Ερντογάν: Θα μιλήσω με Τραμπ και μετά θα αποφασίσω για το ταξίδι μου στις ΗΠΑ
Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κατά την ομιλία του τα έβαλε με ολόκληρη τη Δύση
Στη… συμπεριφορά του Ντόναλντ Τραμπ κατά την τηλεφωνική επικοινωνία που θα έχει μαζί του εναπόκειται η απόφαση του Τούρκου προέδρου για το αν θα πραγματοποιήσει τελικά το ταξίδι του στις ΗΠΑ στις 13 Νοεμβρίου.
Αυτό τουλάχιστον άφησε να εννοηθεί ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν όταν ρωτήθηκε αν θα πραγματοποιήσει την επίσκεψή του στην Ουάσιγκτον. «Πριν πάω, θα μιλήσω πρώτα με τον Τραμπ τηλεφωνικά και ανάλογα με την τηλεφωνική μας συνομιλία, θα πάρουμε την τελική μας απόφαση», δήλωσε εξερχόμενος από την τουρκική εθνοσυνέλευση, όπου λίγο πριν είχε κατηγορήσει και πάλι τις ΗΠΑ για αθέτηση υποσχέσεων στη Συρία και εχθρική στάση απέναντι στην Τουρκία.
Σχετικά με τη φημολογία περί ενίσχυσης της στρατιωτικής συνεργασίας με τη Ρωσία αγοράζοντας μετά τους S-400 και μαχητικά Su-35, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δεν απέκλεισε κανένα ενδεχόμενο, καταδεικνύοντας για άλλη μια φορά ότι «παίζει μπάλα» και με τις δύο υπερδυνάμεις.
«Όπως πήραμε τους S-400, αν δεν λυθεί το θέμα με τα αμερικανικά F-35, έτσι θα πρέπει να προβούμε πάλι στα αναγκαία βήματα», διαμήνυσε.
Νωρίτερα, μιλώντας προς την κοινοβουλευτική του ομάδα, ο Ερντογάν κατηγόρησε και τις ΗΠΑ και τη Ρωσία ότι δεν πληρούν τους όρους των συμφωνιών στη Συρία, καθώς υπάρχουν ακόμη τρομοκράτες που παραμένουν στη ζώνη ασφαλείας της Τουρκίας.
«Δεν μπορούν να μας ξεγελάσουν», είπε χαρακτηριστικά ο Τούρκος πρόεδρος, «λέγοντάς μας ότι ‘τους βγάλαμε’. Ούτε από το Τελ Ριφάτ, ούτε από το Μανμπίτς έχουν βγει», υποστήριξε δηλώνοντας παράλληλα ότι η Τουρκία δεν θα μείνει θεατής απέναντι στις επιθέσεις που δέχεται από τρομοκράτες εκτός της ζώνης ασφαλείας.
«Θα κυνηγήσουμε τους τρομοκράτες και πέρα της ζώνης ασφαλείας»
Κατηγόρησε ειδικά τις ΗΠΑ ότι συνεχίζει να προστατεύει τους τρομοκράτες γύρω από τις πετρελαιοπηγές και προειδοποίησε για στρατιωτικές επιχειρήσεις ακόμη και πέρα των 30 χλμ. της ζώνης ασφαλείας, αν γίνουν επιθέσεις κατά του τουρκικού στρατού στη Συρία.
Ο Ταγίπ Ερντογάν επανέλαβε ότι η Τουρκία είναι η χώρα που έδωσε τον μεγαλύτερο αγώνα κατά της τρομοκρατίας και η χώρα που είχε τις μεγαλύτερες απώλειες από τον πόλεμο αυτό, αλλά ταυτόχρονα είναι και η χώρα που είχε τις μεγαλύτερες επιτυχίες.
«Η Τουρκία θα συνεχίσει τον αγώνα της κατά της τρομοκρατίας μέχρι να εξοντώσει και τον τελευταίο τρομοκράτη. «Κανείς να μην περιμένει από εμάς να τον σταματήσουμε», ανέφερε.
Επέκρινε επίσης τις ΗΠΑ επειδή αρνούνται να παραδώσουν το νούμερο ένα εχθρό της Τουρκίας, τον ιμάμη Φετουλάχ Γκιουλέν, υποστηρίζοντας ότι η Ουάσιγκτον τον χρησιμοποιεί για τα σχέδιά της.
«Γιατί από το 1999 που ο αρχηγός της FETÖ διέφυγε στις ΗΠΑ κρατείται εκεί; Γιατί του δίνουν τόση σημασία; Δεν είναι κανένα δυσεύρετο ινδικό ύφασμα. Σημαίνει εκεί έχουν άλλα σχέδια. Ο ηγέτης της FETÖ είναι ένα πρότζεκτ. Σαν ένα πρότζεκτ ζει σε ένα κτήμα 400 εκταρίων στις ΗΠΑ», ανέφερε.
«Δεν φοβόμαστε ούτε επιστολές ούτε τα δυτικά ΜΜΕ που στάζουν αίμα και μίσος»
Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν παράλληλα τα έβαλε και με ολόκληρη τη Δύση, κατηγορώντας την για διπροσωπία και πολυπροσωπία.
«Έι Δύση, γιατί δεν βλέπετε τις μητέρες στο Ντιγιάρμπακιρ;», ρώτησε, εννοώντας τις μανάδες που κάνουν καθιστική διαμαρτυρία μπροστά στα γραφεία του φιλο-κουρδικού κόμματος ζητώντας πίσω τα παιδιά τους τα οποία στρατολογήθηκαν από το ΡΚΚ. «Δεν σας βολεύει. Εσείς, εάν δεν είστε διπλοπρόσωποι είστε πολυπρόσωποι», είπε ο Τούρκος πρόεδρος για να συνεχίσει το δριμύ κατηγορώ του ενάντια στη Δύση:
«Δεν έπιασαν τα σχέδια των υποστηρικτών της τρομοκρατίας. Είναι μέσα στην υποκρισία, και τις παγίδες εναντίον μας. Καταλήγουν σε άκυρες αποφάσεις για εμάς στα κοινοβούλιά τους. Στάζει αίμα και μίσος το μελάνι των δημοσιογράφων τους. Κάνουν σχόλια μπροστά στις τηλεοράσεις και αφρίζει το στόμα τους», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Τούρκος πρόεδρος, ενώ αφήνοντας και μία αιχμή για την επιστολή Τραμπ, είπε «πότε πότε γράφουν και επιστολές. Εεε! Με όλα αυτά νομίζουν ότι η Τουρκία θα φοβηθεί και θα κάνει πίσω;».
«Τώρα εγώ από τούτο το βήμα θα απευθυνθώ σε ολόκληρη τη δύση. Παλαιότερα κάπου 40 διπλωμάτες μας σκοτώθηκαν από την ΑΣΑΛΑ. Είδαμε την Αμερική ή τη Δύση να αντιδρά εναντίον αυτής της λεγόμενης αρμενικής τρομοκρατικής οργάνωσης;», αναρωτήθηκε ο Τούρκος πρόεδρος.
Σύλληψη αδελφής Αλ Μπαγντάντι
Ο Τούρκος πρόεδρος Ερντογάν σχολιάζοντας τη σύλληψη της αδελφής του ηγέτη του ISIS Αλ Μπαγντάντι, είπε ότι θα ακολουθηθεί η νόμιμη διαδικασία, χωρίς ωστόσο να διευκρινίσει αν θα δικαστεί στην Τουρκία ή θα εκδοθεί σε άλλη χώρα.
Ούτε ο Ατατούρκ κυβέρνησε… κοινοβουλευτικά
Στην ομιλία του ενώπιον της κοινοβουλευτικής ομάδας του κόμματός του, ο Τούρκος πρόεδρος αναφέρθηκε πάντως και στην κριτική που ασκείται κατά του προεδρικού συστήματος, το οποίο δεν φαίνεται να έχει τη μεγάλη αποδοχή του κόσμου στις δημοσκοπήσεις.
Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν υπεραμύνθηκε των εξουσιών του, κάνοντας κι έναν… προκλητικό προς τους κεμαλιστές παραλληλισμό με τον Ατατούρκ, λέγοντας ότι ούτε εκείνος κυβέρνησε με βάση την κοινοβουλευτική δημοκρατία.
«Το προεδρικό σύστημα θα είναι η μεγαλύτερη κληρονομιά που θα αφήσω στη χώρα μου. Λένε ότι είναι μία πολιτική δομή αντίθετη με την παράδοσή μας. Λένε ‘εμείς είμαστε κόμμα του Ατατούρκ’. Μήπως ο Ατατούρκ κυβέρνησε τη χώρα με κοινοβουλευτική δημοκρατία; Αν δείτε σε όλο τον κόσμο, αυτή τη στιγμή οι αναπτυγμένες χώρες έχουν ή προεδρικό ή ημι-προεδρικό σύστημα», υποστήριξε ο Τούρκος πρόεδρος, προσθέτοντας ότι το πρόβλημα των επικριτών είναι μόνο το ποιος το έφερε κι όχι αυτό καθαυτό το σύστημα.
Μαρία Ζαχαράκη
Έθνος
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...