Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

«Καμπανάκι κινδύνου» για την Άγκυρα η οριοθέτηση ΑΟΖ Ελλάδας - Ιταλίας



Έντονες ανησυχίες προκαλεί στην Τουρκία η συμφωνία για την οριοθέτηση της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης μεταξύ Ελλάδας και Ιταλίας στο Ιόνιο Πέλαγος με τους πρωτεργάτες του δόγματος της Γαλάζιας Πατρίδας και του τουρκο-λιβυκού μνημονίου να κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου στην Αγκυρα και να προειδοποιούν για επαγρύπνηση, ώστε η Ελλάδα να μην υπογράψει ανάλογη συμφωνία με την Αίγυπτο.

Ο «πατέρας» του τουρκο-λιβυκού συμφώνου, Τζιχάτ Γιαϊτζί, ο οποίος πρόσφατα αποπέμφθηκε από το πολεμικό ναυτικό της Τουρκίας, κατόπιν εντολής Ερντογάν με αφορμή την υποβόσκουσα αντιπαλότητα με τον υπουργό Αμύνης, Χουλουσί Ακάρ, δηλώνει στην ευρείας κυκλοφορίας ενημερωτική ιστοσελίδα «Χαμπέρ Τουρκ» ότι καταρχάς η συμφωνία μεταξύ Ελλάδας-Ιταλίας δεν επηρεάζει την Τουρκία, αλλά πλήττει τα συμφέροντα της Λιβύης και της Αλβανίας τις οποίες μάλιστα καλεί να την καταγγείλουν.

«Με αυτή τη συμφωνία, η Ελλάδα δέχτηκε ότι τα νησιά δεν έχουν τα ίδια κυριαρχικά δικαιώματα που έχει και η ηπειρωτική χώρα», σχολιάζει ο Τούρκος αντιναύαρχος.

«Ο πρώην υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς, επέκρινε την κυβέρνηση και τη συμφωνία, που υπεγράφη με την Ιταλία, καθώς είναι πολύ πίσω από τη συμφωνία που διαπραγματεύτηκε η προηγούμενη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ.

Στη συμφωνία του 1977 για οριοθέτηση υφαλοκρηπίδας, τα Διαπόντια Νησιά (σ.σ. σύμπλεγμα 11 νησιών βόρεια της Κέρκυρας, το δυτικότερο σημείο της ελληνικής επικράτειας) είχαν περισσότερα κυριαρχικά δικαιώματα ειδικά στο βορρά.

Νομίζω ότι οι αρμόδιοι θεσμοί του κράτους μας θα το χρησιμοποιήσουν πολύ καλά», δήλωσε.


Η Τουρκία σαμποτάρισε τη συμφωνία Ελλάδας-Αλβανίας

Ο Τζιχάτ Γιαϊτζί παραδέχεται για πρώτη φορά εκ μέρους Τουρκίας ότι η συμφωνία της Ελλάδας με την Αλβανία για την οριοθέτηση ΑΟΖ χάλασε λόγω Άγκυρας.

«Το 2009 υπεγράφη συμφωνία αποκλειστικής οικονομικής ζώνης μεταξύ Ελλάδας και Αλβανίας. Η συμφωνία προέβλεπε παραχώρηση ίσων κυριαρχικών δικαιωμάτων στα νησιά της Αδριατικής με την ηπειρωτική χώρα της Αλβανίας. Η Ελλάδα χρησιμοποίησε την κατάσταση κατά το δοκούν. Τότε στείλαμε έκθεση που ετοιμάσαμε για το θέμα αυτό στην Αλβανία και τους προειδοποιήσαμε. «Εξαπατάστε». Αν και η συμφωνία υπογράφηκε, η Αλβανία αντιτάχθηκε στην Ελλάδα και είπε: ‘Είναι άδικο τα νησιά σας και η επικράτειά μου να έχουν τα ίδια δικαιώματα’. Η συμφωνία ακυρώθηκε», ανέφερε ο Τζιχάτ Γιαϊτζί.

«Το Καστελόριζο δεν φαίνεται στο χάρτη και ζητά… υφαλοκρηπίδα»

«Η Ελλάδα ζητά διαρκώς στα νησιά να αναγνωρίζονται ισότιμες θαλάσσιες δικαιοδοσίες όπως κι η ηπειρωτική χώρα, αλλά δεν μπορούσε να πείσει ούτε την Αλβανία ούτε την Ιταλία σε αυτήν τη συμφωνία αυτή την εβδομάδα», υποστήριξε ο Τούρκος αντιναύαρχος, που σημειώνει ότι η Αθήνα χρησιμοποιεί το ίδιο επιχείρημα και εναντίον της Τουρκίας στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο.

«Παρόλο που δεν είναι καν δυνατό να δει κάποιος το Καστελόριζο στο χάρτη, θέλει να έχει υφαλοκρηπίδα στην ανατολική Μεσόγειο αγνοώντας τις ακτές της μεγάλης Ανατολίας. Πίσω από αυτό το θράσος βρίσκεται η επιθετική δραστηριότητα των Ελλήνων διπλωματών», αναφέρει χαρακτηριστικά ο Τζιχάτ Γιαϊτζί.

«Αλβανία και Λιβύη πρέπει να ξυπνήσουν»

«Τώρα έχουμε ένα πολύ συγκεκριμένο βήμα που πρέπει να κάνουμε ως Τουρκία», λέει ο Τούρκος αντιναύαρχος, προτρέποντας Λιβύη και Αλβανία να «ξεσηκωθούν» κατά της Ελλάδας.

«Επειδή τα δικαιώματα μεταξύ Αλβανίας και Λιβύης καταπατώνται από τη συμφωνία μεταξύ Ιταλίας και Ελλάδας, καθώς ορισμένες περιοχές τις κατοχύρωσε τώρα η Ελλάδα, Τρίπολη και Τίρανα πρέπει να προσφύγουν κατά αυτής της συμφωνίας», συστήνει ο «πατέρας» του τουρκο-λιβυκού μνημονίου με τη συντάκτρια του άρθρου να προτρέπει Αλβανία και Λιβύη «να ξυπνήσουν το συντομότερο δυνατόν!».

Το χειρότερο σενάριο για την Τουρκία μια συμφωνία Ελλάδας-Αιγύπτου

Ιδιαίτερα ανήσυχος ωστόσο εμφανίζεται ο Τζιχάτ Γιαϊτζί μπροστά σο ενδεχόμενο υπογραφής συμφωνίας ΑΟΖ μεταξύ Ελλάδας και Αιγύπτου, κάνοντας λόγο για το χειρότερο σενάριο που θα μπορούσε να συμβεί για την Τουρκία.

«Η υπογραφή συμφωνιών για την οριοθέτηση ζωνών θαλάσσιων δικαιοδοσιών μεταξύ Ελλάδας-Αιγύπτου και Ελλάδας-Κύπρου θα ήταν το χειρότερο σενάριο για εμάς, βλάπτοντας τα εθνικά μας συμφέροντα. Σε μια τέτοια περίπτωση, η έκταση των 186 χιλιάδων τ.χλμ. της τουρκικής ΑΟΖ, που απορρέει από το διεθνές δίκαιο, περιορίζεται σε 41 χιλιάδες τ.χλμ!», δηλώνει ο Τούρκος αντιναύαρχος, ο οποίος προειδοποιεί την τουρκική κυβέρνηση ότι πρέπει να δράσει εγκαίρως και να βρίσκεται σε επαγρύπνηση.

«Μπορεί η συμφωνία της Τουρκίας με τη Λιβύη να ήταν ένα μεγάλο γκολ, αλλά και πάλι δεν πρέπει να επαναπαυόμαστε. Διαφορετικά, αν υπάρξει αποδυνάμωση, τότε η Αίγυπτος και η Ελλάδα θα υπογράφουν συμφωνίες…», είπε χαρακτηριστικά.

Ο πατέρας της «Γαλάζιας Πατρίδας» σχολιάζει τη συμφωνία Ελλάδας - Ιταλίας

Την ίδια ανησυχία εκφράζει κι ο αντιναύαρχος ε.α., Τζεμ Γκιουρντενίζ, ο «πατέρας της Γαλάζιας Πατρίδας». «Η συμφωνία δεν έχει θετική ή αρνητική επίδραση στην Τουρκία. Όμως είναι αρνητική για τη Λιβύη και την Αλβανία», αναφέρει από την πλευρά του στην ιστοσελίδα της «Γαλάζιας Πατρίδας» στο Twitter.


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]