Προχωρούν 12 ΣΔΙΤ. Έρχονται νέες "Κερατέες";
Του Δημήτρη Δελεβέγκου
Πακέτο συνολικά 12 έργων ΣΔΙΤ -από τα οποία δύο σε Κέρκυρα και Ήπειρο είναι καινούργια- στον κλάδο διαχείρισης απορριμμάτων προωθεί σε όλη την Ελλάδα η κυβέρνηση. Τα χρονοδιαγράμματα είναι ασφυκτικά, καθώς η χώρα, για μία ακόμη φορά, απειλείται με την επιβολή ημερήσιου προστίμου άνω των 70 χιλιάδων ευρώ, έως ότου κλείσει ή αποκαταστήσει τις περίπου 400 ανεξέλεγκτες χωματερές σε όλη την Ελλάδα.
Ωστόσο, πολλά από τα συγκεκριμένα έργα αναμένεται να βρεθούν αντιμέτωπα με σφοδρές αντιδράσεις των τοπικών κοινωνιών, όπου αυτά πραγματοποιούνται.
Ήδη, στην Αττική, σε Γραμματικό, Φυλή, Κερατέα και Άνω Λιόσια, όπου δρομολογούνται τέσσερις μονάδες που θα επεξεργάζονται (για χρονικό διάστημα έως 27 έτη) περίπου 1,3 τόνους σύμμεικτων αστικών στερεών αποβλήτων, ανά έτος, οι αντιδράσεις είναι οξύτατες.
Οι κάτοικοι της Κερατέας, τέλη Ιανουαρίου, κατέθεσαν αίτηση αναστολής των δημοπρατήσεων των τεσσάρων έργων. Όπως υποστηρίζουν, τα συγκεκριμένα έργα θα προκαλέσουν μη αναστρέψιμες περιβαλλοντικές επιπτώσεις και θα οδηγήσουν στην ιδιωτικοποίηση θέσεων εργασίας στην καθαριότητα.
Όλα αυτά, βέβαια, τη στιγμή που αντίστοιχες μονάδες επεξεργασίας λειτουργούν, εδώ και πολλά χρόνια, «στην καρδιά» πολυάριθμων ευρωπαϊκών πρωτευουσών.
Σε επιχειρησιακό επίπεδο, πάντως, τα τέσσερα projects της Αττικής, συνολικής συμβατικής αξίας (συμπεριλαμβανομένης της λειτουργίας), 1-1,5 δισ. ευρώ βρίσκονται στο στάδιο της προεπιλογής των υποψηφίων.
Στόχος είναι τα τέσσερα έργα να συμβασιοποιηθούν, μέχρι το τέλος της χρονιάς, ώστε να ξεκινήσει άμεσα η κατασκευή τους. Την υλοποίηση των τεσσάρων μονάδων διεκδικούν όλες οι μεγάλες κατασκευαστικές εταιρείες, οι όμιλοι Ελλάκτωρ, J&P Άβαξ, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, ΜΕΤΚΑ, Archirodon, Intrakat, αλλά και μικρότερες εταιρείες, όπως η Τοξότης.
Στην υπόλοιπη Ελλάδα
Χθες, η Διυπουργική Επιτροπή ΣΔΙΤ ενέκρινε δύο νέα έργα στην Κέρκυρα και την Ήπειρο, των οποίων ο διαγωνισμός αναμένεται να ξεκινήσει μέσα στον Απρίλιο. Η μονάδα της Κέρκυρας θα διαχειρίζεται, ετησίως, περίπου 87 χιλ. τόνους, όσο, δηλαδή, το σύνολο των παραγόμενων απορριμμάτων του νησιού.
Ταυτόχρονα, οι εγκαταστάσεις της Ηπείρου θα επεξεργάζονται το σύνολο των απορριμμάτων της περιφέρειας Ηπείρου, ήτοι περίπου150 χιλ. τόνους.
Τα δύο νέα έργα, προϋπολογισμού 210 εκατ. ευρώ, προστίθενται στα 10 projects που βρίσκονται σε εξέλιξη, ανεβάζοντας το συνολικό προϋπολογισμό στα 1,2 δισ. ευρώ.
Οι αντιδράσεις είναι παρούσες και στα δύο αυτά έργα: στην Ήπειρο οι αντιδρώντες διαφωνούν με την «παράδοση της διαχείρισης των απορριμμάτων στο ιδιωτικό κεφάλαιο, εγκυμονώντας κινδύνους για το περιβάλλον, την οικονομική επιβάρυνση των πολιτών και τις εργασιακές σχέσεις».
Αλλά και η Κέρκυρα έχει «σημαδευτεί» στο παρελθόν από σοβαρά επεισόδια κατοίκων που αντιτίθεται με την χωροθέτηση στην Λευκίμη μονάδας επεξεργασίας απορριμμάτων.
Το πιο προχωρημένο έργο βρίσκεται στη Δυτική Μακεδονία, με την επιλογή του προσωρινού αναδόχου να βρίσκεται σε εξέλιξη.
Στην Πελοπόννησο, ολοκληρώνεται η διαδικασία ανταγωνιστικού διαλόγου, στις Σέρρες ξεκινά, μέσα στον Μάρτιο, ο ανταγωνιστικός διάλογος, ενώ, σε εξέλιξη βρίσκεται ο ανταγωνιστικός διάλογος σε Ηλεία και Αιτωλοακαρνανία.
Πηγή: Κεφάλαιο
Labels
Ελλάδα
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...