Ανησυχία προκαλούν οι ταυτόχρονες ασκήσεις ΝΑΤΟ και Ρωσίας στα Βαλκάνια
Σίγουρα όχι τυχαίες οι παράλληλες ασκήσεις ΝΑΤΟ και Ρωσίας σε απόσταση αναπνοής κείμενες περιοχές
Του Dusan Stojanovic για το πρακτορείο Associated Press
Απόδοση: Ας Μιλήσουμε Επιτέλους!
Το ΝΑΤΟ ξεκίνησε στρατιωτικές ασκήσεις “έκτακτης ανάγκης”, όπως τις χαρακτήρισε, στο Μαυροβούνιο, ενώ οι ένοπλες δυνάμεις της Ρωσίας συμμετέχουν σε κοινά “παιχνίδια πολέμου” με συμμάχους τους στη Σερβία, καθώς οι δύο γειτονικές βαλκανικές χώρες μοιάζουν να οδεύουν προς διαφορετικές από στρατηγική άποψη κατευθύνσεις.
Οι ασκήσεις «έκτακτης ανάγκης» του ΝΑΤΟ στο Μαυροβούνιο ξεκίνησαν πριν από τρεις ημέρες (την Δευτέρα 31/10) και είναι διάρκειας 13 ημερών. Περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, εντατικά γυμνάσια με προσομοιώσεις εκτάκτων καταστάσεων, όπως πλημμύρες και επιθέσεις με χημικά όπλα. Στις ασκήσεις συμμετάσχουν δυνάμεις του πεζικού, του πυροβολικού και της αεροπορίας, καθώς και 680 άοπλα μέλη του προσωπικού από επτά κράτη-μέλη και 10 κράτη-εταίρους του ΝΑΤΟ, μεταξύ των οποίων η Ουκρανία και το Ισραήλ.
Παράλληλα με το ΝΑΤΟ, χθες, 2 Νοεμβρίου, η Ρωσία άρχισε στρατιωτικές ασκήσεις διάρκειας 5 ημερών στην Σερβία, με την κωδική ονομασία “Σλαβική Αδελφότητα 2016”. Στις ασκήσεις συμμετάσχουν 150 Ρώσοι αλεξιπτωτιστές, 50 επιτελικά στελέχη της αεροπορίας, 3 μεταγωγικά αεροσκάφη και απροσδιόριστος αριθμός στρατιωτών από τη Σερβία και τη Λευκορωσία, σύμφωνα με το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας.
Τόσο η Σερβία όσο και το Μαυροβούνιο – οι οποίες αποτελούσαν ένα ενιαίο κράτος πριν από την διάσπαση τους το 2006 – είναι εκ παραδόσεως σύμμαχοι με κοινές ρωσο-ορθόδοξες καταβολές. Ωστόσο, από την διάσπαση της χώρας και μετά, το Μαυροβούνιο έχει υιοθετήσει σε γενικές γραμμές φιλοδυτική πολιτική, ενώ η Σερβία παραπαίει μεταξύ των σταθερά καλών της σχέσεων με τη Μόσχα και την πίεση από την ΕΕ και το ΝΑΤΟ να ενταχθεί στους δύο αυτούς συνασπισμούς.
Το Μαυροβούνιο έχει δεχθεί πρόσκληση για ένταξη στο ΝΑΤΟ, παρά την έντονη αντίθεση από την ρωσική πλευρά. Η δε Σερβία βρίσκεται υπό ισχυρή πίεση από το Κρεμλίνο να μην ενταχθεί στην Δυτική στρατιωτική συμμαχία και την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Η Σερβία, εταίρος (αλλά όχι μέλος) του ΝΑΤΟ, έχει συμμετάσχει σε ελάχιστες ασκήσεις με τη Δυτική συμμαχία, όχι μεγάλες σε όγκο και διάρκεια, και (το κυριότερο) δίχως την συμμετοχή ξένων στρατευμάτων και εξοπλισμού στο έδαφός της.
Ορισμένοι φιλοδυτικοί αξιωματούχοι του Μαυροβουνίου έχουν κατηγορήσει την Ρωσία ότι υποκίνησε παρασκηνιακά ένα υποτιθέμενο πραξικόπημα την ημέρα των εκλογών στη χώρα τον Οκτώβριο, για να ανατρέψουν την φιλοδυτική κυβέρνηση λόγω της πρόθεσής της να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ. Περίπου 20 Σέρβοι πολίτες συνελήφθησαν στο Μαυροβούνιο κατά τη διάρκεια της ψηφοφορίας, μετά από υποψίες ότι επιχείρησαν να οργανώσουν το υποτιθέμενο πραξικόπημα, ενώ οι σερβικές αρχές φέρονται ότι απέλασαν έναν απροσδιόριστο αριθμό Ρώσων εργατών από την Σερβία.
Με νωπές ακόμη τις μνήμες από τους βομβαρδισμούς των πολέμων της Βοσνίας και του Κοσσυφοπεδίου, οι διαδηλώσεις των Σέρβων πολιτών εναντίον της ένταξης της χώρας τους στο ΝΑΤΟ είναι τακτικές και ογκώδεις.
Το δε γεγονός ότι οι στρατιωτικές ασκήσεις ΝΑΤΟ και Ρωσίας στην ίδια, γεωπολιτικά ευάλωτη, περιοχή των Βαλκανίων γίνονται σε απόσταση αναπνοής μεταξύ τους και είναι ταυτόχρονες δεν θα πρέπει να θεωρείται ούτε συμπτωματικό, ούτε ευοίωνο.
Κοινή άσκηση ΗΠΑ-Μαυροβουνίου στην Μινεσότα των ΗΠΑ
Κοινή άσκηση Ρωσίας-Σερβίας στο Βελιγράδι
Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
Βλέπω ότι εδώ και λίγα χρόνια οι Ρώσοι επιχειρούν επιθετική διείσδυση σε πολλά και διαφορετικά μέτωπα. Είμαι ο τελευταίος που θα υποστήριζε μια παγκόσμια κυριαρχία των ΗΠΑ, αλλά οφείλω να ομολογήσω ότι οι μέθοδοι της Ρωσίας είναι άκομψες και πολλές φορές προκλητικές
ΑπάντησηΔιαγραφή