Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Το μισό ΠΑΣΟΚ δεν θέλει τον Παπανδρέου, ενώ οι δημοσκοπήσεις καταστρέφουν το ΠΑΣΟΚ


Στη δημοσκόπηση της «MRB» που δημοσιεύει η «Real News», οι απαντήσεις που δίνουν οι πολίτες στο ερώτημα περί της πρωθυπουργικής καταλληλότητας, και η χαρτογράφηση της δεξαμενής του Γιώργου Παπανδρέου και του Αντώνη Σαμαρά, είναι αρκούντως αποκαλυπτικές των τάσεων που διαμορφώνονται στην κοινωνία, και φυσικά στο εσωτερικό των δυο παραδοσιακών κομμάτων εξουσίας.

Πιο συγκεκριμένα λοιπόν, στο ερώτημα όπου ο «κανένας» συνεχίζει, όπως συμβαίνει με συνέπεια τα τελευταία χρόνια, να συγκεντρώνει το μεγαλύτερο ποσοστό προτιμήσεων, με 54,1%, ο Αντώνης Σαμαράς έχει 23,1% και ο Γιώργος Παπανδρέου 19,1%.

Το ενδιαφέρον του ευρήματος βρίσκεται στο ποιοι προτιμούν τους δυο πολιτικούς αρχηγούς, οι οποίοι εκ των πραγμάτων, στο δικομματικό σύστημα που επικρατεί στην Ελλάδα, είναι και εκείνοι που διεκδικούν την πρωθυπουργία.

Έτσι, τον Αρχηγό της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης επιλέγει το 61,4% των ψηφοφόρων της Νέας Δημοκρατίας, που σημαίνει ότι ο Αντώνης Σαμαράς καταφέρνει να συσπειρώσει ένα μεγάλο μέρος της εκλογικής βάσης της ΝΔ. Αντιθέτως, τον Γιώργο Παπανδρέου τον επιλέγει το 44,1% των ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ, δηλαδή περισσότεροι από τους μισούς οπαδούς του κυβερνώντος κόμματος αποτιμούν αρνητικά και δεν εμπιστεύονται τις πολιτικές και διαχειριστικές ικανότητες του σημερινού Πρωθυπουργού.

Άξια επισήμανσης είναι και η επιμέρους ανάλυση της ψήφου στον «κανένα». Τον επιλέγει το 81,3% των ψηφοφόρων της Αριστεράς, κάτι απολύτως αναμενόμενο από τη στιγμή που η εκλογική ψυχολογία της συγκεκριμένης ιδεολογικής δεξαμενής έχει την τάση να εκφράζεται μέσω της διαμαρτυρίας και της άρνησης, αντί για την επιλογή «συνδιαχείρισης» της εξουσίας.

Ταυτόχρονα όμως, τον «κανένα» επιλέγει και ένα σημαντικό μέρος της εκλογικής βάσης του ΠΑΣΟΚ και της Νέας Δημοκρατίας. Πρόκειται για το 47,8% εκείνων που απαντούν στην έρευνα ότι στις προσεχείς εκλογές θα ψηφίσουν ΠΑΣΟΚ, και για το 34% όσων στηρίζουν τη Νέα Δημοκρατία.

Η δημοσκόπηση της «Κάπα Research», την οποία δημοσιεύει σήμερα το «Βήμα της Κυριακής», περιλαμβάνει ένα εξαιρετικά ενδιαφέρον εύρημα, το οποίο σχετίζεται με την «ψήφο ψυχολογίας», όπως ονομάζεται στην επιστήμη της πολιτικής επικοινωνίας η αποτίμηση της εκλογικής συμπεριφοράς μιας κοινωνίας, από την ίδια την κοινωνία, όταν τα δείγματα γραφής της νέας Κυβέρνησης προσφέρουν επαρκές ποσοτικό και ποιοτικό συμπέρασμα.

Σύμφωνα λοιπόν με τα ευρήματα της «Κάπα Research», το 61,8% των πολιτών θεωρεί ότι η εκλογική νίκη του ΠΑΣΟΚ το 2009, ήταν μια αρνητική εξέλιξη για τη χώρα, έναντι μόλις 33,5%, που την αποτιμά ως θετική.

Μόλις δυο χρόνια μετά τις προηγούμενες εκλογές, δηλαδή ουσιαστικά στο μέσο της κυβερνητικής θητείας, η φθορά του ΠΑΣΟΚ είναι πρωτόγνωρη και βαθιά, και κατά τα φαινόμενα μη αναστρέψιμη.

Η πλειοψηφία των πολιτών κρίνει ότι η έλευση του Γιώργου Παπανδρέου στην εξουσία, με την υπόσχεση περί χρημάτων που… υπήρξαν, αλλά τελικά… δεν βρέθηκαν, δεν προσέφερε κάτι το ουσιαστικό στη χώρα, και μάλιστα σε μια συγκυρία κατά την οποία η διεθνής οικονομική κρίση αρχικά χτυπούσε την πόρτα μας, για να την… σπάσει τελικά, και να θρονιαστεί στο σαλόνι της ελληνικής κοινωνίας.

Τουναντίον, η διετής κυβερνητική θητεία του ΠΑΣΟΚ, αποτιμάται από την πλειοψηφία των πολιτών ως παράμετρος που συσσώρευσε προβλήματα, και επιβάρυνε την ήδη αρνητική οικονομική κατάσταση της χώρας.

Μια δημοσκοπική διαπίστωση, η οποία προδιαγράφει την εκκωφαντική καταδίκη του σημερινού κυβερνώντος κόμματος στις επόμενες εκλογές.

Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]