Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

New York Times: Η Ελλάδα πουλάει γραμμάτια, αλλά οι προοπτικές είναι δυσοίωνες

  • Η Ελλάδα πούλησε εύκολα ένα πακέτο τρίμηνων τίτλων την Τρίτη, και με χαμηλότερο επιτόκιο από ό, τι πολλοί είχαν προβλέψει. Όμως, επιδεινώθηκαν οι προβλέψεις ότι η χώρα θα μπορούσε να καλύψει την χρηματοπιστωτική τρύπα χωρίς ενισχύσεις από την Ευρωπαϊκή Ένωση και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο

Ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημόσιου Χρέους αναφέρει σε ανακοίνωσή του ότι πούλησε 1.95 δισ. ευρώ (2,6 δισεκατομμυρίων δολαρίων), των 13-εβδομάδων έντοκων γραμμάτιων του δημοσίου. Ανέφερε ότι η ζήτηση για τα γραμμάτια υπερέβη την προσφορά 4,6 φορές, δείχνοντας υγιή ζήτηση.
Ενώ το επιτόκιο του 3,65 τοις εκατό που καταβάλλει η κυβέρνηση είναι σχεδόν μία ολόκληρη εκατοστιαία μονάδα κάτω από ότι οι πιο απαισιόδοξοι αναλυτές είχαν προβλέψει, είναι περισσότερο από το διπλάσιο του 1,67 τοις εκατό που κατέβαλε στις 19 Ιανουαρίου σε μια παρόμοια δημοπρασία.
Την περασμένη εβδομάδα, ο οργανισμός του χρέους, πούλησε γραμμάτια 52-εβδομάδων με 4,85 τοις εκατό και γραμμάτια 26-εβδομάδων με 4,55 τοις εκατό.
Η Ελλάδα έχει το υψηλότερο κόστος δανεισμού στη ευρωζώνη των 16. Η εμπιστοσύνη της αγοράς κλονίστηκε το περασμένο φθινόπωρο, όταν η νέα σοσιαλιστική κυβέρνηση του πρωθυπουργού Γιώργου Α. Παπανδρέου ανακοίνωσε ότι ο προκάτοχός της είχε υποτιμήσει κατά πολύ το μέγεθος των οικονομικών προβλημάτων της.
Ενώ υπάρχει μικρή αμφιβολία στις αγορές ότι η Ελλάδα είναι σε θέση να τραβήξει χρήματα από την πώληση βραχυπρόθεσμου τίτλων, οι επενδυτές δεν έχουν πειστεί ότι η κυβέρνηση μπορεί να αντλήσει τα περίπου 10 δισ. ευρώ που χρειάζεται μέχρι το τέλος του Μαΐου.
Έλληνες αξιωματούχοι πρόκειται να συναντηθούν την Τετάρτη με την Ευρωπαϊκή Ένωση και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο για να συζητήσουν πτυχές της προτεινόμενης δέσμης μέτρων ενίσχυσης της μέχρι το ύψος των 45 δισεκατομμύριων ευρώ.
Αντανακλώντας την αβεβαιότητα που υπάρχει, οι αποδόσεις των δεκαετών ελληνικών ομολόγων αυξήθηκε δεκαοκτώ εκατοστά φτάνοντας στο 7,85 τοις εκατό, και τα spread αυξήθηκαν στα επίπεδα ρεκόρ των 4,76 ποσοστιαίων μονάδων. Η διαφορά αυτή αντανακλά την επιβάρυνση του επιτοκίου που ζητούν οι επενδυτές προκειμένου να αναλάβουν το ρίσκο του ελληνικό χρέος.
Υπογραμμίζοντας τους κινδύνους στους αγοραστές ομολόγων, η Στατιστική Υπηρεσία στην Αθήνα, ανακοίνωσε ότι το ποσοστό ανεργίας αυξήθηκε τον Ιανουάριο σε 11,3 τοις εκατό, από το 10,2 τοις εκατό το Δεκέμβριο.
Οι οικονομολόγοι φοβούνται ότι τα μέτρα λιτότητας της κυβέρνησης θα μπορούσαν να οδηγήσει σε ένα φαύλο κύκλο της απώλειας θέσεων εργασίας και των χαμηλών φορολογικών εσόδων, την περαιτέρω μείωση του χώρου που απαιτείται για ελιγμούς.
Πηγή



Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]