Ένα πολύ σκληρό μάθημα για το... ποντίκι που βρυχάται
Ακόμα και ο πιο αδύναμος Λευκός Οίκος, παραμένει το ισχυρότερο κέντρο εξουσίας παγκοσμίως. Και όποιος δεν το καταλαβαίνει, κακό του κεφαλιού του...
Τι διδάσκει η ιστορία της Τουρκίας; Ότι οι λεονταρισμοί θα πρέπει να έχουν και ένα μέτρο. Όταν χάνεται, τότε μπορεί να χαθεί και το έδαφος κάτω από τα πόδια ενός ολόκληρου κράτους. Έμπειρος διπλωμάτης έλεγε την εβδομάδα που πέρασε στον «Τειρεσία», με αφορμή τα παθήματα του Ταγίπ Ερντογάν ότι «ακόμα και ο πιο αδύναμος Λευκός Οίκος παραμένει το ισχυρότερο κέντρο εξουσίας παγκοσμίως». Και όποιος δεν το καταλαβαίνει, κακό του κεφαλιού του.
Οι Κινέζοι, που – για πολλούς λόγους – είναι πραγματική υπερδύναμη (κι όχι ποντίκι που βρυχάται, όπως συγκριτικά θα μπορούσε να χαρακτηρισθεί η Άγκυρα), όταν αντιλήφθηκαν ότι το κόστος από το ιδιότυπο εμπάργκο που επιβάλλουν οι ΗΠΑ στα προϊόντα τους μπορεί να φτάσει ακόμα και στα 500 δις δολάρια, μαλάκωσαν. Και το πρώτο πράγμα που επιχείρησαν να κάνουν ήταν να ρίξουν εμμέσως πλην σαφώς γέφυρες στην Ουάσιγκτον για να μικρύνουν το κακό.
Η Άγκυρα άργησε να αντιληφθεί το μέτωπο που άνοιξε. Γι αυτό και το κακό που προκλήθηκε στην τουρκική οικονομία, στην πορεία, θα αποδειχθεί πολύ μεγάλο. Όχι αύριο – μεθαύριο, αλλά σε βάθος χρόνου. Οι ΗΠΑ ξέρουν ότι ο Ερντογάν πριν βάλει την ουρά κάτω από τα σκέλια, απευθύνθηκε για βοήθεια στη Μόσχα, στο Πεκίνο και στο Κατάρ. Ωστόσο, οι απαντήσεις που πήρε ήταν αρνητικές από Μόσχα και Πεκίνο, ενώ και το Κατάρ έδωσε στην Αγκυρα "φιλοδώρημα" σε σχέση με τις δυνατότητες του. Στην πραγματικότητα και οι τρεις του έδωσαν «ευχές». Για πολλούς λόγους, που δεν είναι της παρούσης. Σημειώστε όμως έναν βασικό: Κανείς τους δεν θέλει σε αυτή τη φάση να χαλάσει ολοκληρωτικά τις ούτως ή άλλως κακές σχέσεις του με τους Αμερικάνους.
Υπάρχει βεβαίως κι ένας άλλος λόγος, τον οποίο εμείς οι Έλληνες τον γνωρίζουμε εξίσου καλά μετά την περιπέτεια του 2015. Καμία από τις παραπάνω χώρες δεν δανείζει με όρους «αγύριστων», είτε επειδή δεν έχει συνηθίσει να το κάνει για κανένα (Κίνα) είτε γιατί δεν έχει τη δυνατότητα (Ρωσία). Συν τοις άλλοις, στην περίπτωση της Τουρκίας όλοι την αντιμετωπίζουν με μεγάλη καχυποψία για πολλούς και διαφορετικούς λόγους.
Γι αυτό και ο συμβιβασμός του Ερντογάν θα είναι επώδυνος (ασχέτως αν εξακολουθεί να... βρυχάται για λόγους εσωτερικής κατανάλωσης), θα έχει βάθος χρόνου και στην πραγματικότητα οι σχέσεις του με την Ουάσιγκτον δεν θα αποκατασταθούν όσο ο Τραμπ βρίσκεται στο Λευκό Οίκο.
Τειρεσίας
Voria
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...