Η υποκριτική Ευρώπη και το ΝΑΤΟ φάντασμα
Αν είχε βγει Έλληνας πολιτικός και είχε καταφερθεί εναντίον του ΝΑΤΟ θα έπεφταν όλοι πάνω του να τον κατασπαράξουν με το επιχείρημα ότι αμφισβητεί τη θέση της χώρας στη Δύση. Τώρα που λέει ο Μακρόν, για «εγκεφαλικά νεκρό ΝΑΤΟ», είναι μία αποδεκτή, αν όχι και πολύ σωστή θέση.
Έπρεπε επίσης να ξεκαθαρίσει ο ίδιος ο γγ του ΝΑΤΟ Στόλτεμπεργκ ότι το Σύμφωνο δεν ανακατεύεται στις διαφορές μελών του για να αντιληφθούμε πλήρως κάποια πράγματα που μας τα λένε έτσι κι αλλιώς ορισμένοι αμερικάνοι αξιωματούχοι, ότι δηλαδή είμαστε μόνοι μας απέναντι στην Τουρκία και την επιθετική στάση του Ερντογάν. Στον οποίο επέτρεψαν οι ίδιοι να συμπεριφέρεται ανεξέλεγκτα, όπως με την στρατιωτική εισβολή στη Συρία.
Αλήθεια όμως: τι χρειάζεται το ΝΑΤΟ εάν είναι εντελώς ουδέτερο στη μόνη ουσιαστική απειλή κατά της χώρας; Το έχουμε μήπως για ενδεχόμενη επίθεση από το… Τουρκμενιστάν, ή για να αντιμετωπίζουμε τη… Ζαμούντα;
Θα πει κάποιος – και εύλογα –, εδώ δεν κάνει τίποτα η Ευρώπη, από το ΝΑΤΟ περιμένετε; Η Ευρώπη αποδεικνύει και απέναντι στην Τουρκία το πόσο ανίκανη, αλλά κυρίως υποκριτική είναι. Όταν δεν χαϊδεύει τον Ερντογάν, τον ανέχεται και όταν δεν τον ανέχεται απλώς προτιμά να κάνει υπομονή από οτιδήποτε άλλο. Χρόνια τώρα παρακολουθεί αδύναμη τον Τούρκο πρόεδρο να αλωνίζει ανεξέλεγκτος, ενίοτε και να την προσβάλλει ευθέως. Να την απειλεί και να την κατηγορεί ακόμη και για… αντιδημοκρατικότητα. Και εκείνη παθητικά να ψελλίζει μόνο κάτι ακατάληπτα, χωρίς ουσιαστικά περιεχόμενο. Ο Ερντογάν δεν ενδιαφέρεται για την ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας και αυτό έχει αποδυναμώσει την Ευρώπη ως προς τον τρόπο με τον οποίο μπορεί να τον αντιμετωπίσει. Αλλά αυτό απέχει πολύ από το να αποδέχεται η Ευρώπη κάθε καπρίτσιο του Ερντογάν. Να του επιτρέπει στην πραγματικότητα να κάνει ό,τι θέλει στην ευρύτερη περιοχή. Μόνο και μόνο επειδή κάποιες, λίγες ευρωπαϊκές χώρες έχουν κάποια οικονομικά συμφέροντα στην Τουρκία.
Θα (ξανα)πει κάποιος ότι η Ευρώπη έτσι συμπεριφέρθηκε και στην οικονομική κρίση, προ δεκαετίας. Χειρίστηκε την κρίση αυτή με βάση των στενά συμφέροντα λίγων ισχυρών μελών της. Όπως και στο προσφυγικό, επίσης. Ο καθένας τον εαυτό του και τα στενά του συμφέροντα. Εάν αυτό δεν είναι η ισοπέδωσε κάθε έννοιας «κοινού σπιτιού», τότε τι είναι αλήθεια;
Είτε το ΝΑΤΟ λοιπόν, είτε η Ευρώπη από τίποτα έως ελάχιστα έχουν προσφέρουν σε μέλη, που δοκιμάζονται, όπως η Ελλάδα.
Βέβαια υπάρχει ένα ακόμη ερώτημα: τι ακριβώς κάνει η Ελλάδα; Έχει στρατηγική, εθνικό σχέδιο, ρεαλισμό και πλήρη κατανόηση των δεδομένων; Ή απλώς κινείται με βάση μία εθνικιστική ομφαλοσκόπηση και κοροϊδεύει απλώς τον εαυτό της; Γιατί φοβάμαι ότι ακόμη κι αν τα ρίχνουμε όλα στον Ερντογάν, ίσως να κάνουμε και μεις τα λάθη μας, νομίζοντας ότι έχουμε δίκιο σε όλα.
Γιάννης Μακρυγιάννης
Πρώτο Θέμα
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...