Σολομώντεια - μη - λύση, προωθείται για το Σκοπιανό
Του Γιάννη Σιδέρη
Πρόκειται για αριστοτεχνική ευρηματικότητα εξαπάτησης. Έχουν επιφέρει πανζουρλισμό στο πολιτικό σκηνικό, έχουν αναρριπίσει τα πατριωτικά συναισθήματα του λαού, έχουν τροφοδοτήσει το πολιτικό παρασκήνιο και αποπροσανατολίσει τον λαό από τα οικονομικά του προβλήματα, έχουν δώσει χώρο στους ΑΝΕΛ να φορέσουν την στολή του Μακεδονομάχου επαναπατρίζοντας τους πικραμένους από την κυβίστηση οπαδούς, έχουν κρατήσει μυστικές από τους περισσότερους πολιτικούς αρχηγούς τις ενδεχόμενες λύσεις, και στο τέλος θα εμφανιστούν ως ο... Αλέξανδρος του Μακεδονικού, που ναι μεν δεν έκοψε το Γόρδιο Δεσμό, αλλά βρήκε τη σολομώντεια λύση, ώστε να στεφθεί νικητής!
Για τον Αλέξη και το επιτελείο του ο λόγος, που περισσότερο μηχανεύονται τακτικές για να τη φέρουν στους αντιπάλους, παρά να διοικήσουν τη χώρα.
Το σενάριο που κυκλοφορεί σε διπλωματικούς και δημοσιογραφικούς κύκλους (και το εξέφρασε δημοσίως η Ντόρα Μπακογιάννη με τη λέξη «Σαλαμοποίηση») είναι ότι η λύση έχει βρεθεί. Ικανοποιεί όλους και κανέναν, αλλά αυτές είναι οι… «σοφότερες» λύσεις στην πολιτική!
Η κυοφορούμενη λύση είναι μακρόσυρτη, δεν προεικάζει ευτυχές τέλος, αλλά θα απαλλάξει Τσίπρα και Zaev από την πρόσκαιρη αρνητική πίεση των λαών τους, θα τους επιτρέψει να ισχυρίζονται ότι δημιούργησαν δυναμική επίλυσης, ενώ αυτή θα εξαρτάται και από τα γυρίσματα των πολιτικών καιρών.
Θεωρείται σχεδόν βέβαιο ότι το όνομα έχει συμφωνηθεί και θα είναι το «Nova Macedonia» στα σλαβικά για διεθνείς οργανισμούς και όσες χώρες συνάπτουν διμερείς σχέσεις μαζί της (οι οποίες τώρα τις συνάπτουν ως «Μακεδονία»). Είχε γραφτεί το κείμενο όταν ο κ Κοτζιάς στην κρατική τηλεόραση δήλωσε: «Στο Σκοπιανό παίζει ρόλο η λέξη που θα χρησιμοποιηθεί στο σύνθετο όνομα να μην είναι στην αγγλική αλλά στα σλάβικα».
Παράλληλα τον Ιούλιο θα ανοίξει ο δρόμος για την ένταξη στο ΝΑΤΟ, αλλά η χώρα δεν θα ενταχθεί εάν δεν αλλάξει τα αλυτρωτικά άρθρα του Συντάγματος. Αυτό είναι δύσκολο προσώρας λόγω της κοινοβουλευτικής αδυναμίας της Σκοπιανής κυβέρνησης και των απορριπτικών διαθέσεων του λαού της, αλλά θα παρέχει δεσμεύσεις εισόδου εάν στο μέλλον αλλάξουν οι διαθέσεις. Άλλωστε το είπε και ο Σταύρος Θεοδωράκης, η συζήτηση του οποίου με τον Αλέξη Τσίπρα κράτησε περισσότερο των υπολοίπων αρχηγών, άρα ενημερώθηκε περαιτέρω: Κανένα Σύνταγμα δεν αλλάζει αμέσως, θέλουμε δεσμεύσεις (Η απορία μας είναι αν το «Κίνημα Αλλαγής» θεωρεί ότι ως πολιτικός χώρος εκφράζεται με ενιαία γραμμή…).
Φυσικά αντιδράσεις θα υπάρξουν. Στα Σκόπια από τους εθνικιστές και ρωσόφιλους, στην Ελλάδα ίσως από τη Ν.Δ. και περισσότερο από τους ΑΝΕΛ. Αλλά όπως είπε ο Πάνος - επειδή ξέρει - «αυτές οι διαπραγματεύσεις θα κρατήσουν καιρό». Δεν νομίζουμε ότι εννοούσε ως τον Ιούλιο.
Βέβαια διαφωνεί με το σύνθετο Μακεδονία, αλλά παράλληλα «εμπιστεύεται» τον Νίκο Κοτζιά (που θα τη φέρει), ενώ διαβεβαίωσε και ότι δεν θα ρίξει την κυβέρνηση (αλίμονο, ποιος το περίμενε!). Άλλωστε συνήθως φωνασκεί ηρωικά αλλά πράττει εξ αντιθέτου. Τώρα μπορεί να έχει τη διαφυγή, εναποθέτοντας τη λύση στον «πανδαμάτορα χρόνο», ο οποίος κάποτε μπορεί να αλλάξει τους συσχετισμούς στις δύο χώρες και τα μυαλά των Σκοπιανών (λέμε τώρα).
Παρόμοια διαδικασία μπορεί να τροχοδρομηθεί και για την ένταξη στην Ε.Ε. Να αρχίσουν οι διαπραγματεύσεις, να αλλάξουν ενδιάμεσα τα αλυτρωτικά άρθρα του Συντάγματος (είτε με δημοψήφισμα είτε με προσθήκες) και εφόσον αυτό υλοποιηθεί, η χώρα να ενταχθεί στην Ένωση. Αυτό θα ενέχει τη δέσμευση διεθνούς συμφωνίας και η υπαναχώρηση θα σημαίνει μη ένταξη.
Κι ενώ η μη λύση, ή έστω η σαλαμοποιημένη «λύση» έχει τροχοδρομηθεί, το Μαξίμου εξακολουθεί να επιδίδεται σε ασκήσεις μικροπολιτικής. Πότε διαδίδει ότι το «Κίνημα Αλλαγής» θα συνεργαστεί μαζί του μετά τις εκλογές (κάτι που οι αρμόδιοι του Κινήματος διαβεβαιώνουν ότι ουδέποτε ειπώθηκε), είτε ζητώντας επιλεκτικά από τον Κυριάκο Μητσοτάκη να τοποθετηθεί επί φράσεων του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη για τα Σκοπιανό.
Καμιά υπεράσπιση του κ. Μητσοτάκη, αλλά της Λογικής: Όταν οι απόψεις του σημερινού κ. Τσίπρα δεν τον δεσμεύουν για τις απόψεις του κ. Τσίπρα 2,5 χρόνια πριν, γιατί δεσμεύουν τον όποιο νυν Πρόεδρο της Ν.Δ. οι απόψεις ενός προ 25ετίας Προέδρου;
Αν αναφέρονται στον υιό Μητσοτάκη, από πότε δεσμεύουν οι όποιες απόψεις του όποιου πατρός τον όποιον υιό; Και να σκεφθεί κανείς ότι κάποτε ο ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΣ ήταν το πλέον ευαίσθητο κόμμα σε αυτά - πολέμιος της οικογενειακής ευθύνης και δεσμευτικότητας...
Liberal
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...