουμε από τις δημοσκοπήσεις, οι κάλπες θα αναδείξουν κυβέρνηση με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ, η οποία και θα κληρονομήσει το πρόβλημα των σχέσεων με τους δανειστές. Με άλλα λόγια, οι Σαμαράς και Βενιζέλος ή θα ξεπεράσουν τον σκόπελο των πρόωρων εκλογών ή θα αφήσουν την "καυτή πατάτα" στον Τσίπρα. Δεν είναι και κακή λύση εάν σκεφθεί κανείς σε πόσο δύσκολη θέση είχαν περιέλθει λόγω της ανελαστικότητας των δανειστών.
Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
Τι έλεγε ο Τσίπρας για τον Δήμα το 2008
ΑπάντησηΔιαγραφήΕνδιαφέρον παρουσιάζει μετά την ανακοίνωση της υποψηφιότητας του Σταύρου Δήμα για την Προεδρία της Δημοκρατίας, μια συνέντευξη που είχε παραχωρήσει τον Απρίλιο του 2008 στο περιοδικό.... theschooligans ο Αλέξης Τσίπρας.
Ακολουθεί το απόσπαμα της συνέντευξης:
Από τους Έλληνες πολιτικούς υπάρχει κάποιος που θαυμάζεις;
Ο Μπελογιάννης.
Από τους εν ζωή;
(παύση) …Από τους εν ζωή είναι δύσκολο να επιλέξω. Νομίζω αν επέλεγα κάποιον, θα αδικούσα κάποιους άλλους.
Ε, και τι πειράζει; Θα παρεξηγηθούν; Πες μας απλά δυο-τρεις που εκτιμάς, ακόμα κι αν διαφωνείς μαζί τους. Υπάρχουν, ας πούμε, τέτοιοι στη Νέα Δημοκρατία;
Αυτές, ξέρετε, είναι ερωτήσεις-παγίδες…Αν σας πω, για παράδειγμα, ότι εκτιμώ τον Δήμα ή τον Παλαιοκρασσά, μπορεί κάπου μετά να δω τίτλο «Ο Τσίπρας εκτιμάει τον Παλαιοκρασσά». (γέλια)
Εμείς πάντως δε θα το βάλουμε! Όντως τους εκτιμάς;
Ναι, βέβαια.
ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΕΝΑΣ ΕΝΤΙΜΟΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΣ, ΕΝΑΣ ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΜΕ ΑΥΤΟΣΕΒΑΣΜΟ
ΑπάντησηΔιαγραφήΣΤΗΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΖΩΗ ΜΑΣ.
Γράφει ο Ν Βράχος
Όταν ΟΛΟΙ σκοτώνονταν για την πολυθρόνα, αυτός παραιτήθηκε να σωθεί η Ελλάδα μας.
Ποιος άλλος έχει δώσει τέτοιο δείγμα γραφής;
*Το πόσο διαφέρει από τους ‘’εραστές της πολυθρόνας’’, ίσως είναι και ένας από τους λόγους που πρέπει να κυβερνήσει αυτόν τον τόπο και να διορθώσει πολλές ‘’αμαρτίες γενεών’’ !
*Ίσως οι ξένοι, γνωρίζουν και αντιλαμβάνονται εκείνα τα στοιχεία που τον διακρίνουν από τους άλλους, και διαρκώς είναι προσκεκλημένος από όλο τον κόσμο του πνεύματος και της πολιτικής, ενώ οι κομματικές μας υστεροβουλίες δεν μας ‘’επιτρέπουν’’ να τιμήσουμε και εμείς, τον άνθρωπο και πολιτικό, που τιμά ΟΛΟΣ ο κόσμος!
*Η σημερινή συμπεριφορά των ‘’εραστών της εξουσίας’’ αποδεικνύει περίτρανα πως η άθλια οικονομική μας κατάσταση, είναι μέρος της διαπλοκής, της ψηφοθηρίας του πελατειακού κράτους.
*Σήμερα, περισσότερο και καλλίτερα από κάθε άλλη φορά φαίνεται και αποδεικνύεται η ΑΠΟΥΣΙΑ της Δικαιοσύνης, που δεν λειτούργησε με γνώμονα το εθνικό συμφέρον, αλλά την ιδιοτέλεια πολλών και ΕΠΩΝΥΜΩΝ μελών της.
Μήπως και σήμερα ακούσαμε κάποια μέτρα για την αποκατάσταση του πληγέντος πολλαπλώς κύρους της?
‘Ακρα , της πολιτικής ιδιοτέλειας και διαπλοκής, σιωπή….
ΥΓ.
Ο Γιώργος Παπανδρέου, παρακολουθεί τις εξελίξεις με γνώμονα ΠΑΝΤΑ το εθνικό συμφέρον και θα παρέμβει τότε και μόνο που ΚΑΝΕΙΣ πια δεν θα τολμήσει να ισχυρισθεί , ότι ‘’ΑΚΟΜΗ ΓΙΑ ΟΛΑ ΦΤΑΙΕΙ’’.
Η πολιτική τους ‘’ζωή’’ τελειώνει σύντομα, αφού στο αδιέξοδο που οδήγησαν την Ελλάδα, μόνο ο Γιώργος Παπανδρέου μπορεί και ΠΑΛΙ να την σώσει.